Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης δεν παίζουν απλώς για ένα τρόπαιο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας το βράδυ της Κυριακής (11/1, 21:00, live από το Action24).
Oαίζουν για μια διοργάνωση που έχει εξελιχθεί σε καθαρό business project, με το ισπανικό Σούπερ Καπ να λειτουργεί πλέον ως εξαγώγιμο προϊόν υψηλής απόδοσης, χτισμένο πάνω στη λάμψη του clasico και στα δισεκατομμύρια της Σαουδικής Αραβίας.
Η τελική αναμέτρηση στο Τζέντα είναι η βιτρίνα. Πίσω από τα φώτα, όμως, κρύβεται ένα οικονομικό μοντέλο που λίγες ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπορούν να ανταγωνιστούν.
Το Σούπερ Καπ ως μηχανή χρήματος
Η iσπανική Ομοσπονδία έχει μετατρέψει το Supercopa de España σε ένα τουρνουά με καθαρά εμπορική λογική. Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία αποφέρει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό οικονομικό πακέτο της φετινής διοργάνωσης να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.
Μόνο από τη φιλοξενία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες, το event παράγει ένα ποσό που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το prize money που μοιράζεται στις ομάδες αγγίζει περίπου τα 23 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νούμερα δυσανάλογα υψηλά για μια διοργάνωση (μόλις) τριών αγώνων, αλλά απολύτως λογικά αν συνυπολογίσει κανείς το brand value των συλλόγων που συμμετέχουν.
Για τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, η απλή παρουσία στο τουρνουά ισοδυναμεί με εγγυημένα έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο κομμάτι του ποσού καταβάλλεται ως σταθερή αμοιβή συμμετοχής, με τα μπόνους νίκης να λειτουργούν περισσότερο ως κερασάκι στην τούρτα παρά ως καθοριστικός παράγοντας.
Η ομοσπονδία θα βγάλει 50 εκατ. ευρώ και θα μοιράσει τα 23 εκατ. εξ αυτών: τα 16,3 εκατ. ευρώ απλά για συμμετοχή και ταξίδι των τεσσάρων ομάδων και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ανάλογα με τα αποτελέσματα (ο νικητής 2 εκατ., ο φιναλίστ 1,4 και οι δύο αποκλεισμένοι των ημιτελικών, ήτοι Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο, από 800.000 έκαστος).
Από τα 16,3 όμως, τα 10 πήγαν απευθείας στην… τσέπη των «αιωνίων», Μπάρτσα και Ρεάλ.
Τα brands που «πουλάνε»
Δεν είναι τυχαίο ότι το μοντέλο του Σούπερ Καπ έχει στηθεί γύρω από το clasico. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα συγκαταλέγονται στα πιο πολύτιμα αθλητικά brands παγκοσμίως, με την εμπορική τους αξία να αποτιμάται σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ για κάθε σύλλογο.
Κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση δεν είναι απλώς ποδοσφαιρικό γεγονός αλλά ένα παγκόσμιο media event, με εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές και τεράστια απήχηση σε social media, χορηγούς και αγορές εκτός Ευρώπης. Η Σαουδική Αραβία το γνωρίζει και πληρώνει αδρά για να φιλοξενεί αυτό το προϊόν, επενδύοντας στο soft power του ποδοσφαίρου και στη στρατηγική προβολής της χώρας.
Ένα τρόπαιο, πολλές ισορροπίες
Για τους δύο «αιώνιους», το Σούπερ Καπ δεν κρίνει τη σεζόν. Κρίνει όμως ισορροπίες. Σε μια εποχή οικονομικής πίεσης, με cost control, financial fair play και αυξημένα λειτουργικά έξοδα, ακόμη και αυτά τα λίγα εκατομμύρια από μια σύντομη διοργάνωση παίζουν ρόλο.
Τα χρήματα του Σούπερ Καπ μπορούν να καλύψουν μισθούς, να βελτιώσουν ταμειακές ροές ή απλώς να προσφέρουν ανάσα σε μια χρονιά γεμάτη απαιτήσεις. Και φυσικά, η νίκη σε ένα clasico, ακόμη κι αν συνοδεύεται από «δευτερεύον» τρόπαιο, έχει ανεκτίμητη αξία για το brand και την αφήγηση της σεζόν.
Στην Τζέντα, λοιπόν, δεν συγκρούονται μόνο δύο ομάδες. Συγκρούονται δύο οικονομικά μεγαθήρια, σε ένα παιχνίδι που αποδεικνύει πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα κύπελλα σηκώνονται με τα χέρια, αλλά χτίζονται πρώτα… στα λογιστικά φύλλα.
7/7 κατακτήσεις και… περιμένει ξανά τη Ρεάλ
Ο Χάνσι Φλικ ετοιμάζεται να καθίσει στον πάγκο για τον 8ο τελικό της προπονητικής του καριέρας, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης για το Σούπερ Καπ Ισπανίας, και το στατιστικό που τον συνοδεύει μόνο απαρατήρητο δεν περνά. Από τη στιγμή που μπήκε δυναμικά στους πάγκους κορυφαίων συλλόγων, τον Νοέμβριο του 2019 με την Μπάγερν Μονάχου, ο Γερμανός τεχνικός έχει δώσει 7 τελικούς και τους έχει κερδίσει όλους.
Η… σχέση του με τους τίτλους ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου 2020, σε μια ιδιαίτερη ποδοσφαιρική περίοδο λόγω της πανδημίας. Τότε, οδήγησε την Μπάγερν στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας με νίκη 4-2 στον τελικό. Λίγες εβδομάδες αργότερα, πρόσθεσε στη συλλογή του και το Champions League, ολοκληρώνοντας μια ιστορική σεζόν για τους Βαυαρούς. Σε εκείνη τη διαδρομή, η ομάδα του Φλικ άφησε έντονο αποτύπωμα και απέναντι στην Μπαρτσελόνα, επικρατώντας με το εμφατικό 8-2 στα προημιτελικά της διοργάνωσης στη Λισαβόνα, πριν κατακτήσει το τρόπαιο απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Το καλοκαίρι του 2020 συνεχίστηκε με δύο ακόμη τελικούς και ισάριθμα τρόπαια: Το ευρωπαϊκό Super Cup κόντρα στη Σεβίλλη και το γερμανικό Super Cup απέναντι στην Ντόρτμουντ.
Hansi Flick has 𝗡𝗘𝗩𝗘𝗥 lost a final as a head coach 🫡
Sunday will mark his eighth final, facing either Atlético or Real Madrid ⚔️
𝐖 🏆 DFB Pokal
𝐖 🏆 Champions League
𝐖 🏆 UEFA Super Cup
𝐖 🏆 DFL Supercup
𝐖 🏆 FIFA Club World Cup
𝐖 🏆 Supercopa de España
𝐖 🏆 Copa… pic.twitter.com/phu0nwcPBw— 433 (@433) January 8, 2026
Η πέμπτη και τελευταία του εμφάνιση σε τελικό με τους Βαυαρούς ήρθε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, πριν ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον σύλλογο λίγους μήνες αργότερα.
Το καλοκαίρι του 2024 ανέλαβε την Μπαρτσελόνα και συνέχισε στο ίδιο ακριβώς μοτίβο. Στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής των «μπλαουγκράνα» πανηγύρισε την κατάκτηση της Σούπερ Καπ Ισπανίας απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης με το εντυπωσιακό 5-2. Λίγους μήνες αργότερα, στις 26 Απριλίου 2025, οδήγησε ξανά την Μπάρτσα σε τελικό, αυτή τη φορά στο Κύπελλο, με την ομάδα του να επικρατεί 3-2 της Ρεάλ στην παράταση.
Πώς πέρασαν στον τελικό
Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 2-1 της Ατλέτικο Μαδρίτης στον ημιτελικό, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Μόλις στο 2ο λεπτό ο Βαλβέρδε με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Όμπλακ, ο οποίος ήταν αδύνατο να αντιδράσει για το 1-0 της Ρεάλ Μαδρίτης.
Στο 18′ η πρώτη καλή ευκαιρία για την Ατλέτικο με τον Άλβαρες αλλά πρόλαβε και μπλόκαρε ο Κουρτουά. Στο 29′ απείλησε η Ρεάλ με τον Βινίσιους που έτρεξε να πάρει την μπάλα από τη σέντρα του Μπέλινγκxαμ, αλλά πέρασε άουτ. Για να ακολουθήσουν δύο σημαντικές επεμβάσεις του Κουρτουά, στο 22′ σε σουτ του Μπαένα και στο 33′ σε κεφαλιά του Σόρλοθ.
Με την έναρξη της επανάληψης οι μερένγκες διπλασίασαν τα τέρματά τους. Ο Ροντρίγκο μετά από εξαίρετη πάσα του Βαλβέρδε απέφυγε τον αντίπαλο αμυντικό και με υπέροχο τελείωμα νίκησε τον Όμπλακ για το 0-2. Ωστόσο η Ατλέτικο έβγαλε άμεση αντίδραση και μείωσε στο 58′. Ο Σιμεόνε έκανε την σέντρα από τα δεξιά, ο Σόρλοθ πήρε την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα.
Ωστόσο η Ρεάλ δεν επηρεάστηκε από το γκολ που δέχθηκε, διατήρησε τον έλεγχο της μπάλας, αλλά κινδύνεψε στο 82′ να δεχθεί το γκολ της ισοφάρισης. Με τον Γκριεζμάν να επιχειρεί ένα εντυπωσιακό ψαλιδάκι αλλά ο Κουρτουά ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε με τις γροθιές. Η Ατλέτικο πίεσε στις καθυστερήσεις, ωστόσο δεν μπόρεσε να βρει το γκολ που θα έστελνε το ματς στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.
Η, δε, Μπαρτσελόνα δεν έδειξε κανένα… έλεος και διέλυσε με 5-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον άλλο ημιτελικό. Οι «μπλαουγκράνα» ήταν καταιγιστικοί, μπήκαν από το πρώτο λεπτό με το… πόδι στο γκάζι και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην αντίπαλό τους. Η ομάδα του Χάνσι Φλικ επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, άνοιξε το σκορ με γκολ του Φεράν Τόρες στο 22ο λεπτό κι από το 30ο μέχρι το 38ο λεπτό πέτυχε ακόμα τρία τέρματα με τους Φερμίν Λόπες, Μπαρντζί και Ραφίνια για να εκτοξεύσει τον δείκτη του σκορ στο 4-0, που ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους.
Με το πόδι… κολλημένο στο γκάζι ήταν από την αρχή η Μπαρτσελόνα, η οποία είχε υπέρ της τη κατοχή της μπάλας (82-18 στο πρώτο μέρος) και «κατάπιε» την Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία δεν κατάφερε να προβάλει καμία αντίσταση. Οι «μπλαουγκράνα» έφταναν με μεγάλη ευκολία μπροστά από την εστία του Ουνάι Σιμόν και δημιουργούσαν συνεχώς επικίνδυνες προϋποθέσεις μπροστά από την εστία των Βάσκων. Σε μία εξ’ αυτών, στο 22ο λεπτό, ευτύχησαν να προηγηθούν με τέρμα του Φεράν Τόρες. Ο 25χρονος επιθετικός έγινε δέκτης της μπάλας μέσα στη περιοχή μετά από πάσα του Φερμίν Λόπες και με ψύχραιμο πλασέ άνοιξε το σκορ.
Η Αθλέτικ Μπιλμπάο έμοιαζε… ζαλισμένη και η Μπαρτσελόνα το εκμεταλλεύτηκε, σκοράροντας ακόμη τρεις φορές μέσα σε οκτώ λεπτά. Αρχικά, ο Φερμίν Λόπες έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ανυπεράσπιστης εστίας, μετά από άψογο γύρισμα του Ραφίνια από τα αριστερά. Ο… καταιγισμός συνεχίστηκε και μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η σειρά του Ρούνι Μπαρτζί να χριστεί σκόρερ. Ο 20χρονος επιθετικός έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στη περιοχή και με δυνατό σουτ «ξεγέλασε» τον Ουνάι Σιμόν, ο οποίος έκανε λάθος υπολογισμό και είδε τη μπάλα να περνάει κάτω από το σώμα του για το 3-0. Το… κονσέρτο με πολυβόλα συνεχίστηκε, με τον Ραφίνια να κάνει το 4-0, το οποίο ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους, με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή. Εξαιρετικό τέρμα από τον Βραζιλιάνο εξτρέμ που «κεραυνοβόλησε» τον Ουνάι Σιμόν. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως ακριβώς ολοκληρώθηκε το πρώτο, με την Μπαρτσελόνα να βρίσκει και πέμπτο τέρμα. Η ομάδα του Χάνσικ Φλικ, απόντος του Λαμίν Γιαμάλ από το βασικό σχήμα, μιας και πέρασε ως αλλαγή, είδε τον Ραφίνια να «παίρνει την μπαγκέτα» και να σκοράρει ακόμα ένα τέρμα: στο 52ο λεπτό, μετά από γύρισμα του Ρούνι Μπαρντζί, ο Βραζιλιάνος εξτρέμ με πλασέ μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλέξανδρος Βαρβέρης (e-ΕΦΚΑ) : Η ψηφιοποίηση ο βασικός λόγος για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων
- Τριάδες με φαβορί, Goal και Over
- Ντόναλντ Tραμπ: «Ασφαλείς οι επενδύσεις στη Βενεζουέλα» – Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με πετρελαϊκούς κολοσσούς
- Ιράν: Νύχτα χάους στην Τεχεράνη – Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους