• Κοινωνία

    Τι θα χρεώνουν από τη Δευτέρα οι τράπεζες για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών


    Αλλαγές στις χρεώσεις των τραπεζών για τις αναλήψεις από μηχανήματα ATM άλλων τραπεζών προβλέπει ο νέος κανονισμός για την εξομοίωση των προμηθειών στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

    Συνέπεια αυτού είναι ο Έλληνας πελάτης να πληρώνει τις ίδιες προμήθειες με κάποιον τουρίστα.

    Οι νέες χρεώσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου στην πλειονότητα των τραπεζών.

    Αναλυτικά οι χρεώσεις σύμφωνα με το «Voice of Market»:

    Alpha Bank

    Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

    * Έως 150 ευρώ 1,5 ευρώ

    * Από 160 έως 250 ευρώ 1,60 ευρώ

    * Άνω των 250 ευρώ 1,65 ευρώ

    Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

    * 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ ανά συναλλαγή

    Eurobank

    * Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη 1,60 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού

    * Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης 1,05% επί του ποσού της ανάληψης

    Εθνική Τράπεζα

    Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

    * Έως 150 ευρώ 1,30 ευρώ

    * Από 160 έως 250 ευρώ 1,40 ευρώ

    * Άνω των 250 ευρώ 1,60 ευρώ

    Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

    * 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 5 ευρώ ανά συναλλαγή

    Τράπεζα Πειραιώς

    Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

    * Έως 250 ευρώ 1,40ευρώ

    * Άνω των 250 ευρώ 2,20 ευρώ

    Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

    * Έξοδα 4 ευρώ ανά συναλλαγή πλέον 2% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο το 1 ευρώ και μέγιστο τα 30 ευρώ ανά συναλλαγή

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr, η νέα χρέωση, που ονομάζεται τέλος άμεσης πρόσβασης (direct access fee), δεν αποτελεί υποχρεωτική προμήθεια που εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες στην ΕΕ. «Πατάει» ωστόσο στον Κανονισμό 751 της ΕΕ που ορίζει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση στους πελάτες τους οπουδήποτε στην Ευρώπη.

    Με βάση τον σχετικό κανονισμό, αν κάποιος κάνει διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της Ένωσης, η τράπεζα δεν μπορεί να χρεώσει παραπάνω από ό,τι θα χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας στην οποία έχει την έδρα της.

    Έτσι, οι τράπεζες γενικεύουν την πολιτική τους για την επιβολή του τέλους άμεσης πρόσβασης όχι μόνο για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες που κάνουν χρήση των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών άλλων τραπεζών πλην αυτών που διατηρούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Να σημειωθεί ότι άλλη χώρα που επιβάλλει αντίστοιχη προμήθεια είναι επίσης και η Ισπανία, ενώ την επιβολή της εξετάζει και η Ιταλία.

    Η νέα χρέωση δεν συνδέεται με τη χρήση του συστήματος ΔΙΑΣ. Αποτελεί μια αυτοτελή προμήθεια που επιβάλλεται στο πλαίσιο της κοινής τιμολογιακής πολιτικής για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική είτε για ξένη τράπεζα.

    Το πρώτο βήμα είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι όταν οι ελληνικές τράπεζες επέβαλαν ανάλογη προμήθεια στους κατόχους ξένων καρτών. Επιβάρυνση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους τουρίστες, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις.

    Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συναλλαγών σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών ανήλθε το 2017 –έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– σε 21 εκατομμύρια. Από το σύνολο αυτό, τα 11 εκατομμύρια είναι συναλλαγές που έγιναν από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, ενώ στα 10 εκατομμύρια ανήλθαν οι συναλλαγές από Έλληνες.



    ΣΧΟΛΙΑ