• Κοινωνία

    Βόμβα στο Α.Τ Ζωγράφου: Οι δράστες ήθελαν νεκρούς – Η ΕΛ.ΑΣ περιμένει προκήρυξη

    • NewsRoom

    Πυροτεχνουργοί ερευνούν για στοιχεία μέσα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου


    Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ., μετά τον χθεσινό εντοπισμό της βόμβας που είχε τοποθετηθεί κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου.

    Όπως διαπιστώθηκε, η βόμβα ήταν γεμάτη καρφιά, γεγονός που δείχνει ότι οι δράστες ήθελαν θύματα, ενώ εκτιμάται ότι από λάθος στην συνδεσμολογία δεν εξερράγη.

    Μετά τον εντοπισμό και την ελεγχόμενη έκρηξη της βόμβας, η Αντιτρομοκρατική έχει ξεκινήσει έρευνες, προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία που θα τους δώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών. Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε στάση αναμονής για την ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική ομάδα μέσω προκήρυξης.

    Έντονο προβληματισμό στην Αστυνομία προκαλεί το γεγονός πως οι δράστες είχαν σχεδιάσει να προχωρήσουν σε «τυφλό» χτύπημα κατά του Α.Τ Ζωγράφου, χωρίς καμία προειδοποίηση, όπως συνηθίζεται. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, σε περίπτωση που η βόμβα είχε εκραγεί, οι συνέπειες θα ήταν τραγικές, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός, με τον τρόπο που είχε κατασκευαστεί και προετοιμαστεί, θα σκορπούσε τον θάνατο στους παρευρισκόμενους στο Α.Τ Ζωγράφου, αλλά και σε διερχόμενους πολίτες, που θα τύχαινε να περνούν από το σημείο την ώρα της έκρηξης. Παράλληλα, τις ανησυχίες της Αστυνομίας εντείνει το γεγονός ότι το χτύπημα είχε προγραμματιστεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ και το Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό, δημιουργώντας το συμπέρασμα ότι οι δράστες ήθελαν να έχουν όσο τον δυνατόν περισσότερα θύματα, συγκριτικά με το αν την ενεργοποιούσαν να εκραγεί το βράδυ.

    Έρευνες για τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού στο Α.Τ Ζωγράφου

    Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι πλησίον του σημείου που βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα υπάρχουν δύο σχολεία, αλλά και η Πολυτεχνειούπολη, με πλήθος τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης, όπως υποστηρίζεται από τις Αρχές, το σημείο, στο οποίο είχε τοποθετηθεί η βόμβα, καθώς βρέθηκε εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, έχοντας παράλληλα και αστυνομικό στόχο.

    Το μήνυμα των δραστών φαίνεται πως είναι διπλό, με τις τελευταίες εξελίξεις με το άσυλο, το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για τις εκκενώσεις καταλήψεων, αλλά και όσα καταγγέλθηκαν πως έγιναν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τόσο του Πολυτεχνείου, όσο και στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Αναφορικά με τις λεπτομέρειες κατασκευής της βόμβας, οι αστυνομικοί που την εντόπισαν, διαπίστωσαν πως το ρολόι της λειτουργούσε κανονικά, ενώ μέσα στο πλαστικό μαύρο δοχείο υπήρχε ένας μεταλλικός σωλήνας, αλλά και πυρίτιδα. Η βόμβα βρισκόταν μέσα σε ένα βαρέλι που ήταν γεμάτο καρφιά. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μπροστά από δέντρο, κοντά στο Α.Τ. Ζωγράφου με το ωστικό κύμα και τα καρφιά να έχουν κατεύθυνση προς σε αυτό.

    Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αστυνομικό τμήμα έχει αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής επίθεσης και στο παρελθόν.

    Συγκεκριμένα, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν σημειωθεί, στο ίδιο σημείο, επιθέσεις με μολότοφ, από την ομάδα «Αναρχικές Συμμορίες Μητροπολιτικής Ταραχής». Επιπροσθέτως, η Αντιτρομοκρατική έχει εντοπίσει δύο ακόμη φορές παρόμοιες ενέργειες στην Πανεπιστημιούπολη. Η πρώτη ήταν τις παραμονές Χριστουγέννων του 2008, με επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα σε διμοιρία των ΜΑΤ και η δεύτερη το 2013, όταν βρέθηκε οπλισμός κρυμμένος στην Πανεπιστημιούπολη. Παράλληλα, το περιστατικό με τη βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου ομοιάζει με την περίπτωση της βόμβας που είχε τοποθετηθεί στα σκαλιά του ναού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, πέρσι τον Δεκέμβριο, από την έκρηξη του οποίου είχαν τραυματισθεί δύο άνθρωποι. Την ευθύνη είχε αναλάβει, αρκετές ημέρες αργότερα, η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα», ενώ και τότε δεν είχε γίνει προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

    Πυροτεχνουργοί ερευνούν για στοιχεία μέσα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πίσω από τη νέα απόπειρα επίθεσης με βόμβα κατά του Α.Τ Ζωγράφου κρύβεται νέα οργάνωση και συγκεκριμένα μία ανασυγκρότηση του «αντάρτικου πόλεων». Η αστυνομία, μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης και θα γίνει από ομάδα που δεν θα έχει εμφανισθεί στο παρελθόν. Μάλιστα, κάνουν λόγο για μία προσπάθεια δυναμικής απάντησης στις τελευταίες κινήσεις της αστυνομίας, με τη συνεχή παρουσία, αλλά και τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, τις εκκενώσεις καταλήψεων, το τέλος του ασύλου και την είσοδο στα πανεπιστήμια. Σίγουρα, πάντως, όπως εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ, δεν πρόκειται για «μεμονωμένο» περιστατικό, αλλά μία δράση άρρηκτα συνδεδεμένη με τις καταδρομικού τύπου επιθέσεις που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και συνοδεύονται είτε από βανδαλισμούς, είτε από εμπρησμούς, όπως έγινε χθες τη νύχτα στην περιοχή του Κολωνακίου ή την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή της Καισαριανής.

    Αναφορικά με την ταυτότητα των δραστών, φαίνεται πως πρόκειται για ομάδα που κινείται στις παρυφές της τρομοκρατίας, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, με τις Αρχές να εξετάζουν παλαιότερες επιθέσεις με βόμβες γεμάτες καρφιά, σε μία προσπάθεια να βρουν ομοιότητες. Γεγονός είναι ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι πολύ σημαντικό, καθώς αναμένεται να δώσει στις αστυνομικές αρχές σημαντικές πληροφορίες για την ταυτότητα, αλλά και τα κίνητρα των δραστών.

    Ο εντοπισμός του μηχανισμού, πάντως, έχει σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία, από την οποία έχουν ήδη δοθεί εντολές για αύξηση της επαγρύπνησης και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας τόσο στις αστυνομικές υπηρεσίες, όσο και σε άλλους ευαίσθητους στόχους.



    ΣΧΟΛΙΑ