• Κοινωνία

    Τρόμος στο Χαλάνδρι: Χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο – αιχμές από τα ρωσικά ΜΜΕ

    • NewsRoom
    Πεντέλη: Άνδρας έχει ανεβεί σε ταράτσα και απειλεί ότι θα κάνει κακό σε κόσμο


    Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή του Χαλανδρίου, καθώς άγνωστοι δράστες πέταξαν στις 4 το πρωί χειροβομβίδα στον προαύλιο χώρο του ρωσικού προξενείου, στην οδό Τζαβέλλα.

    Πιο συγκεκριμένα, στις 3:50 άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πέταξαν τη χειροβομβίδα προς το ρωσικό προξενείο. Την επίθεση είδαν μέσα από τις κάμερες οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του κτηρίου, στην οδό Τζαβέλλα 5 στο Χαλάνδρι. Σημειώνεται ότι στο προξενείο δεν υπάρχει αστυνομικός φρουρός.

    Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η χειροβομβίδα εξερράγη κάτω από το φυλάκιο που υπάρχει στην είσοδο του προξενείου μολονότι οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν είχε σημειωθεί έκρηξη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είδαν μια μοτοσικλέτα με δύο αναβάτες να πλησιάζει το κτήριο στις 3:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στη συνέχεια είδαν τους δύο αγνώστους να πετούν τη χειροβομβίδα, αυτή να πηγαίνει κάτω από το άδειο φυλάκιο στην είσοδο του προξενείου και να ακολουθεί μια λάμψη.

    Πέντε λεπτά αργότερα στην οδό Οικονόμου, στα Εξάρχεια, εντοπίστηκε μια καμμένη μοτοσικλέτα στα Εξάρχεια, η οποία εξετάζεται από τους αστυνομικούς αν έχει σχέση με την υπόθεση.

    Οι αστυνομικοί, που έχουν εντοπίσει θραύσματα της χειροβομβίδας, εξετάζουν τώρα τις κάμερες, προκειμένου να δουν το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ παράλληλα αναζητούν τα κίνητρα της επίθεσης.

    Τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, ενώ στο κτήριο του ρωσικού προξενείου βρίσκονται και πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ. Σημειώνεται ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το ρωσικό προξενείο.

    Οι παρόμοιες επιθέσεις του παρελθόντος

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση στο ρωσικό προξενείο έχει πολλές ομοιότητες με την επίθεση που είχε γίνει Νοέμβριο του 2016, όταν μέλη της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα πέταξαν χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τότε ο φρουρός.

    Χειροβομβίδα είχαν πετάξει το Φεβρουάριο του 2018 και έξω από το Α.Τ Καισαριανής. Η ΕΛ.ΑΣ τότε είχε δηλώσει αρχικά άγνοια για το γεγονός, ωστόσο στη συνέχεια η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη μέσω Indymedia.

    Η είδηση από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και οι αιχμές για αναποτελεσματικότητα των ελληνικών αρχών

    Λίγο αφότου έγινε γνωστή η επίθεση στο ρωσικό προξενείο από αγνώστους, ρωσικά ΜΜΕ, που δημοσίευσαν την είδηση, άφησαν αιχμές για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων.

    Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Ria Novosti ανέφερε την επίθεση του 2016 στη γαλλική πρεσβεία, σημειώνοντας ότι βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Βουλής, σε μια καλά φυλασσόμενη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας και συμπληρώνει λέγοντας ότι «Τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν συχνά επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα και περνούν σχεδόν ατιμώρητες».

    Κατά τα άλλα, το Sputnik, μετέδωσε την πληροφορία της συσχέτισης της έκρηξης με την καμμένη μοτοσικλέτα που βρέθηκε στα Εξάρχεια, καθώς και το ότι η επίθεση έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου.

    Τέλος, το πρακτορείο Tass σημειώνει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Θεόδωρου Χρονόπουλου, ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς, για να συνδεθεί το περιστατικό με τη μοτοσικλέτα στα Εξάρχεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λατρεμένη ηθοποιός αποκαλύπτει: «Πώς γλίτωσα δυο φορές τον θάνατο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλημμύρα στην Μάνδρα: Κόλαφος η εισαγγελική διάταξη για τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία



    ΣΧΟΛΙΑ