• sports

    European Super League: Δικαίωση από την ΕΕ, αλλάζουν όλα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Τι ετοιμάζει η κοινοπραξία

    • NewsRoom
    European Super League

    European Super League


    Μπροστά σε καθοριστικές αλλαγές για το μέλλον του ποδοσφαίρου βρίσκεται η Ευρώπη, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να δικαιώσει την European Super League στην κόντρα της με UEFA και FIFA.

    Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, η UEFA και η FIFA έδρασαν παράνομα, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τη δημιουργία της European Super League,  μιας κοινοπραξίας από πλούσιες ομάδες της Ευρώπης η οποία είχε φέρει έντονες αντιδράσεις τόσο στον φίλαθλο όσο και στον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης.

    Κατά την απόφαση, οι δύο ομοσπονδίες καταχράστηκαν την δεσπόζουσα θέση τους στο άθλημα. Οι δε ενέργειές τους για το μπλόκο στην δημιουργία της European Super League ήταν έκνομες.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της European Super League, Μπερντ Ράϊχαρτ, ανέφερε μετά την απόφαση του Δικαστηρίου: «Ένα μήνυμα για τους φιλάθλους: θα μεταδίδουμε όλα τα παιχνίδια της Super League δωρεάν. Kαι ένα για τους συλλόγους: τα έσοδα είναι εγγυημένα. Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν. Τα κλαμπ είναι πλέον απαλλαγμένα από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα να καθορίσουν το μέλλον τους».

    Από την πλευρά της η UEFA έσπευσε να διευκρινίσει πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν υποδηλώνει επικύρωση της νέας λίγκας.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η UEFA αναφέρει:

    «Αυτή η απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης «Super League». Υπογραμμίζει μάλλον ένα προϋπάρχον έλλειμμα εντός του πλαισίου προέγκρισης της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί τον Ιούνιο του 2022. Η UEFA είναι πεπεισμένη για την αξιοπιστία των νέων κανόνων της και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς.

    Η UEFA παραμένει αποφασιστική στη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πυραμίδα ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο συλλογικά με εθνικές ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, συλλόγους, φιλάθλους, παίκτες, προπονητές, θεσμικά όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις και εταίρους.

    Ελπίζουμε ότι η πυραμίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την οποία οι οπαδοί και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δηλώσει ως αναντικατάστατο πρότυπό τους, θα διαφυλαχθεί έναντι της απειλής απόσχισης από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».

    Παράλληλα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εμφανίστηκε βέβαιος πως οι ομάδες που πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία της European Super League δεν θα βρουν συμπαραστάτες.

    «Δεν θα προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε, ούτε να τους εμποδίσουμε. Μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν. Ελπίζω να ξεκινήσουν τον φανταστικό τους αγώνα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με δύο συλλόγους. Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος», ανέφερε ο Τσέφεριν.

    «Βλέπουμε την απόφαση αυτή ως μια ευκαιρία να βελτιώσουμε ορισμένους από τους κανονισμούς. Αλλά το ποδόσφαιρο παραμένει ενωμένο, γι’ αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι μιλάμε μεταξύ μας. Παρακολουθώντας τη λεγόμενη παρουσίαση της Α22 είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν πρέπει να σοκαριστείς ή να διασκεδάσεις από την παράσταση αυτή. Ακόμα πιο κλειστή διοργάνωση από το πρότζεκτ του 2021 που απορρίφθηκε από όλους», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι, ανέφερε: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό και όχι ένα νομικό συμβόλαιο. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ ενάντια στις προσπάθειες λίγων ατόμων να εξυπηρετήσουν προσωπικούς στόχους».

    Τι ετοιμάζει η European Super League

    Ήδη πάντως η European Super League έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδιά της για τρεις νέες διοργανώσεις που θέλει να δημιουργήσει.

    Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, στόχος της είναι να πάνε στις ομάδες που συμμετέχουν τα περίπου 400 εκ. ευρώ που δεν διαθέτει η ΟΥΕΦΑ, αλλά τα κρατά για τις δικές της ανάγκες.

    Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία τριών διοργανώσεων στα πρότυπα των Champions League, Europa League και Conference League.

    Ειδικότερα, η Star League θα είναι στα πρότυπα του Champions League και  θα συμμετέχουν 16 ομάδες. Αντίστοιχα, η Gold League  θα είναι στα πρότυπα του Europa League με επίσης 16 ομάδες και η Blue League με 32 ομάδες.

    * Κάθε χρόνο θα υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός στις τρεις κατηγορίες

    * Η συμμετοχή στην Blue League (32 ομάδες) θα προκύπτει από την απόδοση των ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα.

    * Οι ομάδες κάθε κατηγορίας θα χωρίζονται σε ομίλους των οκτώ ομάδων και θα παίζουν αγώνες εντός και εκτός έδρας

    * Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα έχουν δύο ομίλους, η Blue League θα έχει τέσσερις. Κάθε ομάδα θα δίνει μίνιμουμ 14 αγώνες τον χρόνο.

    * Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου των Star και Gold League προκρίνονται στην νοκ-άουτ φάση, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους δύο πρώτους συλλόγους κάθε ομίλου στην Blue League. Οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί θα είναι διπλοί αγώνες (εντός και εκτός έδρας), ενώ ο τελικός κάθε κατηγορίας θα πραγματοποιείται σε ουδέτερο γήπεδο.

    * Υποβιβάζεται στην κατώτερη κατηγορία η τελευταία ομάδα κάθε ομίλου στις κατηγορίες Star και Gold League και θα προβιβάζονται οι αντίστοιχες από κατώτερες κατηγορίες.

    * Στην Blue League οι 20 από τις 32 ομάδες, που έχουν τη χειρότερη θέση στους ομίλους, θα αντικαθίστανται από νέες ομάδες που θα προκύπτουν μέσα από την κατάταξή τους στα εθνικά πρωταθλήματα.

    * Δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στο πρόγραμμα των αγώνων ούτε θα συμπίπτουν οι αγώνες με τα προγράμματα των εγχώριων διοργανώσεων τα Σαββατοκύριακα.

    * Στην πρώτη σεζόν της διοργάνωσης, οι ομάδες θα επιλεγούν με διαφανή κριτήρια, βάσει των επιδόσεών τους.

    * Θα τεθεί σε εφαρμογή ισχυρή οικονομική βιωσιμότητα και διαφανείς διαδικασίες επιβολής, ώστε να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού ανάμεσα στις συμμετέχουσες ομάδες.

    Η European Super League έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο σχετικά με τις νέες διοργανώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ