• Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσε το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων

    • NewsRoom


    Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα εξαρθρώθηκε με επιτυχία από την Ελληνική Αστυνομία.

    Η εγκληματική οργάνωση που «εξαγόραζε» τον ανθρώπινο πόνο, μεσολαβούσε για παράνομες υιοθεσίες και εμπορίας ωαρίων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης από το 2016 μέχρι και σήμερα.

    Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου  συνελήφθησαν συνολικά 12 μέλη της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας από 20 έως 53 ετών.

    Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 ακόμη μελών της οργάνωσης, ενώ 2 κατηγορούμενες είναι ήδη κρατούμενες.

    Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 66 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δικηγόρος, μία μαιευτήρας – γυναικολόγος, καθώς και υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

    Η εγκληματική οργάνωση πλήρωνε μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς, προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους, ενώ με τον ίδιο τρόπο μετέφεραν και εγκυμονούσες γυναίκες.

    Οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες, πλήρωναν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, προκειμένου να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. Στα ποσά αυτά, περιλαμβάνονταν η αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και τοκετού, καθώς και η αμοιβή των «μεσολαβητριών».

    Η εγκληματική οργάνωση εισέπραξε πάνω από 500.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά επενδύονταν σε πολυτελή αυτοκίνητα, οικόπεδα, σπίτια και κοσμήματα.

    Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

    • Χρηματικό ποσό 13.300 ευρώ,
    • 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
    • Πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,
    • Πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετων μητροτήτων, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών και τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και άλλα έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τρίτη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.



    ΣΧΟΛΙΑ