• sports

    ΖΑGORI MOUNTAIN RUNNING 2018: Με ρεκόρ συμμετοχών αναμένεται η 8η χρονιά της κορυφαίας διοργάνωσης


    Το 8ο Zagori Mountain Running, η μεγαλύτερη γιορτή ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα επιστρέφει στον “τόπο πίσω απ’ το βουνό” στις 20-22 Ιουλίου και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους όσοι θέλουν να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία στο μαγευτικό Ζαγόρι.

    Η διοργάνωση θεσμός πλέον, του Zagori Mountain Running που ξεκίνησε το 2011, διανύει φέτος την όγδοη της χρονιά και αναμένει φέτος ρεκόρ συμμετοχών αλλά και επισκεπτών αποτελώντας πλέον ένα σημαντικό θεσμό για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

    Στο πανέμορφο τοπίο του Ζαγορίου και σε ένα αγωνιστικό τερέν με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας θα διεξαχθούν για ακόμα μια χρονιά οι τέσσερις αγώνες της διοργάνωσης: TeRa 80 km, Marathon+ 44 km, HalfMarathon 21 km και EntryRace 10 km.

    Ο αγώνας T.E.RA , το ανάπτυγμα του οποίου εκτείνεται σε 80 χιλιόμετρα και με θετική υψομετρική διαφορά που υπερβαίνει τα 5100 μέτρα, ξεκινά στις 04:30 π.μ. του Σαββάτου 21 Ιουλίου με χρονικό όριο ολοκλήρωσης 20 ώρες από την έναρξή του, ενώ θα υπάρχουν 5 ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού (elimination points).

    Την ίδια μέρα και με εκκίνηση στις 06:00 π.μ. ξεκινά από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου ο ανανεωμένος Marathon+, σε μια χορταστική διαδρομή 44km, κυκλική, με 2.600m θετικής υψομετρικής.

    Την Κυριακή 22 Ιουλίου έχουν την τιμητική τους δύο ακόμη σημαντικοί αγώνες της διοργάνωσης, οι οποίοι συγκεντρώνουν την προτίμηση μεγάλου αριθμού αθλητών. Ο Half-Marathon , είναι ένας αγώνας 21km και +1090m υψομετρικής, στον οποίο δεν υπάρχει κανένα όριο αποκλεισμού. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο χωριό Κήποι Ζαγορίου σε υψόμετρο 750μ. Το σφύριγμα της εκκίνησης για τον Half-Marathon θα δοθεί στις 08:00 π.μ. . Η ίδια τοποθεσία θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης και για τον Entry Race 10 km ο οποίος θα ξεκινήσει στις 09:00 π.μ. Πρόκειται για έναν αγώνα που απευθύνεται ιδανικά σε όσους θέλουν να μυηθούν στο ορεινό τρέξιμο. Τόσο για τον Half Marathon όσο και για τον Entry Race 10km οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τέλος Ιουνίου.

    Για την διεξαγωγή του αγώνα και τη μοναδική εμπειρία που αυτός προσφέρει για 7 συνεχόμενες χρονιές ο Βασίλης Τζουμάκας, Διοργανωτής και Τεχνικός Διευθυντής της διοργανώτριας εταιρίας «MyAdventure», σημείωσε πως «η 8η χρονιά του Zagori Mountain Running και η επιτυχία του αγώνα τον έχουν καταστήσει εδώ και μερικά χρόνια ως τον μεγαλύτερο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα κι αυτό μας γεμίζει ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των φετινών συμμετεχόντων και επισκεπτών. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των συμμετοχών από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει πως ο αγώνας έχει καταξιωθεί κι αποτελεί στόχο γι’ ακόμη περισσότερους αθλητές από πολλές χώρες. Όλη αυτή η προσπάθεια από πλευράς της My Adventure δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη βοήθεια των χορηγών μας. Και μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η σχέση αυτή που αναπτύξαμε μαζί τους είναι πολυετής, γεγονός που δείχνει ότι αναγνωρίζουν και αυτοί το έργο που κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κύριος Τζουμάκας, δίνουμε σημασία και στην προβολή της διοργάνωσης εκτός συνόρων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε τις προσπάθειές μας να ανταμείβονται και τις συμμετοχές από το εξωτερικό να σπάνε ρεκόρ»

    Η περιοχή του Ζαγορίου άλλωστε μπορεί και αξίζει να γίνει παγκόσμιος προορισμός για το ορεινό τρέξιμο! Ο ορεινός όγκος της Τύμφης με το εντυπωσιακό ανάγλυφο, τις εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό Φαράγγι του Βίκου, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά χωριά και τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια, είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχονται κάθε καλοκαίρι για να τρέξουν στους αγώνες του Zagori Mountain Running!

    H Χριστίνα Δούμα, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ σημείωσε: «Με τον ίδιο ενθουσιασμό, αυτόν της πρώτης φοράς, συμμετέχουμε κάθε χρόνο στην κορυφαία αθλητική συνάντηση του καλοκαιριού που διοργανώνει το εξαιρετικό team της My Adventureμε επικεφαλής τον Βασίλη Τζουμάκα. Μια αθλητική συνάντηση που μας χαρίζει κάθε χρόνο μοναδικές εμπειρίες και δυνατές στιγμές συγκίνησης. Δεδομένου ότι ο αγώνας διεξάγεται εντός του Γεωπάρκου Βίκου Αώου, φέρνουμε και φέτος από την Αθήνα στα Ζαγοροχώρια, τη φορητή μονάδα ανακύκλωσης η οποία λειτουργεί με φωτοβολταικά, για την άμεση ανακύκλωση των πλαστικών, γυάλινων και μεταλλικών συσκευασιών, συμβάλλοντας στη διεξαγωγή ενός αθλητικού τριημέρου  με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.»

    Ο Κώστας Γαλανόπουλος, Υπεύθυνος Χορηγιών της STOIXIMAN σημείωσε, «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για δεύτερη χρονιά ανήκουμε στην οικογένεια του Zagori Mountain Running. Η Stoiximan έχει συνειδητά επιλέξει αυτό τον αγώνα ορεινού τρεξίματος όχι απλά γιατί είναι ο μεγαλύτερος αλλά κυρίως γιατί είναι ένας αγώνας που αντί να επιβαρύνει, προστατεύει το περιβάλλον και την παράδοση αυτού του τόπου μέσω της συντήρησης των μονοπατιών και τις πρωτοβουλίες για έναν φιλικό προς την φύση αγώνα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πραγματοποιείται μέσα σε ένα Γεωπάρκο που η UNESCO έχει εντάξει στο παγκόσμιο δίκτυο της για την ιδιαίτερη σημασία του. Καλούμε λοιπόν τους δρομείς να έρθουν σε αυτή τη γιορτή και να ανακαλύψουν τις χάρες της ορεινής Ελλάδας το καλοκαίρι. Η Stoiximan και η Stoiximan Running Team θα δώσει δυναμικό παρών και φέτος».

    Ο Ηλίας Κανάκης, Brand Manager της “The North Face” Μεγάλου Χορηγού δήλωσε «Κάθε χρόνο που ερχόμαστε στο Ζαγόρι νιώθουμε ολοένα και μεγαλύτερη χαρά. Η The North Face είναι πάντα δίπλα σε αγώνες ορεινού τρεξίματος που πρεσβεύουν τη φιλοσοφία του brand, το Zagori Mountain Running είναι ένας τέτοιος αγώνας, και για αυτό τον στηρίζουμε από την πρώτη ημέρα εδώ και οχτώ χρόνια. Για την The North Face σημασία δεν έχουν οι χρόνοι αλλά ο χρόνος, ο χρόνος που περνάμε δίπλα στη φύση. Το  Zagori Mountain Running είναι ιδανική ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στη φύση δραπετεύοντας για λίγο από την καθημερινότητα. Για αυτό και το 2018 σας καλούμε να έρθετε μαζί μας στο πανέμορφο Ζαγόρι και να συμμετέχετε σε μια υπέροχη διοργάνωση ιδανική όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και για όσους αποφασίσουν να την επισκεφθούν το διήμερο, καθώς μαζί με τον αγώνα διεξάγεται ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων για όλους τους επισκέπτες, κάθε ηλικίας. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος η διοργάνωση όχι μόνο θα πετύχει αλλά και θα ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει».

    Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ,νικητής και κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής TERA 80km, μιλώντας κατ’ αρχήν ως αθλητής ανέφερε τα εξής:

    “Τα οφέλη προφανώς για την περιοχή του Ζαγορίου είναι αμέτρητα, όμως ας μη ξεχνάμε ότι, ο πυρήνας της διοργάνωσης είναι οι αθλητές. Αυτό που έχει κερδίσει και κερδίζει κάθε χρόνο το Zagori Mountain Running, είναι η εκτίμηση των δρομέων, ως αποτέλεσμα της άγριας, παρθένας, δύσκολης και πανέμορφης διαδρομής, την οποία έχουμε πλέον την ευκαιρία να δούμε. Όσοι βέβαια γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να αναδειχτούν όλα αυτά τα δυσπρόσιτα μέρη.

    Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση των καλύτερων Ελλήνων αθλητών, καθώς επίσης και αρκετών από το εξωτερικό, δημιουργώντας έτσι υψηλού επιπέδου συναγωνισμό. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την έμπνευση των μικρότερων αθλητών, των μελλοντικών πρωταθλητών, το οποίο είναι εν τέλει και το ζητούμενο.

    Με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου της διοργάνωσης ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος δήλωσε:

    “Έπειτα από αρκετή εμπειρία, ως συμμετέχων, στους διασημότερους και ανταγωνιστικότερους αγώνες παγκοσμίως, συνεργάζομαι με το Zagori Mountain Running με σκοπό την αναβάθμισή και βελτίωση όλων αυτών των λεπτομερειών οι οποίες τον έχουν κάνει πλέον αντάξιο μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού.

    Με πυλώνα την ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης των αθλητών, των κατοίκων και όσων εμπλέκονται στην διοργάνωση, «ανοίγουμε» τα μονοπάτια, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων,  προσεγγίζοντας τις απόκρημνες και μοναδικής ομορφιάς κορυφές της Τύμφης.”

    Χορηγοί του αγώνα είναι η Fifth Element adventure store που παρέχει τα πλέον εξελιγμένα προϊόντα για το ορεινό τρέξιμο, την ορειβασία, το ski/snowboard, την πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες στην φύση και η ΔΕΛΤΑ με το ενεργειακό ποτό VIBE by Life. Υποστηρικτές του αγώνα είναι: η Green Cola, η Toyota Podas και η Ostracon. Θεσμικοί υποστηρικτές είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ζαγορίου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.



    ΣΧΟΛΙΑ