• Κοινωνία

  Το “Δένδρο των Ψυχών”: Μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη

  • NewsRoom


  «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν»

  Το «Δέντρο των Ψυχών», όπως θα ονομαστεί το γλυπτό – αφιέρωμα στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, θα τοποθετηθεί στο πάρκο απένταντι από την Τεχνόπολη στο Γκάζι.

  Το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το γλυπτό μνημείο  επισκέφτηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μαζί με την πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού, την εικαστικό Μαρία Μανδάκη, η οποία σχεδίασε το μνημείο και τον σιδηρουργό Γιώργο Σαντεξή, ο οποίος θα το κατασκευάσει.

  Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων κατά τη 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαρτίου. Οι διαστάσεις του έργου είναι 4,00m Χ 3,20m ανάπτυξη διαμέτρου, το εκτιμώμενο συνολικό ύψος 4,80 – 5,00m και το εκτιμώμενο συνολικό βάρος 2-2,5 tn.

  «Το “Δένδρο των Ψυχών” συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα, με 57 πουλιά, ένα για κάθε συνάνθρωπό μας που χάθηκε άδικα στα Τέμπη», ανέφερε ο κ. Δούκας και συνέχισε: «Ο δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα».

  Από τη δική της μεριά, η κα Καρυστιανού τόνισε: «Ευχαριστούμε πολύ τον δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ».

  Η καΜανδάκη είπε για το έργο: «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι, που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».

  Και ο κ. Σαντεξής δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».

  Διαβάστε επίσης:

  Ευρωκοινοβούλιο: Παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού

  Μαρία Καρυστιανού: Ας ακούσουμε όλοι τη φωνή που συγκλόνισε την Ελλάδα

  Εξεταστική για Τέμπη: Η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας που έχασε την κόρη της – «Πού τελειώνει η πολιτική ευθύνη και ξεκινά η ποινική;» (video)  ΣΧΟΛΙΑ