• Κοινωνία

    Στις γαλλικές φυλακές για έναν ακόμη μήνα ο Ελληνας επιχειρηματίας Νίκος Μπουγονικολός

    • NewsRoom
    Νίκος Μπουγονικολός

    Νίκος Μπουγονικολός


    Όταν στις 9 του περασμένου μήνα συνελήφθη ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός στο Παρίσι, όλοι πάγωσαν. Ακόμη περισσότερο ήταν το ξάφνιασμα όταν έγινε γνωστό ότι η σύλληψη προέκυψε μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, για κατασκοπεία και λαθρεμπόριο. Κι ενώ όλους αυτούς τους μήνες αναμενόταν η έκδοσή τους στις ΗΠΑ για να δικαστεί, τελικά αυτός παρέμενε κρατούμενος στη Γαλλία.

    Το θρίλερ με την έκδοσή του αναμένεται να κρατήσει για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη καθώς οι γαλλικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν να παραμείνει φυλακισμένος στο Παρίσι. Ο λόγος είναι ότι έδωσαν στις ΗΠΑ παράταση για έναν ακόμη μήνα προκειμένου οι αμερικανικές υπηρεσίες να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων ώστε στις 27 Νοεμβρίου να συζητηθεί και πάλι η έκδοσή του ή όχι.

    το δικαστήριο στη Γαλλία ζήτησε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά αφ´ ενός στο ύψος της ποινής -θεωρεί ότι τα όρια των 20 ετών δεν είναι εγγυημένα- και -επιπλέον- ζητεί εγγυήσεις ότι θα τον μεταχειριστούν σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ευπαθούς υγείας του.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

    Με βάση το ένταλμα σύλληψης, ο Ελληνας επιχειρηματίας είχε συναντήσεις με Ρώσους υπηκόους που είχαν σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, την περίφημη SVR.

    Όπως δήλωνε τότε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», ενώ ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

    Οι αρχές κατάφεραν να «σπάσουν» ηλεκτρονικά μηνύματα του Μπουγονικολού που αποδείκνυαν τις επαφές με τους Ρώσους πράκτορες

     

    Ποιος είναι ο πατρινός επιχειρηματίας

    Ο Νίκος Μπογονικολός με καταγωγή από την Πάτρα το 1993 ίδρυσε τη «ΖΕΥΣ ΣYMBOYΛΩΝ» και το 1995 την «Aratos Technologies».

    Στην Aratos ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες εταιρίας αναφέρουν ότι έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα.

    Ο Νίκος Μπογονικολός έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain», ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.

    Σχολείο πήγε στο Κιλκίς και, το 1987, αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Μεταπτυχιακό πήρε το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης.

    Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, «από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιριών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαϊκών Έργων στην Ελλάδα ( Πάτρα, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό , Βέλγιο ( Βρυξέλλες) , Λονδίνο, Ουκρανία ( Χάρκοβο, Κίεβο) , Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Έργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων, πληροφορικής, κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ.

    Εμπειρογνώμων σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου κ Δυτικής Ελλάδας. Αξιολογητής του Μητρώου Αξιολογητών του Ν.3299/04 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας. Yπεύθυνος έργου στο έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υπουργείου Εξωτερικών «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».

    Ο Νίκος Μπογονικολός στο ευρύ κοινό ήταν πιο γνωστός από τη θητεία του ως πρόεδρος του τμήματος βόλλευ και ως μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το 2004, όταν παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε το 25% της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έκανε, αφού τελικά αγόρασε την ομάδα μπάσκετ Ολυμπιάδα Πατρών- αν και το 2009 φλέρταρε ξανά με την εξαγορά της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και της ΚΑΕ ΑΕΛ, χωρίς επιτυχία, ενώ ασχολήθηκε και με την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, «στρατολογήθηκε» ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Έλληνα επιχειρηματία με το ρωσικό «δίκτυο Serniya», με έδρα τη Μόσχα που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Όπως αναφέρει το pelop.gr, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο πατρινός επιχειρηματίας ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας: «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».

    Όπως αναφέρει το pelop.gr, μία από τις θυγατρικές του ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

    Ήδη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, από το 2017, ο Μπογονικολός φέρεται να συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

    Ο Νίκος Μπογονικολός φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είχε κάνει άλλη μία, την τελευταία του δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό: Ένα υποβρύχιο drone υποβοήθησης καθαρισμού υφάλων σκαφών.

    Είχε προτείνει ή εξελίξει και άλλα συστήματα, όπως ένα (ολλανδικής κατασκευής) δίκτυο drones που θα επόπτευαν τις γραμμές του ΟΣΕ, ή ένα δορυφορικό σύστημα επόπτευσης των καμένων εκτάσεων για την πάταξη της καταπάτησης.

    Στα τέλη Απριλίου βρέθηκε στο Παρίσι και, την 9η Μαΐου, ανέβαζε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφίες του με διοικητικά στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών της Ολλανδίας, από την έκθεση DEFEA, με Ουκρανούς να του επισημαίνουν στα σχόλια ότι η χώρα τους «χρειάζεται βοήθεια με όπλα».



    ΣΧΟΛΙΑ