• Κοινωνία

    ΣτΕ: Αποζημίωση 800.000 ευρώ για τον θάνατο φοιτητή από αδέσποτη σφαίρα επιλοχία, στον Σκαραμαγκά


    Δεκαεννιά χρόνια μετά το θάνατο ενός 22χρονου φοιτητή, από «αδέσποτη» σφαίρα επιλοχία, έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σκαραμαγκά, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση 800.000 ευρώ, συν τους τόκους, στην οικογένεια του θύματος.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του Δημοσίου και επικύρωσε την απόφαση αποζημίωσης του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο δυο φορές, έκρινε ότι για την ψυχική οδύνη των γονέων και των δύο αδελφών του άτυχου φοιτητή, το Δημόσιο οφείλει να τους αποζημιώσει με συνολικό ποσό 800.000 ευρώ.

    Η πρώτη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου είχε αναιρεθεί, πριν από περίπου 4 χρόνια, από το ΣτΕ έπειτα από αντίστοιχη προσφυγή του Δημοσίου. Η υπόθεση επέστρεψε ξανά στο Εφετείο το οποίο κατέληξε στην ίδια κρίση.

    Ο νεαρός σκοτώθηκε τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου του 2000 από σφαίρα επιλοχία πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων. Κάποια σφυρίγματα που ακούστηκαν εκείνη τη νύχτα κινητοποίησαν τον επιλοχία και όσους συναδέλφους του εκτελούσαν βάρδια στο στρατόπεδο. Ο επιλοχίας πυροβόλησε και μια από τις σφαίρες «καρφώθηκε» πάνω στον φοιτητή που εκείνη την ώρα περνούσε από τη λεωφόρο Σχιστού με τη βέσπα του, επιστρέφοντας στο σπίτι του.

    Τα Διοικητικά Δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό επιδίκασαν από 300.000 ευρώ σε καθένα από τους δύο γονείς και από 100.000 ευρώ σε καθένα από τα δύο αδέλφια.

    Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το συνολικό ποσό των 800.000 ευρώ είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική  αρχή της αναλογικότητας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τώρα αυτή τη δεύτερη προσφυγή και το Δημόσιο υποχρεώνεται να αποζημιώσει την οικογένεια του άτυχου φοιτητή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγρια επίθεση σε 13χρονη μαθήτρια έξω από σχολείο στο Νέο Φάληρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία: Νεκρός 40χρονος εργάτης-πατέρας τριών παιδιών στον ΧΥΤΑ Ληξουρίου



    ΣΧΟΛΙΑ