• Κοινωνία

    Την Δευτέρα τα εγκαίνια της έκθεσης «Αμμόχωστος – Πειραιάς: Διαδρομές Επί Σκοπού»

    • NewsRoom


    Τα εγκαίνια της έκθεσης «Αμμόχωστος – Πειραιάς: Διαδρομές Επί Σκοπού», θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

    Ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Αμμοχώστου στο πλαίσιο αδερφοποίησής τους, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.

    Μεταξύ αυτών και έργα εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών, του Χατζηκυριάκου – Γκίκα, του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Κόντογλου και άλλων.

    Τα συνολικά 219 έργα παραδόθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2019 στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία διαμεσολάβησαν για την ολοκλήρωση της επιστροφής τους και από τον Ιανουάριο του 2023 φιλοξενούνται προσωρινά στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα.

    Η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον σύγχρονο πολιτισμό όχι μόνο για τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία των έργων, αλλά και γιατί είναι από τις ελάχιστες φορές που παραδίδονται πολιτιστικά αγαθά, τα οποία θεωρούνταν χαμένα λόγω εχθροπραξιών, στην κοινότητα που ανήκουν.

    Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: «Αμμόχωστος- Πειραιάς: Διαδρομές Επί Σκοπού» – Έκθεση με έργα ζωγραφικής της Αμμοχώστου



    ΣΧΟΛΙΑ