• Κοινωνία

  ΣτΕ: Παράνομες οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων

  Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

  Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)


  Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 9 προκηρύξεις του διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων περιφερειακών υπηρεσιών, από ιδιώτες με 3ετή θητεία.

  Μετά από δύο διασκέψεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η πρόεδρος του Ευαγγελία Νίκα γνωστοποίησε με ανακοίνωση της την απόφαση.

  Το ΣτΕ έκανε δεκτή εν μέρει την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ, με το εξής σκεπτικό:

  1) Η απόφαση του Δ.Σ., κατά το μέρος που όρισε ότι υποψήφιοι για επιλογή σε θέσεις Προϊσταμένων στις Γενικές Διευθύνσεις α) Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, β) Στρατηγικής και Ανάπτυξης, καθώς και γ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Κρήτης, όπως και οι αντίστοιχες παραδεκτώς προσβαλλόμενες προκηρύξεις, δεν ήταν νόμιμες και τούτο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του εξουσιοδοτικού νόμου 4892/2022 (Α’ 28), όπως αυτός ερμηνεύεται σύμφωνα με την πάγια σχετική νομολογία, αφού δεν τεκμηριώνεται γιατί στις θέσεις αυτές μπορεί, εν όψει των αρμοδιοτήτων, της φύσεως και της αποστολής τους, να τοποθετηθούν ιδιώτες ως υπάλληλοι επί θητεία και όχι αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και

  2) Η απόφαση του Δ.Σ. και οι παραδεκτώς προσβαλλόμενες προκηρύξεις δεν ήταν νόμιμες κατά το μέρος που θέτουν όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στη διαδικασία, αποκλίνοντας από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 84 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα, παρ’ όλον ότι ο ν. 4892/2022 ρητώς παραπέμπει στην ως άνω διάταξη του Υ.Κ.

  Η ΑΔΕΔΥ επικαλέστηκε κι άλλους λόγους ακύρωσης, οι οποίοι απορρίφθηκαν.

  Διαβάστε επίσης:

  Μύκονος: Η πρώτη μάχη για τις… παραλίες έβγαλε «νικητή» – Τι απεφάνθη το ΣτΕ για τις χρεώσεις

  Τραγωδία Μάτι: Άρση ασυλίας Ρένας Δούρου για να συνεχιστεί η δίκη

  Δίκη Πισπιρίγκου: Συγκλονίζει η κατάθεση νοσηλεύτριας – «Δεν έβαλε τις φωνές, δεν έτρεξε να ειδοποιήσει τους γιατρούς»  ΣΧΟΛΙΑ