• sports

    Καμίλα Βαλίεβα: Ντοπαρισμένη και επίσημα η Ρωσίδα αθλήτρια – Χάνει το χρυσό μετάλλιο

    • NewsRoom
    Καμίλα Βαλίεβα

    Καμίλα Βαλίεβα


    Ντοπαρισμένη και επισήμως βρέθηκε η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που πετυχαίνει τετραπλό άξελ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Την ανακοίνωση εξέδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ), επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου που έκαναν λόγο για χρήση φαρμάκου κατά της στηθάγχης και συγκεκριμένα την ουσία τριμεταζιδίνη. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη στηθάγχη και έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από το 2014.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καμίλα είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ πριν από τους Ολυμπιακούς, από τα τέλη Δεκεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία την έστειλε να συμμετάσχει στους Χειμερινούς του Πεκίνου.

    Συγκεκριμένα, το θετικό δείγμα ελήφθη στις 25 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Πρωταθλήματος στην Αγία Πετρούπολη από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada), όπως αναφέρει σε δελτίου Τύπου η ITA, πριν δηλαδή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο και κατέκτησε η έφηβη πρωταθλήτρια.

    Το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου έγινε γνωστό στις 8 Φεβρουαρίου, την επομένη που η Καμίλα και η ομάδα της κατέκτησαν το χρυσό. Η ρωσική υπηρεσία ανέστειλε προσωρινά την αθλήτριά του, η οποία άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης.

    Η νεαρή Ρωσίδα πέτυχε την άρση της προσωρινής αναστολής όμως, η ΔΟΕ αποφάσισε να ασκήσει έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), καθώς είναι «απαραίτητη η απόφαση πριν από τις 15 Φεβρουαρίου», την ημερομηνία έναρξης του ατομικού γυναικών.

    Τότε, ο ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ ήρε τον προσωρινό αποκλεισμό της, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου. Και τώρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσβάλει την απόφαση αυτή.

    Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου της ΔΟΕ στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής Μαρκ Άνταμς εξήγησε ότι ήταν «περίπλοκο το θέμα από νομικής πλευράς καθώς η Καμίλα θεωρείται «προστατευόμενο άτομο» καθώς είναι κάτω των 16 ετών.

    «Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με αυτή την υπόθεση, καθώς η αθλήτρια είναι ανήλικη, οπότε δεν μπορούμε να πούμε περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα. Η ΔΟΕ έχει μια πολιτική που είναι 100% κατά του ντόπινγκ και πολύ ξεκάθαρα θα κυνηγήσουμε όλες τις περιπτώσεις ντόπινγκ μέχρι τέλους. Εδώ, όμως, έχουμε μια υπόθεση σε εξέλιξη, οπότε δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, ειδικά αφού πρόκειται για ανήλικη αθλήτρια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προσθέτει ο εκπρόσωπός της.

    Πλέον, το μέλλον της έφηβης Ρωσίδας στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου βρίσκεται στα χέρια του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου. Μένει να δούμε πώς θα χειριστεί την υπόθεση της Καμίλα που έχει επισκιάσει, μέχρι τώρα, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Ντοπέ η 15χρονη Ρωσίδα που πέτυχε για πρώτη φορά τετραπλή περιστροφή στο καλλιτεχνικό πατινάζ



    ΣΧΟΛΙΑ