• sports

    F1 Βέλγιο: Formula Farsa!


    Πληγώνει τη Formula 1 και το κύρος της η χθεσινή εικόνα, από το βροχερό Σπα. Η βροχή που έπεφτε στην περιοχή από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και την ώρα του αγώνα το μεσημέρι της Κυριακής είχε δημιουργήσει πολύ δύσκολες συνθήκες.

    Ο αγώνας δεν εκκίνησε δόθηκαν κάποιες αναβολές, υπήρξε όμως μια σπουδή να γίνουν δυο γύροι σχηματισμού. Φάνηκε πως ήταν αδύνατον λόγω ορατότητας να αγωνιστούν τα μονοθέσια. Έτσι βγήκε κόκκινη σημαία και σταμάτησαν στο pit lane.

    Η εκκίνηση ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα Ελλάδος και όλα αυτά είχαν ολοκληρωθεί πριν τις 17:00. Μετά ξεκίνησε ένα θέατρο παραλόγου με συνεχείς αναβολές μέχρι τις 19:17 ώρα Ελλάδος. Στις 18:00 ώρα Ελλάδος σταμάτησε η αντίστροφη μέτρηση των τριών ωρών. Δόθηκε ακόμη μια ώρα καθυστέρηση και εν τέλει στις 19:17 ώρα Ελλάδος τα μονοθέσια ξαναβγήκαν στην πίστα παρότι οι συνθήκες είχαν χειροτερέψει. Δεν υπήρχε θέμα διεξαγωγής αγώνα. Παραταύτα για το θεαθήναι τα μονοθέσια συμπλήρωσαν δυο γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, προτού ο αγώνας διακοπεί εκ νέου. Αυτό ήταν αρκετό για να μοιραστούν βάσει κανονισμών οι μισοί βαθμοί. Έτσι χωρίς αγώνα!

    Ο νικητής Μαξ Φερστάπεν πήρε 12.5 βαθμούς, ο Ράσελ ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο και πήρε 9 βαθμούς και ο Χάμιλτον 7.5 βαθμούς.

    Έτσι η διαφορά ανάμεσα στους δυο διεκδικητές του τίτλου μειώθηκε στους 3 βαθμούς με τον επόμενο αγώνα να είναι προγραμματισμένος αυτό το Σαββατοκύριακο (3-5/9) στην έδρα του Φερστάπεν στην Ολλανδία. Ο 13ος γύρος του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένος στην παραλιακή πίστα του Ζάντβρουπ.

    Χωρίς αγώνα λοιπόν ουσιαστικά η διαφορά ανάμεσα στους δυο μονομάχους του τίτλου μειώθηκε σημαντικά και αυτό δεν αποκλείεται σε μια τόσο αμφίρροπη μάχη να επηρεάσει την τελική έκβαση του πρωταθλήματος. Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως οι οργανωτές αν δεν γίνονταν αγώνας, όφειλαν να επιστρέψουν τα εισιτήρια στους θεατές και προφανώς θα έχαναν έσοδα από τους χορηγούς. Επιπλέον η Liberty Media δεν θα δικαιούταν να εισπράξει στο σύνολό του το δικαίωμα διοργάνωσης. Παρότι στα συμβόλαια προβλέπεται η «ανωτέρα βία» είναι μαχητό το αν θα μπορούσε ή όχι να διεξαχθεί και σε τι διάρκεια, αγώνας.

    Ειδικά από τη στιγμή που ο Φερστάπεν ζητούσε να ξεκινήσουν όταν πρωτοβγήκαν στην πίστα. Οι οδηγοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τους θεατές κυρίως. Είναι σαφές κατά την άποψή μου πως χρειάζεται αλλαγή στους κανονισμούς ώστε να μην τραβάνε σε μάκρος και οδηγούν σε παρωδίες, τέτοιες καταστάσεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ