• Κοινωνία

    Τα μέτρα προστασίας για τον κορoνοϊό στα ταξίδια με πλοίο και φέρι μποτ

    • NewsRoom
    Τα μέτρα προστασίας για τον κορoνοϊό στα ταξίδια με πλοίο και φέρι μποτ

    Πηγή: healthstories.gr


    Νέα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου για ταξίδια με πλοίο και φέρι μποτ από και προς τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα ενόψει του Covid-19 και της επίθεσης της παραλλαγής Όμικρον.

    Τα ταξίδια με πλοίο

    Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση που ισχύει για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές ανεξαρτήτως προορισμού (από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας, μεταξύ των νησιών, καθώς και από τα νησιά σε λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας), η επιβίβαση επιτρέπεται σε ταξιδιώτες που :

    • να έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι και να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού
    • είναι άνω των 60 ετών και είναι πλήρως εμβολιασμένοι (δηλαδή έχουν λάβει το αναμνηστικό εμβόλιο εάν έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση ενός εμβολιασμού)

    ή έχουν αρνητικό τεστ με εξέταση PCR που έγινε 72 ώρες πριν από το ταξίδι

    ή αρνητικό αποτέλεσμα ταχείας δοκιμής που λήφθηκε 48 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι

    • να έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από COVID-19 το οποίο έχει εκδοθεί 14 ημέρες μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα και το οποίο ισχύει για 90 ημέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, τα πιστοποιητικά ανάκτησης που εκδόθηκαν από τις 8 Ιουλίου 2021 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 παραμένουν σε ισχύ έως και 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022, αναφέρει η νομοθεσία.

    Τα πιστοποιητικά ανάκτησης που εκδόθηκαν μεταξύ 1 Νοεμβρίου 2021 και 14 Δεκεμβρίου 2021 ισχύουν για 90 ημέρες.

    • κατόχους Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ ή σχετικού πιστοποιητικού από εξουσιοδοτημένες τρίτες χώρες
    • μη εμβολιασμένους επιβάτες με αρνητικό αποτέλεσμα είτε από PCR είτε από ταχεία εξέταση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό κέντρο υγείας, κλινική ή φαρμακείο και πληρώθηκε μεμονωμένα.

    Σε περίπτωση ταξιδιού από νησιά που δεν διαθέτουν ιδιωτικά κέντρα υγείας, κλινικές ή φαρμακεία, διενεργούνται έλεγχοι στα δημοτικά ιατρικά κέντρα και παρουσιάζονται αρνητικά αποτελέσματα κατά την επιβίβαση.

    Τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό αυτοέλεγχο που γίνεται 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού. Τα αποτελέσματα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου εκδίδονται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

    Όλοι οι ταξιδιώτες με πλοίο πρέπει –ανάλογα με την παραπάνω κατηγορία– να προσκομίσουν σχετικά αποτελέσματα δοκιμών ή πιστοποιητικά και ταυτότητα πριν από την επιβίβαση και την αναχώρηση.

    Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή N95) ή διπλής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου.

    Πηγή: healthstories.gr

    Διαβάστε επίσης:

    Τι θα συμβεί αν πίνεις για μια εβδομάδα ένα ποτήρι χυμό κεράσι

    Προειδοποίηση από τον ΕΜΑ: Οι συχνές ενισχυτικές δόσεις εμβολίου αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό



    ΣΧΟΛΙΑ