• Κοινωνία

    Βρετανία: Μυστήριο με θάνατο Ουκρανού μεγιστάνα με σχέσεις με τη Μόσχα που βρέθηκε κρεμασμένος

    Mikhail Watford

    Mikhail Watford


    Κρεμασμένος βρέθηκε ο γεννημένος στην Ουκρανία μεγιστάνας Μικαΐλ Γουότφορντ, στην βρετανική πόλη Σάρεϊ.

    Οι αστυνομικές Αρχές της Βρετανίας αντιμετωπίζουν τον τον θάνατο του 66χρονου επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιούταν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ως ανεξήγητο. Οι κοντινοί του άνθρωποι άφησαν υπονοούμενα πως ίσως δεν πρόκειται για αυτοκτονία. 

    Η είδηση ​​του θανάτου του Γουότφορντ έρχεται καθώς η προσοχή στη Βρετανία επικεντρώνεται πάνω στους Ρώσους ολιγάρχες του Ηνωμένου Βασίλειου που πιστεύεται ότι είναι μέλη του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έρχεται δε ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την απόπειρα δολοφονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, για την οποία το Κρεμλίνο κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω της.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης, φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τη Ρωσία, με τους ανθρώπους του κύκλου του να αποδίδουν το άδοξο τέλος του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Το μυαλό του είχε επηρεαστεί από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία», δήλωσε ένας οικογενειακός του φίλος στη Sun και πρόσθεσε: «Ο χρόνος του θανάτου όμως και της εισβολής στην Ουκρανία, σίγουρα δεν είναι τυχαία».

    Άλλος φίλος του ανέφερε πως «ο θάνατός του προκαλεί ερωτήματα. Ειδικά μάλιστα ύστερα από τους άλλους ύποπτους θανάτους Ρώσων που έχουν υπάρξει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι λογικό να υπάρχουν εικασίες».

    Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ωστόσο, ότι ο Γουότφορντ είχε γίνει στόχος κυρώσεων από τη Βρετανία λόγω της εγγύτητας του με τον Πούτιν ή μιας ρωσικής επιχείρησης.

    Η αστυνομία του Σάρεϊ είπε ότι το πτώμα του βρέθηκε τη Δευτέρα, σε μια διεύθυνση κοντά στο Βιρτζίνια Γουότερ, μεταξύ του Σλάου και του Γουόκινγκ, στα δυτικά του Λονδίνου. «Μας κάλεσαν γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου μετά από αναφορές για την ανακάλυψη πτώματος ενός άνδρα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της.

    «Κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά ο άνδρας, ο οποίος ήταν στα 60 του, δυστυχώς ήταν ήδη νεκρός στο σημείο. Οι συγγενείς του γνωρίζουν για τον θανατό του και υποστηρίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους αξιωματικούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του, αλλά προς το παρόν δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν ύποπτες συνθήκες», πρόσθεσε.

    Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Γουότφορντ

    Ο Γουότφορντ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μιχαήλ Τολστοσέγια, γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1955, κατά τη σοβιετική εποχή της χώρας. Ήταν ευρέως γνωστός ως Misha και, σύμφωνα με τους Sunday Times, απέκτησε το νέο του επώνυμο αφού μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ζούσε με την Εσθονή σύζυγό του, Τζέιν, πριν μετακομίσει στο Σάρεϊ.

    Η μητέρα του, για την οποία η Sun ανέφερε ότι ζούσε σε ένα γειτονικό διαμέρισμα στη βίλα του και βρισκόταν στο σπίτι όταν βρέθηκε το πτώμα του, λέγεται ότι επέμενε να κρατήσει τη σοβιετική της ταυτότητα σε ένα χρηματοκιβώτιο. «Πιστεύει ακράδαντα ότι οι κομμουνιστές θα επιστρέψουν στη Ρωσία και την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, απολαμβάνει να ξοδεύει τα χρήματα του καπιταλιστή γιου της… Και προσευχόμαστε να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα το όνειρό της», είχε αναφέρει ο Γουότφορντ στους Sunday Times το 2015.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γουάτφορντ είχε τρία παιδιά, έναν γιό από τον πρώτο του γάμο και μια κόρη και έναν γιο από τον δεύτερο. 



    ΣΧΟΛΙΑ