• sports

    ΟΑΚΑ: Μπάχαλο με τον έλεγχο της στατικότητας του σταδίου – Δεν έγινε ποτέ εξειδικευμένος έλεγχος

    • NewsRoom
    Το κεντρικό στάδιο στο ΟΑΚΑ


    Η αποτυχημένη σύσκεψη για τον τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου Ελλάδας μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και τα προβλήματα με το ΟΑΚΑ, έφερε μια παράλληλη απογοητευτική αποκάλυψη. Ο κρατικός μηχανισμός εδώ και μήνες δεν έχει καταφέρει ακόμα να ελέγξει το ζήτημα στατικότητας που παρατηρήθηκε στις κερκίδες του μεγαλύτερου σταδίου της χώρας, και να εγγυηθεί την ασφάλειά του, όπως απαιτεί εδώ και μήνες η UEFA.

    Το πρόβλημα με την ταλάντωση στις θύρες 20 και 22 του ΟΑΚΑ είχε απασχολήσει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου μετά τον αγώνα της ΑΕΚ με την Μπάγερν Μονάχου στις 23 Οκτωβρίου, όταν το βίντεο από την κερκίδα που φιλοξενούνταν οι οπαδοί της γερμανικής ομάδας είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Τότε ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης είχε δηλώσει πως το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

    Μάλιστα, στις 2 Νοεμβρίου το υπουργείο σε ανακοίνωση του ανέφερε πως «σύμφωνα με την έκθεση από την αυτοψία που διενήργησε η Διεύθυνση Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού -κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας- στο Κεντρικό Στάδιο Ο.Α.Κ.Α. με αφορμή την ταλάντωση που παρατηρήθηκε στο άνω διάζωμα του σταδίου.. το φαινόμενο είναι σύνηθες και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται. Στα σημεία που ελέγχθηκαν μακροσκοπικά, δεν διαπιστώθηκαν ορατές ρωγμές, αποκολλήσεις φλοιού σκυροδέματος, έντονες διαβρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη πιθανής αστοχίας του…. Σε κάθε περίπτωση πάντως και προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλεια των θεατών, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα προχωρήσει και σε περαιτέρω ελέγχους. Συγκεκριμένα για το εύρος των μετακινήσεων και τη σύγκρισή τους με τα επιτρεπόμενα όρια που προβλέπονται από την στατική μελέτη θα πραγματοποιηθούν -άμεσα- περαιτέρω μετρήσεις και καταγραφές από εξειδικευμένους σε αντίστοιχες κατασκευές επιστήμονες για να αποφανθούν για την ανάγκη ή όχι εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας»…

    Ωστόσο, ο εξειδικευμένος έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και η UEFA δεν έλαβε ποτέ την απαιτούμενη βεβαίωση.

    Ο λόγος αποκαλύφθηκε με το ΦΕΚ (τεύχος δεύτερο, αριθμός φύλλου 719) της 1ης Μαρτίου, όπου δημοσιεύεται η ΚΥΑ μεταξύ του Γιώργου Βασιλειάδη και του Χρήστου Σπίρτζη. Με αυτή η αρμοδιότητα του ελέγχου στο ΟΑΚΑ μεταφέρεται από το υφυπουργείο Αθλητισμού στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς όπως αναφέρεται το υφυπουργείο Αθλητισμού «δεν διαθέτει εξειδικευμένη Τεχνική Υπηρεσία»!

    Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «η Δ/νση Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Δ/νσης Οργάνωσης Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η αρμόδια Δ/νση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία όμως δεν έχει την απαιτούμενη επάρκεια»…

    Δύο μήνες αργότερα, και παρά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με τα όσα διεξήχθησαν στη συνεδρίαση για τον τελικό του Κυπέλλου, ο απαιτούμενος έλεγχος για την ασφάλεια των θυρών  20 και 22 δεν έχει πραγματοποιηθεί.

    ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
    ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
    ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ



    ΣΧΟΛΙΑ