• Κοινωνία

    ΣτΕ: «Όχι» στο «ξεπάγωμα» της χορήγησης ασύλου – «Ναι» στην προστασία δύο Αφγανών γυναικών


    Απορρίφθηκε το «πάγωμα» της κυβερνητικής απόφασης να ανασταλεί μέχρι και τις 2 Απριλίου η χορήγηση ασύλου σε μετανάστες, ωστόσο η Δικαιοσύνη απλώνει ομπρέλα προστασίας σε δύο Αφγανές, διατάσσοντας να μην απελαθούν από τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, απέρριψε σήμερα την αίτηση τριών γυναικών από το Αφγανιστάν και δεν εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να «μπλοκάρει» η από 2 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο διέταξε τη διοίκηση να μην εξαναγκάσει τις δύο από τις τρεις γυναίκες και κατ’ επέκταση και τα ανήλικα παιδιά τους, να επιστρέψουν στη χώρα τους.

    Πρόκειται για γυναίκα που βρίσκεται σε περίοδος λοχείας και μία εγκυμονούσα.

    Πριν από λίγες ημέρες προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οι τρεις Αφγανές, εκπροσωπώντας και τα επτά ανήλικα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου μετά και την προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο, εκείνες στερούνται του κατοχυρωμένου δικαιώματος του να ζητήσουν προστασία.

    Η κύρια προσφυγή τους για ακύρωση της απόφασης θα συζητηθεί στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ στις Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Ράντος εξέδωσε σήμερα την απόφαση του για το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, απορρίπτοντας εξ ολοκλήρου για τη μία Αφγανή και κάνοντας δεκτό μόνο για το σκέλος της μη αναγκαστικής αποχώρησης τους από την Ελλάδα για τις άλλες δύο.

    Όπως αναφέρει στην προσωρινή διαταγή ο πρόεδρος του ΣτΕ:

    «Δέχεται εν μέρει.

    Απορρίπτει το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι.

    Απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου, διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από το νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.

    Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η Διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας).

    Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά.»



    ΣΧΟΛΙΑ