• Κοινωνία

    ΣτΕ: Το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει στα ΚΤΕΛ το σύνολο των αποζημιώσεων για τις κρατικές παροχές δωρεάν και μειωμένων εισιτήρια


    Τα σύνολο των ποσών για τα δωρεάν εισιτήρια αλλά και το σύνολο της έκπτωσης στα μειωμένα εισιτήρια οφείλει να καταβάλλει το Δημόσιο στα ΚΤΕΛ. Αυτό απεφάνθη, σε πιλοτική δίκη, το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθαρίζοντας ποιες πρέπει να είναι οι αποζημιώσεις για τις κρατικές παροχές δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ , σε μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνους, αναπήρους και τους συνοδούς τους.

    Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο υπολογισμός της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ είναι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου και του πλήρους εισιτηρίου.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με 3 αποφάσεις, δικαίωσαν τα ΚΤΕΛ που υποστήριζαν ότι είχαν μεγάλες απώλειες εσόδων από τα δωρεάν ή μειωμένα εισιτήρια.

    Η αποζημίωση στα ΚΤΕΛ καθορίζεται κάθε χρόνο από κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών .

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας:

    “Ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης προκύπτει ευθέως και κατά τρόπο σαφή από το νόμο και την οικεία αιτιολογική έκθεση, ισούται δε με το σύνολο της διαφοράς μεταξύ του αντιτίμου των κατά περίπτωση εκδοθέντων την αντίστοιχη χρονική περίοδο δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων και του πλήρους κομίστρου”.

    Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων τα οποία διεκδικούν συνολικά 8.762.251 ευρώ για την τριετία 2008-2011, καθώς οι αποζημιώσεις είχαν περιοριστεί λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας παραπέμπουν τώρα τις υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια για να οριστικοποιηθούν τα χρήματα που θα καταβληθούν στα ΚΤΕΛ.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη για το Μάτι: Ήξεραν πως κινδυνεύουν άνθρωποι, αλλά έστειλαν μόνο ένα ελικόπτερο

     



    ΣΧΟΛΙΑ