• Κοινωνία

    Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία Elias: Αγνώριστος ο Βόλος – 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

    • NewsRoom
    Πλημμύρες - Βόλος

    Απελπιστική η κατάσταση στον Βόλο


    Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας με το πρώτο φως της ημέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό.

    Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα.

    Πλημμυρισμένος δρόμος από τα νερά του χειμάρρου Κραυσιδώνα σε κατοικημένη περιοχή στο Βόλο, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Elias που πλήττει την περιοχή, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

    Σημειώνεται πως από χθες ο Κραυσίδωνας «είχε σπάσει», με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

    Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια. Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζε πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι.

    Η διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου παραμένει από χθες αργά το απόγευμα.

    Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία για απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορα σημεία του Βόλου, ενώ περισσότεροι από 330 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία.

    Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά.

    Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και το νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα 50 εκατοστά.

    Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Βόλο

    Σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής υπενθυμίζοντάς τους ότι εξακολουθεί να απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη του Βόλου, με εντολή της ελληνικής αστυνομίας. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει:

    «Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

    257 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία

    Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και η βόρεια Εύβοια από τα πλημμυρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας «Elias».

    Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στον Βόλο, καθώς μόνο στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία 153 άτομα, ενώ συνολικά 257 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία από την περιοχή της Μαγνησίας.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει 420 κλήσεις μόνο για την πόλη του Βόλου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από δύο χωριά στον θεσσαλικό κάμπο, το Αχίλλειο και το Αρμένι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία συνολικά 79 άτομα, (19 και 60), χωρίς να κινδυνεύσει κάποιος, ωστόσο λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού κρίθηκε απαραίτητο να απομακρυνθούν.

    Η μεταφορά των ατόμων έγινε με λεωφορεία του δήμου ενώ στο σημείο βρέθηκε και η Πυροσβεστική ώστε να επέμβει σε περίπτωση που χρειαζόταν. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δύο αυτές περιοχές είχαν πληγεί και από την κακοκαιρία «Daniel» και παρότι είχε γίνει άντληση υδάτων δεν είχε δοθεί εντολή να επιστρέψουν οι κάτοικοι σε αυτά, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη Λίμνη Κάρλα.

    Σε επιφυλακή και ιδιαίτερα ενισχυμένες παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικά στην Μαγνησία, καθώς αν και το φαινόμενο τώρα έχει εξασθενήσει, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην περιοχή της Μαγνησίας.

    Σημειώνεται ότι από χθες το απόγευμα έχει απαγορευτεί με εντολή της ΕΛΑΣ η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική χρειάστηκε να σταλούν δύο μηνύματα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής ώστε να σταματήσει η κυκλοφορία.

    Αναφορικά με την Εύβοια, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενώ σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις. Μάλιστα με εντολή του δημάρχου, αποφασίστηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες Ευβοίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μάλιστα με μήνυμα του 112 για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κεντρικό οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα το σοβαρότερο πρόβλημα είναι στο κεντρικό οδικό δίκτυο που ξεκινάει από τα Ψαχνά και φτάνει μέχρι το Μαντούδι και από εκεί προς Β. Εύβοια.

    1.200 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Μαγνησία

    Συνολικά 1.200 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας από τις μεσημεριανές ώρες χθες έως και σήμερα στις 7 το πρωί, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 257 άτομα.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.768 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

    Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από χθες έως και σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 173 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 72 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 9 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 77 κλήσεις, εκ των οποίων 29 για αντλήσεις υδάτων, τρεις για κοπές δέντρων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

    Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από χθες έως σήμερα, έλαβε 15 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.

    Στην Περιφέρεια Αττικής από χθες Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 70 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και τέσσερις μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

    Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

    Σοβαρά προβλήματα στην Β. Εύβοια με δεκάδες εγκλωβισμένους

    Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

    Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

    Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

    Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

    Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

    Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

    Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

    Η κατάσταση στην Λαμία

    Στη Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

    Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

    Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

    Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά.

    Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα.

    Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο.

    Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

    Καρδίτσα: Αντιμέτωποι για δεύτερη φορά με τις πλημμύρες οι κάτοικοι του δήμου Παλαμά

    Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, αν και δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel, ήρθαν αντιμέτωποι αυτή τη φορά με τις καταστροφικές συνέπειες της νέας κακοκαιρίας «Elias». Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του Δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών.

    Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο όλη τη νύχτα γινόταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά.

    Όπως τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.

    Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.

    Λάρισα: Μεγάλα τα προβλήματα σε χωριά των Δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων

    Μεγάλα τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Τελευταίο χωριό που εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το Αχίλλειο Φαρσάλων, ενώ αρκετά ήταν τα χωριά της Λάρισας που χρειάστηκε χθες βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα να εκκενωθούν.

    Από χθες τη νύχτα, συνεχείς ήταν οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα για μια ακόμη φορά.

    Χθες εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν αρκετά χωριά.

    Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

    Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα περίπου στα 4 μέτρα, ενώ ξεπέρασε τα 6 μέτρα στην λίμνη Κάρλα, προκαλώντας ανησυχία.

    Διαβάστε επίσης:

    Καιρός: Οι περιοχές που θα συνεχίσει να «χτυπά» η κακοκαιρία – Η αναλυτική πρόγνωση



    ΣΧΟΛΙΑ