• Κοινωνία

    «Θερίζει» την Ευρώπη ο κορονοϊός: Υποφέρουν Ιταλία-Ισπανία, θωρακίζονται Βρετανία – Γερμανία


    Σε «τρελή» κούρσα του κορονοϊού φαίνονται να βρίσκονται αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ τίποτα από αυτά που κάνουν δεν μοιάζει αρκετό να ανακόψει την πορεία του φονικού μικροβίου, που σκορπά τον φόβο και τον θάνατο.

    Η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σε Ιταλία και Ισπανία, μόνο το τελευταίο 24ωρο, ενώ παράλληλα η Γερμανία μοιάζει αποφασισμένη να προστατευθεί από περαιτέρω εξάπλωση και η Βρετανία φαίνεται πως «ξύπνησε», με την ηγεσία να ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα για την προστασία του λαού της από τον COVID-19.

    Απελπιστική η κατάσταση στην Ιταλία

    Η κατάσταση στην Ιταλία εξακολουθεί να είναι πραγματικά απελπιστική, παρά το γεγονός ότι, εδώ και αρκετές ημέρες, ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί σε πλήρη καραντίνα, με τους κατοίκους να παραμένουν έγκλειστοι στο σπίτι, εκτός από ελάχιστες περιστάσεις απολύτου ανάγκης.

    Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν πλέον φτάσει τα 31.506, ενώ οι νεκροί είναι πλέον 2.503. Μάλιστα, μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Άντζελο Μπορέλι, από το σύνολο των ασθενών, οι 2.060 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10%.

    Στην Λομβαρδία, ειδικότερα, τα συνολικά περιστατικά είναι 16.220 και οι νεκροί 1.640. Στην Εμίλια Ρομάνια, τα κρούσματα είναι 3.931, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 393. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 2.704, με 80 νεκρούς.

    Ισπανία: Πλήττεται βαριά η Μαδρίτη – Ο ιός σκορπά τον θάνατο σε οίκο ευγηρίας

    Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Ισπανία, αφού τουλάχιστον 70 υπερήλικες προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό σε οίκο ευγηρίας στη Μαδρίτη. Μάλιστα, οι 15 εξ αυτών έχασαν τη μάχη με τη ζωή, όπως έγινε γνωστό από συγγενείς τους.

    Το ίδρυμα Monte Hermoso «μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 70 κρούσματα μεταξύ των 130 τροφίμων του και ότι μέχρι την Δευτέρα είχαν πεθάνει 15 άνθρωποι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαριάνο Μαρτίνεθ.

    Ο Μαρτίνεθ πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για τη μητέρα του, ηλικίας 91 ετών, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Η ηλικιωμένη γυναίκα είναι καλά και «δεν έχει πυρετό», σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε από τους υπευθύνους. Οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο «κάνουν ό,τι μπορούν» για τους ηλικιωμένους, συνέχισε. «Είδα πώς έκλαιγαν», πρόσθεσε.

    Οι τοπικές και εθνικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο, η εφημερίδα El Pais γράφει ότι τουλάχιστον 19 τρόφιμοι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στο ίδρυμα αυτό, που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Μαδρίτης.

    Άλλωστε, η περιοχή της Μαδρίτης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία.

    Στην ισπανική πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά κρούσματα, δηλαδή 4.871 σε σύνολο 11.178, αλλά και σχεδόν το 70% των θανάτων, 355 σε σύνολο 491 μέχρι σήμερα.

    Ένας 47χρονος άνδρας, ο Ντιέγκο Μεσένες, που πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για την 87χρονη θεία του, αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα, έδειξε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο που του έδωσαν οι υπεύθυνοι. Εφόσον το υπογράψουν οι συγγενείς, αναλαμβάνουν την ευθύνη να αφήσουν τους δικούς τους ανθρώπους στο ίδρυμα, μολονότι άλλοι τρόφιμοι πάσχουν και έχουν τεθεί σε καραντίνα στους ορόφους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

    Ο Μεσένες είπε, μάλιστα, ότι του πρότειναν να πάρει τη θεία του από το ίδρυμα και ότι εκείνος «αιφνιδιάστηκε», επειδή έτσι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στην οικογένειά του.«Η κατάσταση μου φαίνεται επικίνδυνη, με σχεδόν τους μισούς να έχουν μολυνθεί», κατέληξε.

    Βρετανία: Η κατακραυγή και οι τραγικές προβλέψεις άλλαξαν την στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον

    Μία σειρά μέτρων, για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Με τα κρούσματα στην Βρετανία να εκτιμάται ότι ανέρχονται πλέον σε περίπου 55 χιλ, η κατακραυγή του κόσμου, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της Βρετανίας, αλλά και οι επιστημονικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για μισό εκατομμύριο θανάτους, εξαιτίας της έλλειψη προστατευτικών μέτρων οδήγησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό στην αλλαγή ρότας.

    Σε συνέντευξη Τύπου, την δεύτερη που έχει παραχωρήσει σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας, ο Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αλλά και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Σερ Πάτρικ Βάλανς, ανακοίνωσε ότι «πρέπει να δράσουμε ως κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου».

    Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η χώρα θα πρέπει να σταματήσει τη διάδοση της νόσου, για να περιοριστεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Ο κορονοϊός «είναι τόσο επικίνδυνος και τόσο μεταδοτικός, που, χωρίς δραστικά μέτρα για να ελέγχεται η πρόοδος, θα μπορούσε να πιέσει κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο».

    Όπως επεσήμανε, πάντως, τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες θα έχουν «επίπτωση στην διάδοση της ασθένειας». Ο ίδιος χαρακτήρισε τα μέτρα σκληρά, τόνισε ωστόσο ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

    Ξεκαθάρισε, επιπλέον, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, για να προστατευτούν οι ζωές των πολιτών.

    Την ίδια ώρα, σάλο έχει προκαλέσει στην Βρετανία η δήλωση του πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού, που εμφανίστηκε να αγνοεί τις κυβερνητικές συστάσεις για κοινωνικές αποστάσεις, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι ο ίδιος σκοπεύει να πάει σε κάποια παμπ.

    Ερωτηθείς για την δήλωση αυτή του πατέρα του, ο Μπόρις Τζόνσον αρκέστηκε στο να πει απλά ότι «αυτό που πρέπει να πω στους ανθρώπους που σκέφτονται τις συμβουλές, όσο περισσότερο ακολουθούμε τις συμβουλές, τόσο περισσότερες είναι η συλλογικές πιθανότητες να επιβραδύνουμε τη νόσο, να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να σώσουμε ζωές».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι το κράτος ζητά από τους πολίτες να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και ότι πρέπει να σταθεί στο πλευρό όσων κάνουν τις αλλαγές, υπονοώντας ότι θα υπάρξει οικονομική μέριμνα.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο «εχθρός είναι φονικός, αλλά μπορεί να νικηθεί». Γι’ αυτό, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συμβουλές. «Όσο δύσκολοι κι αν είναι οι επόμενοι μήνες, έχουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον αγώνα», ανέφερε.

    Αναφορικά με τα σχολεία, ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η κατάσταση είναι «κάτω από διαρκή διερεύνηση». Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα εξαιρετικό πακέτο μέτρων, σημειώνοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει κάποια στιγμή.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις με διαθέσιμες επιχορηγήσεις. Για τους εργαζόμενους, ο Σουνάκ ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η νόμιμη αμοιβή των ασθενών και το επίδομα απασχόλησης και υποστήριξης.

    Ωστόσο, γνωστοποίησε ότι θέλει να αναπτύξει ένα σημαντικό και φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της εργασίας, ενώ συνεργάζεται γι’ αυτό με τις επιχειρήσεις και τα σωματεία. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ορισμένες εταιρείες δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους. Αυτές, θα λάβουν επιχορηγήσεις έως και 25.000 λίρες.

    Επίσης, θα διαθέσει επιχορηγήσεις 10.000 στερλίνων στις μικρότερες επιχειρήσεις. Το συνολικό πακέτο βοήθειας θα ανέλθει στις 20 δισ. στερλίνες.

    «Σε καιρό ειρήνης, δεν βιώσαμε ποτέ μια τέτοια οικονομική μάχη», είπε ο Σουνάκ. «Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια συντονισμένη και συγκροτημένη απάντηση σε μια σοβαρή οικονομική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι παρά μόνο τα πρώτα βήματα: θα παρουσιάσω τις επόμενες ημέρες το προσεχές στάδιο της απάντησής μας», διαβεβαίωσε.

    «Θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση και θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι κι αν κοστίσει», συνέχισε. Ο υπουργός ανακοίνωσε, επιπλέον, ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο κρατικών εγγυήσεων, ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών (ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του βρετανικού ΑΕΠ), ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και να πληρώνουν τα μισθώματα, τους μισθούς των υπαλλήλων και τους προμηθευτές τους.

    «Αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τα 330 δισ. που αποδεσμεύτηκαν σήμερα, θα πάμε πιο μακριά και θα διαθέσω όσα χρειάζονται», είπε.

    Γερμανία: Κλείνει τα σύνορα η Μέρκελ

    Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαγόρευση της εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος στους πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

    Όπως τόνισε η καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ.

    Όπως έγινε γνωστό, από το μέτρο αυτό θα υπάρξουν ορισμένες, λίγες εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν στους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας (το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit), της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

    Επιπλέον, όπως διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θα εκδίδονται ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια.

    Η κυρία Μέρκελ τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει, επισήμανε, να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε κάποια γειτονική χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τους γιατρούς και νοσηλευτές από την Γερμανία, οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται καθημερινά.

    Η καγκελάριος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της επιδημίας του κορονοϊό, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες που έκαναν λόγο για έλλειψη μετρητών στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν κάθε φήμη που κυκλοφορεί. «Αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη», επέμεινε.

    Την ίδια ώρα, η χώρα μετρά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, 8.600 κρούσματα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 23. Στον αντίποδα, 67 ασθενείς θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Από τη δική του πλευρά, το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάνει, πάντως, λόγο για 7.156 κρούσματα και 12 νεκρούς, ενώ η εφημερίδα Bild αναφέρεται σε 25 θύματα.

    Το βράδυ της Τρίτης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι και κέντρα αποκατάστασης ασθενών θα μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων κλινών.

    Στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Γερμανία υπάρχουν 28.000 κλίνες ΜΕΘ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στο σχέδιο επαναπατρισμού περίπου 100 χιλ. Γερμανών τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ήδη χθες βράδυ απογειώθηκαν 30 αεροσκάφη, προκειμένου να τους παραλάβουν. Περίπου 35.000 Γερμανοί βρίσκονται στην Αίγυπτο, κατά υπολογισμούς που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.



    ΣΧΟΛΙΑ