• Κοινωνία

    Από Κίμωλο, Μήλο, Φολέγανδρο και Σίκινο ξεκινούν τα τεστ για κορονοϊό στα νησιά

    Διάπλους 2019


    Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «+πλευση» (Σύμπλευση) είναι γνωστή εδώ και χρόνια για το κοινωφελές έργο της. Με τον ετήσιο εαρινό διάπλου της να αναβάλλεται φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών, βρήκε έναν νέο τρόπο προκειμένου να εκφράσει την προσφορά που, όπως αποδεικνύεται από το 2014, υπάρχει στο DNA της.

    Η μάχη με την πανδημία του νέου κορονοϊού δημιούργησε νέες ανάγκες. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, η +πλευση, οι έμπειροι εθελοντές της και τα φουσκωτά σκάφη τους τίθενται στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσφέροντας ένα ύψιστης σημασίας έργο για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, τις τοπικές κοινωνίες και ενδεχομένως για τον τουρισμό.

    Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, το ταξίδι στα ελληνικά νησιά φέτος έχει στόχο τη λήψη δειγμάτων από τους κατοίκους, τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για Covid-19, μια δράση με πολύπλευρα οφέλη.

    «Εμείς κάθε χρόνο κάνουμε τον εαρινό διάπλου μας στα νησιά. Φέτος ήταν προγραμματισμένος για το διάστημα 1-10 Μαΐου που, δυστυχώς λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί.

    Στο διάστημα αυτό προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν και φέτος να υλοποιήσουμε κάποια δράση. Τελικά η λύση βρέθηκε μέσω του ΕΟΔΥ, ο οποίος δημιούργησε αυτές τις πλωτές ομάδες για την διενέργεια προληπτικών τεστ και μέσω αυτού θα καταφέρουμε τελικά να ταξιδέψουμε στα νησιά και να προσφέρουμε πάλι εκεί τις υπηρεσίες μας.

    Υπήρξε μία συνάντηση στα γραφεία του ΕΟΔΥ όπου συζητήθηκαν αρκετά πράγματα και καταλήξαμε ότι αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή συμπράττοντας με τον Οργανισμό», αναφέρει στο mononews ο αντιπρόεδρος της +πλευσης και επιστημονικός υπεύθυνος, Άρης Παπαπετρόπουλος.

    Οι τοπικές δομές υγείας δεν δύνανται να αναλάβουν τη διενέργεια αυτών των τεστ. Ακόμη και αν ληφθούν τα δείγματα, τα νησιά δεν διαθέτουν τις κατάλληλες εργαστηριακές υποδομές που απαιτούνται προκειμένου να αναλυθούν. Όλα τα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ακόμα και η μεταφορά τους, είτε με πλοία, είτε με αεροπλάνα.

    Οι έλεγχοι αυτοί, με τη διάγνωση των τυχόν κρουσμάτων, την απομόνωσή τους και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, θα προστατεύσουν τους κατοίκους εμποδίζοντας τη διασπορά του ιού, αλλά και τους τουρίστες που ενδεχομένως θα φτάσουν σε αυτά προκειμένου να ζήσουν το «ελληνικό όνειρο» αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι.

    Επιπλέον, εάν επικρατήσει το καλό σενάριο και από τους ελέγχους προκύψει ότι τα νησιά μας είναι coronavirus free, τότε τα αποτελέσματά τους ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση τουριστών.

    Η πρώτη δράση

    Ο πρώτος προορισμός της αποστολής περιλαμβάνει 4 νησιά: την Κίμωλο, την Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο, ενώ έπεται και συνέχεια σε δεύτερο χρόνο.

    «Σε πρώτη φάση αυτό που έχει καθοριστεί πλήρως είναι η πρώτη δράση. Η συνολική χρονική διάρκεια του προγράμματος δεν έχει καθοριστεί. Έχουν συζητηθεί κάποιες επόμενες δράσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί, ούτε έχουν αποφασιστεί οι επόμενοι προορισμοί. Περιμένουμε οδηγίες και από τον ΕΟΔΥ, ως προς το πού θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να πάμε. Εμείς δηλώσαμε στον Οργανισμό ότι θα είμαστε εδώ και θα είμαστε για όσο μας χρειαστεί», αναφέρει ο κ. Παπαπετρόπουλος.

    Όπως ο ίδιος σημειώνει, η πρώτη αποστολή θα περιλαμβάνει 4 φουσκωτά σκάφη με 25 περίπου άτομα, εκ των οποίων τα μισά θα είναι εθελοντές της +πλευσης και τα υπόλοιπα προσωπικό του ΕΟΔΥ. Ωστόσο ο αριθμός των μελών του «πληρώματος» θα είναι κάθε φορά ανάλογος με τον αριθμό των νησιών που θα επισκέπτεται.

    Τα φουσκωτά με τα οποία θα προσεγγιστούν τα νησιά ανήκουν σε εθελοντές της +πλευσης, οι οποίοι τα παραχωρούν για τους σκοπούς της.

    «Αυτός είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για τις ελληνικές θάλασσες με τα διάσπαρτα νησιά. Πλησιάζουμε, παίρνουμε τα δείγματα και σε πολύ γρήγορο χρόνο μπορούν να μεταφερθούν στην Αθήνα για ανάλυση», επισημαίνει αντιπρόεδρος της ΜΚΕ.

    Μέγιστη ασφάλεια

    Παρόλο που το «σύννεφο» του φόβου της πανδημίας έχει σκεπάσει και τα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διαβεβαιώνουν ότι θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παραμείνουν οι κάτοικοι ασφαλείς. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα μέλη της εκάστοτε αποστολής, δύο μέρες πριν από κάθε αναχώρηση θα υποβάλλονται σε τεστ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι δεν έχουν τον ιό.

    «Στις πρώτες επικοινωνίες που είχαμε με τα νησιά και τους δημάρχους υπήρχαν και φωνές διστακτικές. Εντούτοις, η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τον Οργανισμό που χειρίζεται επισήμως την υγειονομική κρίση στη χώρα, καθησύχασε τους τοπικούς φορείς», σημειώνει ο κ. Παπαπετρόπουλος.

    Το έργο της +πλευσης

    Από το 2014 που ιδρύθηκε, η +πλευση και οι εθελοντές της έχουν γυρίσει σχεδόν όλο το Αιγαίο.

    Στο μεγάλο διάπλου συμμετέχουν ταυτόχρονα συνήθως 11 φουσκωτά σκάφη, με συνολικά περίπου 70-80 άτομα. Όταν πρόκειται για ιατρική δράση, το πλήρωμα αποτελείται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Εντούτοις, η Εταιρεία υλοποιεί και άλλες δράσεις, όπως πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και έργα υποδομών, ενώ υποστηρίζει και τα σχολεία στα ακριτικά νησιά, είτε με προγράμματα επιμόρφωσης, είτε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

    «Ορισμένα νησιά τα επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο. Σε αυτά έχουμε πλέον αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους κατοίκους. Οι κάτοικοι θέλουν να τους παρακολουθεί ο ίδιος γιατρός κάθε χρόνο και είναι εγγυημένη πάντα η μεγάλη προσέλευση. Υπάρχουν και νησιά που έχουμε καταφέρει να δούμε και το 100% του πληθυσμού.

    Κάθε καινούριο νησί που προστίθεται στους προορισμούς είναι ένα μεγάλο στοίχημα, προκειμένου να πειστεί ο κόσμος ότι η παροχή υπηρεσιών είναι υψηλής ποιότητας. Διαθέτουμε πολύ καλά εξοπλισμένα ιατρεία και πάντα ευελπιστούμε για το καλύτερο, αναφέρει ο κ. Παπαπετρόπουλος.

    Όπως κάθε χρόνο, στο μεγάλο διάπλου της +πλευσης, όλα τα έξοδα για καύσιμα και διαμονή καλύπτονται από τους εθελοντές. Για τη συγκεκριμένη δράση, οι εθελοντές της θα καλύψουν τα δικά τους έξοδα, και ο ΕΟΔΥ τα έξοδα του προσωπικού του.

    Το σύνολο των δωρεών που δέχεται κάθε χρόνο η +πλευση καθοδηγείται στο 100% σε έργα. Για τον φετινό διάπλου η διαδικασία συγκέντρωσης των δωρεών είχε ξεκινήσει πολύ πριν την πανδημία, γι’ αυτό και παρόλο που δεν θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση, η ΜΚΕ κατάφερε να υλοποιήσει ορισμένα έργα. Εντούτοις, αναπάντητο ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι το σύνολο των πόρων πολλών επιχειρήσεων και άλλων φορέων έχει ήδη διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ