• Κοινωνία

    Τραγωδία στο Μάτι: Ποινική δίωξη και για κακούργημα ζητά ο ανακριτής σε βάρος Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής

    Η καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018

    Η καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018


    Ευθύνες και για κακούργημα προκύπτουν σύμφωνα με τον ανακριτή για την ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι, τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους με 102 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

    Μετά από πολύμηνη έρευνα και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ζητά τώρα από τον εισαγγελέα να διευρύνει το κατηγορητήριο και για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο από την οποία προκλήθηκε θάνατος σε βάρος υπηρετούντων στην Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική που ήδη ελέγχονται στην υπόθεση.

    Ο ανακριτής φέρεται να κατέληξε στην κρίση ότι οι παραλείψεις και τα λάθη τους πριν και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, μπορούν να στοιχειοθετήσουν το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο εκατοντάδων ανθρώπων με τραγικό απολογισμό το θάνατο 11 παιδιών, 48 γυναικών και 43 ανδρών.

    Τα νέα στοιχεία

    Καταλυτικό ρόλο για την αναβάθμιση ενός κατηγορητηρίου που μέχρι τώρα έχει μόνο πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, φέρονται να έπαιξαν τα στοιχεία από τις πρόσφατες εφόδους του ανακριτή στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος έχει ήδη παραλάβει τη δικογραφία για να μελετήσει τα νέα στοιχεία και να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο κ. Σπυρόπουλος, μαζί με τον τότε προϊστάμενο του Ηλ. Ζαγοραίο και τον εισαγγελέα Ν.Φιστόπουλο, είχαν διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση για το Μάτι και, βάσει των στοιχείων που τότε είχαν στη διάθεσή τους, κατέληξαν στην άποψη ότι δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων.

    Δίωξη για πλημμελήματα

    Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος συνολικά 20 αιρετών και κρατικών αξιωματούχων είναι για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Για τις ζωές που χάθηκαν και για εκείνες που κινδύνευσαν δεν προέκυψε δόλος.

    Συγκεκριμένα:

    Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως.

    Για σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως, από υπόχρεους ή μη.

    Για εμπρησμό από αμέλεια.

    Κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων είναι:

    Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,

    ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης,

    ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης,

    ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς,

    ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης,

    ο τότε υπαρχηγός και σημερινός αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος,

    διοικητές των τμημάτων τροχαίας, άνδρες των οποίων βρέθηκαν στη φλεγόμενη περιοχή,

    αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήταν υπεύθυνοι του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και του επιχειρησιακού – επικοινωνιακού κέντρου “199” της Πυροσβεστικής την 23η Ιουλίου,

    αρμόδιοι υπάλληλοι των γραφείων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δύο Δήμων και

    ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά καίγοντας ξύλα.



    ΣΧΟΛΙΑ