• Κοινωνία

    Βασίλης Ματθαιόπουλος: Ποινική δίωξη και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής

    Βασίλης Ματθαιόπουλος: Ποινική δίωξη και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής

    Βασίλης Ματθαιόπουλος


    Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και για απόπειρα παράνομης βίας και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

    Ο δικαστικός πραγματογνώμονας για το Μάτι, Δημήτρης Λιότσιος, ήταν  εκείνος που με μήνυση του τον κατήγγειλε ότι επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνές του προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά.

    Ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος ολοκλήρωσε την πολύμηνη έρευνα και κατέληξε σε ενδείξεις σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου  για παράβαση καθήκοντος καθώς ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος όφειλε να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την επιτέλεση του καθήκοντος των ανδρών της Πυροσβεστικής και να αποτρέπει κάθε προσπάθεια επηρεασμού τους.

    Αντι αυτού σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ο ίδιος φέρεται να παρέβη αυτή την υποχρέωση, πιέζοντας τον πραγματογνώμονα είτε να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη του, είτε να γράψει ότι του υπαγόρευαν με εντολή “άνωθεν” για να συγκαλύψει ευθύνες άλλων ή και δικές του.

    Για την απόπειρα παράνομης βίας ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μηνυτής δεχόταν πράγματι απειλές πως αν δεν αποδεχόταν τη “στημένη” πραγματογνωμοσύνη, θα έχει δυσμενής επιπτώσεις στην υπηρεσία του.

    Πέρυσι, καταθέτοντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στον ανακριτή για την τραγωδία στο Μάτι, ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού πρώτα αναφέρει τις χυδαίες εκφράσεις τις οποίες καταγγέλλει ότι χρησιμοποίησε «με απειλητικό ύφος» ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος «για να τον απειλήσει και να τον πιέσει να αλλοιώσει την πραγματογνωμοσύνη του», παραθέτει μια φράση που τον κάνει να πιστεύει ότι ήταν ευθεία απειλή κατά της ζωής του.

    Η τότε κατάθεση του Βασίλη Ματθαιόπουλου

    «Εκεί που ταράχθηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με στόμφο ότι αν μετά απ όλα αυτά δεν τον ακούσω, θα έρθει και το «μεμονωμένο». Η έκφραση αυτή θεωρούσα και θεωρώ ότι αποτελεί απειλή για την ίδια μου τη ζωή… Ενισχύεται η άποψη αυτή διότι όταν ο εισαγγελέας κάλεσε τους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου και τον κ.Ματθαιόπουλο, εγώ τρεις μέρες μετά υπέστη δολιοφθορά στη μηχανή μου και λίγο έλειψε να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή», αναφέρει στην κατάθεση του ο πραγματογνώμονας.

    Επικαλείται μάλιστα και την τεχνική έκθεση της κατασκευάστριας της μηχανής του, σύμφωνα με την οποία «πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα και η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο την πρόκληση δυστυχήματος».

    Ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της δολιοφθοράς, ο πραγματογνώμονας υποστηρίζει ότι εκλάπη η μηχανή του για να μη βρεθούν άλλα ίχνη.

    «Ζητώ την προστασία μου από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σε αυτή την ποινική υπόθεση, διότι ο καταγγελλόμενος από εμένα Αρχηγός του Π.Σ κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, πιθανόν να διαπράξει νέες έκνομες ενέργειες απέναντι μου, τόσο ο ίδιος όσο και οποιοσδήποτε άλλος που πιθανόν εμπλέκεται στην ποινική αυτή υπόθεση σύμφωνα και με τα λεγόμενα του», αναφέρει χαρακτηριστικά σε κατάθεση του.

    Συνολικά έδωσε 7 καταθέσεις στον ανακριτή. Μάλιστα παρέδωσε στον ανακριτή την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον Ματθαιόπουλο αλλά και τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του.

    Διαβάστε επίσης:

     



    ΣΧΟΛΙΑ