• Κοινωνία

    Στέλιος Πλιάκης (ΟΠΕΚΑ) στο mononews: Τι αλλάζει από σήμερα στα προνοιακά επιδόματα – Το νέο πλαίσιο

    Στέλιος Πλιάκης, διοικητής ΟΠΕΚΑ


    Για πρώτη φορά θα καταβληθούν σήμερα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, καθώς και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών, σε περίπου 171.000 δικαιούχους, τα οποία μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα σήμερα θα καταβληθούν 122,21 εκατ. ευρώ σε 171.275 δικαιούχους συνολικά. Εξ αυτών οι 154.726 είναι δικαιούχοι προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων όπως επίσης επιδομάτων ομογενών και στεγαστικής συνδρομής. Οι υπόλοιποι 16.549 είναι δικαιούχοι διατροφικών επιδομάτων.

    Με την καταβολή των επιδομάτων ξεκινά και επίσημα η μετατροπή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σε Οργανισμό που θα διαχειρίζεται περίπου 3 δισ. ευρώ τον χρόνο και θα απευθύνεται άμεσα ή έμμεσα περίπου στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.

    «Όλα τα προνοιακά επιδόματα, αναπηρικά και διατροφικά, θα καταβάλλονται πλέον ενιαία από τον ΟΠΕΚΑ. Τα Άτομα με Αναπηρία θα λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα που δικαιούνται με διαφάνεια και ηλεκτρονικές διαδικασίες. Όλοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ακριβώς τα ίδια ποσά χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. Στόχος μας είναι με το πέρας το πρώτου τριμήνου του 2019, τα επιδόματα να καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή και γνωστή εκ των προτέρων σε όλους ημερομηνία», αναφέρει στο mononews.gr ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Στέλιος Πλιάκης.

    Πλέον το σύνολο των επιδομάτων, που στόχο έχουν να στηρίξουν άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας, αλλά και να ενισχύσουν τη μέση ελληνική οικογένεια, που έχει παιδιά ή κάποιο άτομο με αναπηρία στα μέλη της, που μένει στο ενοίκιο ή έχει στεγαστικό δάνειο α’ κατοικίας, περνά στον έλεγχο του ΟΠΕΚΑ.

    Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση, καθώς περίπου 160.000 άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα θα λαμβάνουν πλέον τα επιδόματα που δικαιούνται με ενιαίους όρους. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται σε σταθερή ημερομηνία, αρχικά ανά 2μηνο και πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο ανά μήνα.

    «Με το νέο σύστημα δημιουργείται μια ενιαία, κεντρική αρχή πληρωμών, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τα Άτομα με Αναπηρία και διαμορφώνεται για όλους σταθερή μηνιαία καταβολή των επιδομάτων.

    Αναφορικά με την σημερινή πληρωμή, την πρώτη για το 2019, η οποία πραγματοποιείται στον συντομότερο δυνατό χρόνο και αφορά το σύνολο των δικαιούχων που εισέπρατταν επίδομα από τους ΟΤΑ μέχρι και το 2018, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις εντατικές προσπάθειες του προσωπικού του Οργανισμού αλλά και στην άριστη συνεργασία μας με την ΕΣΑμεΑ» επισημαίνει ο κ. Πλιάκης.

    Με την σχετική ΚΥΑ διευκρινίστηκε πλήρως ότι τα προνοιακά αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται, ούτε συμψηφίζονται με χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

    Καθώς διανύουμε τις πρώτες ημέρες μιας μεταβατικής περιόδου, οι Δήμοι παραδίδουν, όπως προβλέπει η ΚΥΑ, σταδιακά στον ΟΠΕΚΑ τα ηλεκτρονικά αρχεία τους, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην τελευταία πληρωμή του Νοεμβρίου 2018, συμπεριλαμβάνοντας και τους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά την τελευταία πληρωμή του Νοεμβρίου και διεκπεραιώθηκαν από τους Δήμους μέχρι 31.12.2018. Τα ηλεκτρονικά αρχεία πρέπει να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φορολογικά κίνητρα για πρόσληψη νέων ανέργων έως 30 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ