Κοινωνία

Το ΕΜΠ πρωτοπορεί: Επικεφαλής στην δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού εξοπλισμού για διασώστες

  • NewsRoom


Το ΕΜΠ τίθεται επικεφαλής στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια 12 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Κορέας, για την δημιουργία  ενός προηγμένου τεχνολογικού συστήματος Next Generation Integrated Toolkit (NGIT) που θα κάνει πιο εύκολο το έργο των Ευρωπαίων διασωστών.

Πρόκειται για το νέο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INGENIOUS, που έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα νέο τεχνολογικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από μία «έξυπνη» στολή, μπότες και κράνος, που ενσωματώνουν τεχνολογίες ρομποτικής, Διαδικτύου των Πραγμάτων και επαυξημένης πραγματικότητας και οι οποίες θα διατεθούν στην υπηρεσία τόσο των Ευρωπαίων διασωστών, όσο και των σκύλων έρευνας και διάσωσης.

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ έχει τον συνολικό και τον τεχνικό συντονισμό του έργου διάρκειας 36 μηνών, το οποίο χρηματοδοτείται με 8,62 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 345.000 ευρώ από τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας (Horizon) 2020» της ΕΕ.

Την ερευνητική κοινοπραξία απαρτίζουν 23 εταίροι από 12 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Νότια ΚορέαNext Generation Integrated Toolkit (NGIT). Ανάμεσά τους υπάρχουν πυροσβεστικές υπηρεσίες, ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, φορείς πολιτικής προστασίας, μονάδες σκύλων διάσωση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ά. Από ελληνικής πλευράς, πλην του ΕΠΙΣΕΥ, συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), οι εταιρείες SingularLogic, Exus Software και Satways, καθώς και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η σωτηρία περισσότερων ανθρώπων και η ασφαλής επιστροφή των διασωστών από το σημείο της φυσικής ή μη καταστροφής. Ταυτόχρονα τα εξελιγμένα αυτά τεχνολογικά συστήματα θα επιτρέπουν την άμεση λήψη και αποστολή καίριων πληροφοριών από και προς το διασώστη και τα κέντρα ελέγχου των εμπλεκόμενων φορέων για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, συντονισμένου και αποτελεσματικού πλάνου αντιμετώπισης της καταστροφής.

Το έργο INGENIOUS αποτελεί συνέχεια της έρευνας που επιτελεί επί σειρά ετών η ερευνητική ομάδα I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) πάνω σε τέτοιου είδους καινοτόμες τεχνολογίες. Ο διασώστης του μέλλοντος, όπως τον οραματίζεται το INGENIOUS, θα είναι επανδρωμένος με τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς που θα ενσωματώνεται στην «έξυπνη» στολή, στις μπότες και στο κράνος του, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές του ικανότητες και επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση του επιπέδου επικινδυνότητας και σοβαρότητας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο δρ Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ και συντονιστής του έργου, δήλωσε: «Οι διασώστες σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις υψηλής επικινδυνότητας που δυσχεραίνουν το έργο τους. Η δυνατότητα να έχουν πλήρη επίγνωση της έκτασης της καταστροφής και να επικοινωνούν αυτομάτως και ταχέως με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις που επιχειρούν, μπορούν να εξασφαλίσουν κρίσιμα λεπτά αποτελεσματικής και συντονισμένης αντίδρασης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απώτερος σκοπός είναι η σωτηρία περισσότερων ανθρώπινων ζωών με μικρότερο κίνδυνο για τους διασώστες».


ΣΧΟΛΙΑ