Κοινωνία

Στυλιανίδης: Οι χώρες της Ευρώπης ενώνουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης

  • NewsRoom
O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης


Τους Φινλανδούς και τους Νορβηγούς πυροσβέστες -που έχουν έρθει στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών- υποδέχτηκε σήμερα στην Τρίπολη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η νορβηγική αποστολή αποτελείται συνολικά από 27 πυροσβέστες που θα αναπτυχθούν σε δύο βάρδιες, ενώ 48 πυροσβέστες -σε δύο, επίσης, βάρδιες- συμμετέχουν στη φινλανδική αποστολή.

Οι δύο αποστολές έχουν εγκατασταθεί στην Τρίπολη, ενώ 14 Φινλανδοί Πυροσβέστες επιχείρησαν ήδη στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή του Σχίνου Μεσσηνίας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία του προγράμματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη ως σύνολο, σημειώνοντας:

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η συνεισφορά σας και η συνδρομή σας προς τους Έλληνες συναδέλφους σας θα είναι αναμφίβολα πολύτιμες. Όπως πολύτιμη είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η κοινή “γλώσσα” που θα αναπτύξετε στην αντιμετώπιση πολύ απαιτητικών πυρκαγιών. Αυτή η αίσθηση του “μαζί” είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη του προγράμματος προεγκατάστασης και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούν και οι συνάδελφοί σας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και Ρουμανία, που συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια».

Από την πλευρά του, o πρέσβης της Νορβηγίας στη χώρα μας, Frode Overland Andersen, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για τη φιλοξενία της αποστολής και τόνισε ότι «για τη Νορβηγία, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Ο ίδιος εξήρε τον καθημερινό αγώνα των Ελλήνων πυροσβεστών ενάντια στις πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν επαρκούν για να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη γενναιότητά τους. Είμαστε ευγνώμονες που θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε τεχνογνωσία μαζί τους».

Η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Φινλανδίας, Katja Annika Karppinen, σημείωσε με τη σειρά της τη σημασία του προγράμματος και την άριστη συνεργασία των μελών της φινλανδικής αποστολής με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Τον υπουργό συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ενώ το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Δημήτριος Σκουφίδης, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο περιφερειακός διοικητής Πελοποννήσου του ΠΣ, αρχιπύραρχος Αθανάσιος Κολυβήρας και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας.

Διαβάστε επίσης:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Παρασκευή σε τρεις περιφέρειες

ΠΟΥ: Η ουκρανική υγειονομική κρίση επιδεινώνεται καθώς οι υγειονομικοί εργάζονται εν μέσω βομβαρδισμώνΣΧΟΛΙΑ