• Κοινωνία

    Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση 180.000 επιταγών αγοράς βιβλίων από τον ΟΑΕΔ 

    Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση 180.000 επιταγών αγοράς βιβλίων από τον ΟΑΕΔ 

    Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση 180.000 επιταγών αγοράς βιβλίων από τον ΟΑΕΔ 


    Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους 180.000 επιταγών αγοράς βιβλίων από τον ΟΑΕΔ με τη σημερινή δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ στο ΦΕΚ.

    Ειδικότερα ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2021 ορίζονται:

    α) Ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.

    β) Ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008, όπως ισχύει.

    γ) Ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

    δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.

    Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών μπορεί να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

    Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων ορίζονται:

    α) Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2021.

    β) Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

    To πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 20-08-2021 έως 31-12-2021. Οι ημερομηνίες υλοποίησης του προγράμματος είναι δυνατόν να τροποποιηθούν με απόφαση του Διοικητή του Οργανισμού.

    1. Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 180.000.

    Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου ανέρχεται στα 20,00€. Η «Επιταγή Αγοράς Βιβλίων» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και ισχύει αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι την ενεργοποίησή της, που δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη από τη λήξη του προγράμματος. Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Αγοράς Βιβλίων δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν ελεύθερα από το Μητρώο Παρόχων του Οργανισμού τον πάροχο από τον οποίο θα προμηθευτούν τα βιβλία τους.

    Αιτήσεις

    Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται ρητά στη Δημόσια Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.

    Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρ-θρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

    Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιο-δότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.

    Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων επιτρέπεται με νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων.

    Μοριοδότηση

    1. Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 2 της παρούσας.
    2. Η μοριοδότηση των δικαιούχων στηρίζεται στο πραγματικό δηλωθέν εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό κατά περίπτωση – είτε φορολογείται με τις γενικές διατάξεις είτε είναι απαλλασσόμενο του φόρου είτε φορολογείται αυτοτελώς – φορολογικού έτους 2019 και έχει ως εξής:
    3. για πραγματικό δηλωθέν εισόδημα έως 10.000,99€: 30 μόρια,
    4. για πραγματικό δηλωθέν εισόδημα από 10.001,00 έως 20.000,99€: 20 μόρια,
    5. για πραγματικό δηλωθέν εισόδημα από 20.001,00 έως 30.000,99€: 10 μόρια,
    6. για πραγματικό δηλωθέν εισόδημα 30.001,00€ και άνω: 0 μόρια.

    Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης.

    1. Οι πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα των δικαι-ούχων αναζητούνται με ηλεκτρονικό τρόπο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η σειρά προτεραιότητας αντλείται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού (ΟΠΣ) με βάση την ημερομηνία και ώρα υποβολής της αίτησης.
    2. Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελούμενούς τους του αριθμού της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος.
    3. Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται:

    α. ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης συμμετοχής τους, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ),

    β. τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο,

    γ. τα μόρια των κριτηρίων μοριοδότησης και η σειρά κατάταξης των δικαιούχων. Ο αριθμός κατάταξης των ωφελουμένων είναι ίδιος με τον αριθμό κατάταξης των δικαιούχων.

    δ. ένδειξη για την έκδοση Επιταγής Αγοράς Βιβλίων για τους επιλεγόμενους δικαιούχους και τους ωφελούμενους αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις

    1. Για τους υποψήφιους δικαιούχους που δεν πληρούν ή που δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, όπως αυτές εξειδικεύονται από την Δημόσια Πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, με αναφορά στον συγκεκριμένο λόγο αποκλεισμού τους.
    2. Μέλη που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας, δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων – Ωφελουμένων, αλλά θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό προσωρινό Πίνακα Αποκλειομένων.
    3. Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι προσωρινοί Πίνακας Αποκλειομένων των παρ. 6 και 7 αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
    4. Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων-Ωφελουμένων και των προσωρινών Πινάκων Αποκλειομένων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ. Λεπτομέρειες για την υποβολή και την εξέταση των ενστάσεων καθορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
    5. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το Διοικητι-κό Συμβούλιο του Οργανισμού, καταρτίζεται το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι Οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων, που αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
    6. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι Πίνακες Αποκλειομένων καταρτίζονται από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ ή από το αρμόδιο όργανο που ορίζεται με απόφασή του.

    Διαβάστε επίσης

    60.000 επιταγές του ΟΑΕΔ για την αγορά βιβλίων



    ΣΧΟΛΙΑ