• Κοινωνία

  Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές πορείες

  • NewsRoom
  24ωρη απεργία στην Θεσσαλονίκη

  24ωρη απεργία στην Θεσσαλονίκη


  Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης, γενικής πανελλαδικής απεργίας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι και συνταξιούχοι.

  Έξω από το Διοικητήριο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, κατέληξε η κινητοποίηση του ΕΚΘ, μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατία, Καραολή και Δημητρίου.

  «Καλές οι παραδοχές, καλές και διαπιστώσεις, αλλά εμείς ζητάμε αποτελέσματα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚΘ και συνέχισε: «Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στα πραγματικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών, είναι αργά και οι πρωτοβουλίες έρχονται καθυστερημένα».

  Ο κ. Κυπριανιδης σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, θα έπρεπε να είναι σήμερα τουλάχιστον στα 908 ευρώ και πρόσθεσε: «Απαιτούμε την επαναφορά τις εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε απευθείας με τους εργοδότες, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου διαμεσολαβητή, εποπτεύοντα».

  Ο πρόεδρος του ΕΚΘ επέκρινε την προσφυγή στη δικαιοσύνη της διοίκησης του ΟΑΣΘ κατά της απεργίας του προσωπικού, όπως επίσης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, οι οποίοι σχολίασαν ότι για «πρώτη φορά στη μεταπολίτευση» διοίκηση οργανισμού προσφεύγει δικαστικά κατά πανελλαδικής απεργίας.

  Προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Λαμπράκη. Άλλες δύο προσυγκεντρώσεις από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγιναν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική πορεία.

  Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο άγαλμα Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα οποία κινήθηκαν από την Εγνατία και τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου προς το Διοικητήριο. Στη συγκέντρωση ήχησαν συμβολικά σειρήνες και ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα.

  Άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το Διοικητήριο. Ένα τμήμα αυτής της πορείας συνέχισε και κατέληξε έξω από το ΕΚΘ.

  Διαβάστε επίσης:
  AEGEAN: Επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo

  Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για τη μετάβαση προς τη γαλάζια οικονομία

  Σε τροχιά υλοποίησης η αναβάθμιση του ελικοδρομίου Σαμοθράκης  ΣΧΟΛΙΑ