• Κοινωνία

    Τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Επίδειξη του πιστοποιητικού από τον εργαζόμενο στον εργοδότη


    Η τροπολογία υποχρεώνει τους εργαζόμενους να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στον εργοδότη.

    Ειδικότερα, όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα) υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. Εφόσον κάποιος εργοδότης απαιτήσει να δει το πιστοποιητικό με τη νέα ρύθμιση ο εργαζόμενος οφείλει να το επιδείξει ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να το ελέγξει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

    «Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

    Υπενθυμίζεται ότι με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, μετά και το «πράσινο φως» της Επιτροπής Βιοηθικής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τροπολογία «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):

    – των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία,

    – των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει και διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

    Αναλυτικά η ρύθμιση για την υποχρέωση του εργαζόμενου να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

    Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β΄ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται.

    Διαβάστε επίσης:

    Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε η ρύθμιση στη Βουλή – Τι ισχύει για απολύσεις, μισθό, εισφορές



    ΣΧΟΛΙΑ