• Κοινωνία

    To mononews ξεκίνησε κόβοντας το νήμα στον 33ο Μαραθώνιο!


    Ρεκόρ συμμετοχών κατέγραψε φέτος ο 33ος Μαραθώνιος της Αθήνας, καθώς στην κλασική διαδρομή, των 42.195 μ., έλαβαν μέρος περισσότεροι από 16.000 δρομείς. Συνολικά οι συμμετέχοντες στις μικρότερες διαδρομές, 5 και 10 χιλιομέτρων, έφτασαν τους 43.000, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε και απογευματινή διαδρομή των 5 χιλιομέτρων.

    Την αυθεντική διαδρομή του μαραθωνίου έτρεξε και ένα μέλος ένα μέλος της συντακτικής ομάδας του mononews η Ευαγγελία Κακλειδάκη,  γιατί είμαστε πανταχού παρόντες σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

    Ρεκόρ ωστόσο σημειώθηκε και στους ξένους δρομείς, καθώς φέτος έτρεξαν 6.500 ξένοι από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, ένδειξη του ολοένα και αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την σπουδαία διοργάνωση.

    Τελετή

    Η τελετή έλαβε χώρα στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα, το μνημείο πεσόντων της Μάχης του Μαραθώνα, όπου οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες το 490πΧ. Κατά τη διάρκεια της Τελετής, άναβε η Φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου, θεσμός που ξεκίνησε το 2007, παρουσία τοπικών φορέων, εκπροσώπων της AIMS και του ΣΕΓΑΣ, προσωπικοτήτων του Μαραθωνίου και διοργανωτών από περισσότερους από άλλους 70 διεθνείς αγώνες.Η Φλόγα Μαραθωνίου Δρόμου μεταφέρθηκε το βράδυ του Σάββατου με σκυταλοδρομία από την περιοχή της εκκίνησης, στην πόλη του Μαραθώνα. Εκεί, της απέδωσαν φόρο τιμής χιλιάδες Μαραθωνοδρόμοι που συμμετείχαν στον αγώνα, οποίοι τερμάτισαν μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, τόσο οι δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου, αλλά και κάθε δρομέας που πήρε μέρος στις μικρότερες διαδρομές, που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης.

    Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ““Ο Μαραθώνιος είναι ορόσημο, είναι καμάρι για την Αθήνα. Οι δρόμοι πλημμύρισαν χαμόγελα. Και του χρόνου”

    Νικητές 

    Ο Χριστόφορος Μερούσης για τρίτη συνεχή χρονιά και με επίδοση 2:21.22, αναδείχθηκε νικητής στον Μαραθώνιο ανδρών, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή πλέον των 43.000 δρομέων στην κλασική διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα, απόστασης 42.195 μέτρων.
    Στην δεύτερη θέση -με το ένατο μετάλλιο του στην διοργάνωση- τερμάτισε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2:27.03) και στην τρίτη ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης (2:27.28). Τέταρτος έφθασε στο Παναθηναϊκό στάδιο, ο Γιώργος Καραβίδας που τερμάτισε σε 2:30.41, 5ος ο Νίκος Καλομοίρης (2:31.39) κι έκτος ο Κυριάκος Συμιριώτης (2:32.10).Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτευσε η Μινόρι Χαγιακούρι από την Ιαπωνία με 2:52.42, ενώ ακολούθησαν οι Ουρανία Ρεμπούλη, Μάγδα Γαζέα και Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.Στα 10.000μ.
    Την απόλυτη κυριαρχία της διατήρησε η Αναστασία Καρακατσάνη, που για τέταρτη διαδοχική χρονιά κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στα 10χλμ, στο πλαίσιο του 33ου Μαραθωνίου Αθήνα σε χρόνο 34.59, ενώ δεύτερη ήλθε η Τσέχα Μόιρα Στεβάρτοβα (35.37)
    Στους άνδρες ο Κώστας Γκελαούζος ανέβηκε στο βάθρο τρέχοντας
    τα 10 χλμ σε 32.03 και ακολούθησαν ο Χρήστος Μπουντούλης 32.12  και ο Ραφαήλ Νικοδήμος με 32.15, καταλαμβάνοντας την δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως.Στα 5.000μ.
    Ο Χρήστος Καλλίας ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο πλαίσιο του 33ου Μαραθωνίου Αθήνας, διανύοντας τα 5χλμ σε 15.09, ενώ την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Κώστας Νακόπουλος με 15.19.



    ΣΧΟΛΙΑ