• Κοινωνία

    Βιτριόλι: Το χρονικό μίας δραματικής υπόθεσης και η επόμενη ημέρα – Το προφίλ της 35χρονης που κατηγορείται

    H κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα


    Προς ολοκλήρωση βαίνει σταδιακά η υπόθεση που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Ελλάδα

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη πήρε η 35χρονη που κατηγορείται για την επίθεση με το βιτριόλι κατά της 34χρονης Ιωάννας στην Καλλιθέα, το πρωί της 20ης Μαΐου, υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Ύστερα από ενδελεχή έρευνα στο περιβάλλον της άτυχης 34χρονης, αλλά και διερεύνηση όλων των στοιχείων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις κάμερες παρακολούθησης της περιοχής όπου σημειώθηκε η επίθεση, των κεραιών τηλεπικοινωνίας, αλλά και των μέσω κοινωνικής δικτύωσης της άτυχης γυναίκας, οι αστυνομικές Αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα κατέληξαν στο πρόσωπο της 35χρονης.

    Πρόκειται για μία γυναίκα με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία, από όπου κατάγεται και η Ιωάννα, η οποία κατοικεί στην Αθήνα και εργάζεται σε ένα δικηγορικό γραφείο, το οποίο μάλιστα είχε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία δούλευε η Ιωάννα.

    Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη της 35χρονης τα τελευταία 24ωρα και, χθες το πρωί, άνδρες της ασφάλειας την εντόπισαν και την οδήγησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στο σπίτι της, ενώ πήγαν και στον χώρο εργασίας της. Έπειτα από έρευνες, κατάφεραν να εντοπίσουν μία περούκα, την οποία φέρεται να φορούσε στην επίθεση, αλλά και μία τηλεκάρτα, την οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να καλέσει ταξί, ώστε να πάει στον τόπο της επίθεσης στην Καλλιθέα.

    H κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα

    Η τηλεκάρτα, μάλιστα, ήταν το αντικείμενο που έριξε φως στην υπόθεση και ανέδειξε μία σειρά από λάθη που έκανε η κατηγορούμενη στον σχεδιασμό της επίθεσής της.

    Το αρχικά άρτιο, φαινομενικά, σχέδιό της αποκαλύφθηκε μετά από κάποια λάθη στα οποία υπέπεσε η ίδια, οδηγούμενη τελικά στις Αρχές. Η τηλεκάρτα φαίνεται να είναι το στοιχείο – «κλειδί», καθώς με αυτήν επικοινώνησε όχι μόνο με το ραδιοταξί, αλλά και με αλλοδαπό -άσχετο με την υπόθεση -τον οποίο ήθελε για προσωπική της δουλειά. Οι αρχές βρήκαν τον άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κηπουρός, υπήκοος Μπαγκλαντές και εκείνος ανέφερε ποια είχε επικοινωνήσει μαζί του.

    Από την Ασφάλεια εντοπίστηκαν, επίσης, κοινές επαφές της κατηγορούμενης με το θύμα.

    Παράλληλα, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε πως η κατηγορούμενη είχε κλειστό το κινητό της τόσο κατά τους χρόνους που πραγματοποιούσε πρόβες για το χτύπημα, όσο και την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση, γεγονός που κρίθηκε ως ύποπτο από τις Αρχές.

    Εκτός από την «μοιραία» τηλεκάρτα, οι Αρχές εντόπισαν και μία περούκα στην κατοχή της κατηγορούμενης, που ταιριάζει με την περούκα που φορούσε η δράστις, όπως φαίνεται από το υλικό που έχουν καταγράψει κάμερες ασφαλείας της περιοχής.

    H κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα

    Ένα ακόμη στοιχείο που έρχεται να δώσει περισσότερη βεβαιότητα για την εμπλοκή της στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ανάλυση φωνής στο τηλεφώνημα προς την εταιρεία ραδιοταξί και, όπως προέκυψε, πρόκειται για την 35χρονη, καθώς ταυτοποιήθηκε η φωνή.

    Υπενθυμίζεται ότι η ίδια επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες για συμμετοχή της στην επίθεση κατά της 34χρονης Ιωάννας και υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. Η κατηγορούμενη, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της χθες από τον εισαγγελέα, αντιμετωπίζει την βαρύτατη κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ κατηγορείται και για το πλημμέλημα της απείθειας.

    Η 35χρονη τελεί υπό κράτηση, έως την Τρίτη που αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

    Το προφίλ της 35χρονης: Ζήλευε παράφορα, παρακολουθούσε το θύμα

    Όπως μαρτυρούσε από την αρχή αυτή η υπόθεση, πρόκειται για μία επίθεση με πολύ προσωπικό κίνητρο, καθώς η 35χρονη φαίνεται να είχε εμμονή με την άτυχη γυναίκα και ο λόγος που «όπλισε» το χέρι της με το καυστικό υγρό ήταν μία ερωτική αντιζηλία.

    Πιο συγκεκριμένα, η 35χρονη φέρεται να έριξε το καυστικό υγρό στην Ιωάννα, νομίζοντας ότι το θύμα είχε σχέση με τον πρώην σύντροφό της. Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν με αφορμή ένα αίτημα φιλίας που έκανε ο σύντροφός της, αθλητικογράφος στο επάγγελμα, στην Ιωάννα, μετά την γνωριμία τους σε έναν γάμο στην Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που προκάλεσε την παράλογη ζήλια της 35χρονης κατηγορούμενης.

    Σημειώνεται ότι οι δύο γυναίκες προέρχονται από κοντινά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Το στοιχείο αυτό, καθώς και κάποια σχόλια της 35χρονης στα social media, αποτέλεσαν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στις έρευνες.

    Η φερόμενη δράστις παρακολουθούσε τις αναρτήσεις της Ιωάννας στα social media και πολύ συχνά έκανε like, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις Aρχές. Η 35χρονη έστελνε μηνύματα στην 34χρονη Ιωάννα μέσω facebook, ενώ παρακολουθούσε κάθε της κίνηση.

    Από την πλευρά του, ο σύντροφός της 35χρονης επιμένει πως η σχέση τους δεν ήταν σοβαρή και πως της το είχε εξηγήσει. «Της είχα εξηγήσει ότι δεν βλέπω την σχέση μας σοβαρά. Εκείνη ονειροπολούσε και νόμιζε ότι θα παντρευτούμε», δήλωσε στους αστυνομικούς. «Όταν έκανα αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, εξοργίστηκε. Ζήλευε και νόμιζε ότι λόγω της Ιωάννας δεν προχωρούσε η σχέση μας. Όλα, όμως, ήταν στο μυαλό της, δεν είχα κάνει κάτι με την Ιωάννα», φέρεται να είπε, μιλώντας στους αστυνομικούς.

    Σύμφωνα με περαιτέρω πληροφορίες, ο 40χρονος άντρας που αποτέλεσε σημείο τριβής -λόγω αναρτήσεων στο Facebook- για την 35χρονη γυναίκα με το βιτριόλι και της άτυχης, ανυποψίαστης 34χρονης, φέρεται να εργάζεται σε αθλητικό διαδικτυακό τόπο και να μην είχε επαφή με τον νομικό χώρο, όπως εκτιμήθηκε αρχικά.

    Ο κ. Λύτρας, συνήγορος της άτυχης 34χρονης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι, όντως, πριν από δυο χρόνια, η Ιωάννα είχε δεχθεί μήνυμα από την 35χρονη, αλλά δεν ήταν απειλητικό, αλλά μάλλον ήπιο. «Το μήνυμα το οποίο δέχθηκε ήταν άνευ σημασίας, για να φτάσουμε στο σημείο να το πει στην αστυνομία. Και ακούστε και το πιο σημαντικό, αυτή η διαδικασία έγινε πριν από δύο χρόνια. Δεν είναι κάτι περίπλοκο. Της έστειλε ένα μήνυμα «αν γνωρίζεις τον τάδε», η Ιωάννα απάντησε όχι, απλά μου έστειλε αίτημα φιλίας. Αυτός ήταν ο διάλογος», τόνισε ο δικηγόρος του θύματος.

    Η αντίδραση της Ιωάννας στο άκουσμα του ονόματος της κατηγορούμενης

    Αμέσως μετά την σύλληψη της 35χρονης, η Ιωάννα ενημερώθηκε από τον συνήγορό της για τις εξελίξεις. Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη 34χρονη φαίνεται να «πάγωσε» στο άκουσμα του ονόματος της 35χρονης, καθώς φέρεται να είπε ότι πρόκειται για μία γυναίκα που είχε δει μόνο πέντε φορές στη ζωή της.

    Όπως τόνισε ο κ. Λύτρας μιλώντας στο MEGA, η Ιωάννα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην υπόθεση από τον ίδιο και «πάγωσε» όταν άκουσε το όνομα της φερόμενης δράστιδος.

    «Έπρεπε να την ενημερώσω, από τη στιγμή που έγινε σύλληψη, ενώ και η ίδια ρωτούσε επίμονα για την εξέλιξη των ερευνών», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, τη συγκεκριμένη κοπέλα την είχε δει το πολύ 5-6 φορές σε κάποιες εκδηλώσεις και γιορτές, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πως το συγκεκριμένο άτομο θα ήταν πίσω από την επίθεση εναντίον της.

    Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Λύτρας, η Ιωάννα δεν μπόρεσε να την αναγνωρίσει στα λίγα δευτερόλεπτα που συναντήθηκαν τα βλέμματά τους στην είσοδο των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας που εργάζεται.

    «Υπήρχε μια επαφή με τον άνδρα που είχε σχέση η φερόμενη δράστις. Ένα αίτημα φιλίας σε κοινωνικό δίκτυο, το οποίο απλά το αποδέχθηκε η Ιωάννα», συμπλήρωσε ο κ. Λύτρας.

    Ο κ. Λύτρας υποστήριξε ότι οι δύο οικογένειες δεν γνωρίζονταν, παρότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

    «Η Ιωάννα δεν είχε να κρύψει κάτι, συνεργαζόταν από την πρώτη στιγμή. Πολλοί είχαν βγει να πουν ότι κάτι κρύβει, αλλά δεν ίσχυε τίποτα. Όμως όλα αυτά δημιούργησαν πρόβλημα και στις Αρχές και στην οικογένειά της», κατέληξε ο Απόστολος Λύτρας.

    Κεχαγιόγλου (συνήγορος 35χρονης): Δεν θα σταθεί ποτέ στο ακροατήριο η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας

    Για την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η 35χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι, περιέγραψε ο δικηγόρος της, Σάκης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι, κατά την πρώτη του επικοινωνία με την κατηγορούμενη στην Ευελπίδων, εκείνη αρνήθηκε πως έκανε το έγκλημα, του είπε πως γνωρίζει την Ιωάννα, αλλά η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε θέματα επαφών, σχέσεων, φιλίας και διαδικτύου.

    «Ήμασταν 1,5 ώρα. Δεν θέλησα, λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς ψυχολογικής της κατάστασης, να επιμείνω περισσότερο», είπε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης.

    Ο κ. Κεχαγιόγλου, είπε ότι δεν θέλει να συνδέσει την τραγική ψυχολογική κατάστασή της με την ύπαρξη οποιασδήποτε ψυχικής νόσου ή διαταραχής ή ακαταλόγιστου και πως κάτι τέτοιο δεν είναι ζήτημα υπό διερεύνηση σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν αυτού του είδους η επίθεση με τον τρόπο, αλλά και το μέσο που έγινε, παραπέμπει σε απόλυτα ψυχικά υγιή άνθρωπο.

    Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ένα νομικό ζήτημα, που αφορά στην κατηγορία σε βάρος της 35χρονης και αφορά στο κατά πόσο είναι ορθός ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης ως απόπειρα ανθρωποκτονίας.

    «Το είπα ήδη ευθέως στον κ. Εισαγγελέα χθες, όταν προσήχθη η εντολέας μου, ότι θεωρώ ότι είναι υπερβολική αυτή η ποινική δίωξη. Και αν θέλετε μια έτσι προσωπική νομική άποψη, θεωρώ ότι δεν θα σταθεί ποτέ στο ακροατήριο», σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου.

    «Υπάρχει πλούσια νομολογία που, παρόμοιες επιθέσεις, χαρακτηρίζονται ως βαριά σωματική βλάβη», πρόσθεσε ο κ. Κεχαγιόγλου και εξήγησε ότι, αν κάποιος κριθεί ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ποινή καθείρξεως είναι από 10 έως 15 έτη, ενώ η βαριά σωματική βλάβη από 5 έως 10 έτη.

    Η υγεία της Ιωάννας σήμερα

    Την ίδια ώρα που η Δικαιοσύνη θα αναλάβει να κρίνει την εμπλοκή της 35χρονης στην επίθεση, η Ιωάννα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου και βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

    Μιλώντας χθες στο Mega, ο συνήγορος της 34χρονης αποκάλυψε πως η άτυχη Ιωάννα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υποφέρει από αφόρητους πόνους.

    Σημειώνεται ότι η κοπέλα έχει υποβληθεί ήδη σε τρία χειρουργεία, ενώ, όπως είναι γνωστό, έχει ακόμη πολλά χειρουργεία να κάνει. Τα επόμενα αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 10 ημερών.

    «Είναι αγωνίστρια» υποστήριξε η Διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής χειρουργικής του Λάτσειου Κέντρου στο «Θριάσιον» Νοσοκομείο, Μαρία Καλόφωνου μιλώντας στο Mega.

    H 34χρονη που δέχθηκε την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα

    Παράλληλα, την ψυχολογική της κατάσταση διαχειρίζεται ομάδα ψυχολόγων του νοσοκομείου, η οποία είναι της άποψης πως πρέπει να δίνονται όλες οι πληροφορίες στο θύμα, αλλά με το σωστό τρόπο.

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της υγείας της, οι βλάβες στο πρόσωπο είναι βαθιές κι έχουν χαθεί στοιχεία του δέρματος που δεν αναπληρώνονται.

    «Θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε με αυτά που έχουμε, συστηματικά, χωρίς βιασύνη», σημείωσε η κ. Καλόφωνου και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και αν θα επανέλθει πλήρως. «Θα γίνουν πολλά χειρουργεία ακόμα», πρόσθεσε.

    Το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την γιατρό, είναι τα αίτια της επίθεσης, ο δόλος, η διάθεση, αλλά και το μέσο.

    Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε και η δικηγόρος και εγκληματολόγος, Μαρία Τσιλιάκου για τις αιτίες που οδήγησαν στην επίθεση με βιτριόλι, αλλά και το ψυχολογικό προφίλ της δράστιδος.

    Μίλησε για τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς ένα απλό αίτημα φιλίας μπορεί να πυροδοτήσει μια ολόκληρη αντιζηλία και να οδηγήσει στο έγκλημα.

    Βιτριόλι

    «Οπωσδήποτε, σε τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν μπορούμε να αποκλείουμε μια ψυχιατρική γνωμάτευση για να δούμε το υπόβαθρο του δράστη», υποστήριξε η κυρία Τσιλιάκου, ωστόσο εξήγησε πως τα βαριά ψυχιατρικά περιστατικά δεν είναι σε θέση να οργανώσουν ένα τέτοιο έγκλημα, το οποίο δεν έγινε εν βρασμώ, αλλά ήταν καλά οργανωμένο και όλα έγιναν βάσει σχεδίου.

    Το συγκεκριμένο έγκλημα κρύβει μένος, εμπάθεια και εμμονή, σύμφωνα με την κυρία Τσιλιάκου, ενώ μάλιστα σημείωσε πως τα εγκλήματα τελούνται από ανθρώπους με διαταραχή προσωπικότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ