• Κοινωνία

    Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια: Επτά νεκροί, ένας αγνοούμενος και ανυπολόγιστες ζημιές

    • NewsRoom


    Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Εύβοιας, μετά τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 8 μηνών, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα αγνοείται ένας 72χρονος άνδρας.

    Το βράδυ στη λίστα των νεκρών προστέθηκε και ένα ζευγάρι στην Αμφιθέα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά.

    Ανείπωτος είναι ο θρήνος και για το μόλις 8 μηνών αγοράκι που βρέθηκε μέσα στις λάσπες. Η οικογένεια του άτυχου βρέφους βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές, καθώς τα Πολιτικά είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα. Στην ίδια περιοχή παραθέριζε και η άτυχη 38χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ο σύζυγός της νεκρός.

    Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον εντοπισμό του 72χρονου άνδρα, που παρασύρθηκε από τον υδάτινο όγκο, από την ορμή του οποίου, όπως αναφέρει το Λιμενικό κατέληξε στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου.

    Οι έρευνες του Λιμενικού πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τριών ιδιωτικών σκαφών, τριών περιπολικών οχημάτων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, δύο ομάδων ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ απογειώθηκαν στην διάρκεια της ημέρας χθες, ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελικόπτερο Π.Α.

    Σοκάρουν οι εικόνες που αποτυπώνουν τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια», αφήνοντας πίσω νεκρούς και εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια.

    Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες και ολόκληρες περιουσίες.

    Διασώστης προσφέρει βοήθεια σε μία ηλικιωμένη γυναίκα που κρατάει στα χέρια της ένα μωρό στο Μπούρτζι της Εύβοιας, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ

    Το χρονικό της τραγωδίας

    Αρχικά το πρωί έγινε γνωστό ότι μία 86χρονη και ένας 88χρονος βρέθηκαν νεκροί, με το σπίτι του 88χρονου να έχει «πνιγεί» από τις λάσπες που έφταναν τα δύο μέτρα. Οι δύο ηλικιωμένοι διέμεναν στην περιοχή Πολιτικά, η οποία χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν οχήματα, ενώ τα σπίτια μετατράπηκαν σε βάλτους, καθώς γέμισαν λάσπες και νερά.

    Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου των δύο ηλικιωμένων, έγινε γνωστή άλλη μια τραγωδία, καθώς στην ίδια περιοχή ένα 8 μηνών μωρό έχασε την ζωή του.

    Δύο άτομα ακόμη στο Μπούρτζι, καθώς και άλλα δύο στην περιοχή Αμφιθέα. Στην Αμφιθέα, νεκρή βρέθηκε μία 38χρονη γυναίκα έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντός αυτού βρέθηκε νεκρός και ο σύζυγός της, που ήταν το έβδομο χρονικά θύμα.

    Η καταστροφή ήταν τεράστια σε όλη την κεντρική Εύβοια, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Πυροσβεστική δέχτηκε 664 κλήσεις, ενώ σε 97 περιπτώσεις χρειάστηκε να βοηθήσει και να απομακρύνει άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

    «Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 09 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 664 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

    Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες και συγκεκριμένα:

    το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και
    το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.
    Χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν επτά (7) άτομα και συγκεκριμένα:

    ένα (1) βρέφος και δύο (2) ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά
    δύο (2) ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και
    δύο (2) ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα
    Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός (1) αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.

    Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», αναφέρει η ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

    ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε όλες τις κεντρικές γραμμές του αστικού ιστού της κεντρικής Εύβοιας που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία.

    Ωστόσο, σημειώνει ότι τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση αρκετών μεμονωμένων βλαβών στις περιοχές της παραλίας Αυλίδας και στην Ερέτρια.

    Επίσης τονίζεται ότι:

    «Οι μεγαλύτερες σε έκταση βλάβες εντοπίζονται σε περιοχή έξω από το Βασιλικό, όπου λόγω πτώσης στύλων περί τις 30 οικίες δεν έχουν ρεύμα, στην περιοχή Μπούρτζι, όπου αντιστοίχως από πτώση στύλων επηρεάζεται ένας μικρός αριθμός οικιών και στην περιοχή Καμαρίτσα, όπου προ ολίγου δόθηκε ο δρόμος σε κυκλοφορία και αναμένεται να μεταβεί συνεργείο για την διαπίστωση της έκτασης της ζημιάς που έχει προκληθεί.

    Όσον αφορά στα χωριά Θεολόγος, Γέροντας, Πούρνος, Σκούντερι, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Πισσώνας και Βατώντας, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ακόμη στα σημεία και έχει ξεκινήσει η σταδιακή επανηλεκτροδότηση, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν και από πολύ νωρίς αύριο το πρωί με ενίσχυση τεχνικού προσωπικού για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών».

    300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες

    Μέσα σε χρονικό διάστημα 8 ωρών έπεσαν συνολικά 300 χιλιοστά βροχής, υπερβαίνοντας την αρχική πρόβλεψη που έκανε λόγο για μόλις 63 χιλιοστά βροχής.

    «Ήταν ακραία αυτά τα φαινόμενα. Στη Μάνδρα τα ραντάρ είχαν δώσει 180 χιλιοστά βροχής», είπε στον ΑΝΤ1, ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ενώ σημείωσε πως ακόμη και τα 70 περίπου χιλιοστά βροχής που είχαν προβλεφθεί αρχικά, είναι ένα «τρομερό νούμερο».

    Ακόμη πιο χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος ανέφερε πως στην περιοχή έριξε περισσότερο νερό απ’ όσο ρίχνει στην Αττική σε όλη την διάρκεια του χειμώνα.

    Ψαχνά, Πολιτικά, Αμφιθέα, Σέττα, Βασιλικό, Μπούρτζι και άλλες περιοχές της Εύβοιας έζησαν ασύλληπτες στιγμές, με τους κατοίκους τους να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, περιουσίες να χάνονται, αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα και αυλές πνιγμένες στις λάσπες.

    Στην Εύβοια σήμερα ο πρωθυπουργός

    Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες, σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία

    «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή», ανέφερε.

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ. ΑΓ ΝΙΚΌΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

    Posted by Elisavet Serbanescu on Saturday, August 8, 2020

    Χαρδαλιάς: Δύσκολη μέρα, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες

    «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές.

    Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε.

    Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής», δήλωσε από την Εύβοια, ενώ εξήγησε και τους λόγους που δεν εστάλη ειδοποίηση με το 112, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις:

    «Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής.

    Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του. Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές.

    Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».



    ΣΧΟΛΙΑ