• Κοινωνία

    Τουρκία: Απελευθερώνονται κρατούμενοι – Εξαιρούνται φυλακισμένοι για τρομοκρατία μετά το 2016

    • NewsRoom
    Τουρκία

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας συζήτησε την Τρίτη ένα νόμο περί απελευθέρωσης των κρατουμένων, το οποίο έχει ως στόχο να χαλαρώσει τον υπερπληθυσμό των φυλακών και να προστατεύει τους κρατούμενους από τον κορονοϊό.

    Βέβαια, αρνούνται να εξαιρέσουν τους ανθρώπους που φυλακίστηκαν για τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

    Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το κόμμα ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα απελευθερώσει προσωρινά περίπου 45.000 φυλακισμένους, ώστε να αντιμετωπιστεί η άμεση απειλή εξάπλωσης του κορονοϊού κοροναϊών στις φυλακές.

    Ένας παρόμοιος αριθμός θα απελευθερωνόταν μόνιμα, σε άλλο σχέδιο νόμου που είχε προετοιμαστεί πέρυσι, για τη μείωση του χρόνιου υπερπληθυσμού των φυλακών, πάλι από το ΑΚΡ.

    Μαζί, τα μέτρα θα μειώσουν τον πληθυσμό των φυλακών κατά το ένα τρίτο, αλλά δεν καλύπτουν όσους καταδικάστηκαν για τρομοκρατία -από τους νόμους εξαιρούνται πολλές χιλιάδες που βρέθηκαν στο “μάτι” της κυβέρνησης, στο “κυνήγι μαγισσών” που εξαπέλυσε ο Τούρκός πρόεδρος, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ