• Κοινωνία

    Σόου Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ΣτΕ: Μομφές σε βάρος δικαστών, αιτήματα εξαίρεσης και βαριές κουβέντες


    Οι 31 δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας «τόλμησαν» να απορρίψουν και μάλιστα ομόφωνα το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και… ποιος είδε τη δικηγόρο του mr Bitcoin και δεν φοβήθηκε!

    Η στιχομυθία μεταξύ της δικηγόρου και ενός συμβούλου Επικρατείας είναι τουλάχιστον χαρακτηριστική για τις σκηνές απείρου κάλους που εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα της ολομέλειας ενός ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, με πρωταγωνίστρια μία πρώην πρόεδρο της Βουλής.

    Ζ.Κωνσταντοπούλου: Ποιος είστε εσείς που φεύγετε;

    Μέλος ΣτΕ: Το θύμα σας !

    Και λίγο αργότερα, στο στόχαστρο της κα Κωνσταντοπούλου βρέθηκε η πρόεδρος του ΣτΕ. Εξαπέλυσε βολές σε.βάρος της κα Σακελλαροπούλου με αφορμή δημοσιεύματα για πιθανή επιλογή της για τη θέση της προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Εγώ δεν έχω βλέψεις να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ήταν το σχόλιο όλο υπονοούμενα.

    Αποκορύφωμα; Ο χαρακτηρισμός της κας Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο περί στρατιωτικής επιτροπής!

    Η όλη διαδικασία διήρκησε κοντά στις 6 ώρες και ήταν η «νομική» μάχη της Ζωής Κωνσταντοπούλου για να επιτύχει αναβολή στο αίτημα ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης για έκδοση του επονομαζόμενου «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία.

    Τελικώς η υπόθεση συζητήθηκε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για να παρακολουθήσεις τις περισσότερες τοποθετήσεις της κας Κωνσταντοπούλου δεν χρειαζόταν να βρίσκεσαι μέσα στη δικαστική αίθουσα. Η υπερυψωμένη της φωνή ακουγόταν ίσως και στον αποκτώ όροφο.

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε συνολικά δύο αιτήματα αναβολής, τρία αιτήματα εξαίρεσης δικαστών, ένα αίτημα να κρατηθεί η υπόθεση για 1 ώρα, ένα αίτημα διακοπής για 30 λεπτά και ένα αίτημα διακοπής της δίκης για να επέλθει νηφαλιότητας στην δικαστική αίθουσα.

    Επιπλέον, κάπου αργά το απόγευμα, υποστήριξε ότι έχει παρέλθει το ωράριο του δικαστηρίου που επιτρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στα μέλη του να διεξάγουν δίκες και δεν μπορεί να παραβεί τις αποφάσεις του ΔΣΑ.

    Η ένταση άρχισε νωρίς το πρωί.

    Η δικηγόρος χρειάστηκε 1,5 ώρα για να αναπτύξει το αίτημα της για αναβολή, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια δεκάδων συναδέλφων της που περίμεναν για την εκδίκαση των δικών τους υποθέσεων.

    Το αίτημα της ομόφωνα απορρίφθηκε προκαλώντας την θυελλώδη αντίδραση της κα Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε μέχρι και τα… ονόματα της σύνθεσης του δικαστηρίου

    Ώρες αργότερα (όταν τελείωσε η συζήτηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανήλθε με νέο αίτημα αναβολής ή διακοπής και μετά εξαίρεσης δικαστών, σε μία διαδικασία για γερά…νεύρα.

    Η Ολομέλεια απέρριψε και το αίτημα της για εξαίρεση «μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

    Απέρριψε και το αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του Δικαστηρίου Αικ. Σακελλαροπούλου επειδή «είναι πιθανό να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατηγορώντας την για προφανή μεροληψία σε βάρος του εντολέας της και θετική συμπεριφορά υπέρ της κυβέρνησης και του Δημοσίου.

    Η ένταση μέσα στο δικαστήριο έφθασε στο «κόκκινο», καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου σε έντονο τόνο ανέφερε ότι το δικαστήριο (ΣτΕ) συνιστά «στρατιωτική επιτροπή».

    Εντονότατα αντέδρασαν τόσο η κυρία Σακελλαροπούλου όσο και ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, οι οποίοι ζήτησαν από τη γραμματέα της έδρας να γραφεί η συγκεκριμένη πρόταση στα πρακτικά.

    Με τις πρώτες … πολιτικές αιχμές της κα Σακελλαροπούλου, η ίδια η πρόεδρος ζήτησε την αυτοεξαίρεση της.

    Κι αφού όλα απορρίφθηκαν, ο εισηγητής άρχισε να αναπτύσσει τα νομικά επιχειρήματα της υπόθεσης. Αλλά η κα Κωνσταντοπούλου υπέβαλε νέο αίτημα να μάθει τα ονόματα δύο μελών της σύνθεσης που υποστήριξε ότι την… στραβοκοίταξαν!

    Στη συζήτηση της υπόθεσης, η δικηγόρος άφησε αιχμές για αμερικανικές πιέσεις για να.μην εκδοθεί ο Ρώσος στην πατρίδα του.

    Όπως τόνισε ο εντολέας της ακόμα δεν έχει λάβει γνώση της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνη καθώς ακόμα δεν έχει μεταφραστεί στα ρωσικά.

    Παράλληλα, επισήμανε πως ο εντολέας της από 20 Δεκεμβρίου 2019 βρίσκεται σε απεργία πείνας ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνονται 30 μήνες προφυλάκισης του.

    Κατά την κα Κωνσταντοπούλου παραβιάζεται το δικαίωμα στη ζωή του κ. Βίνικ και της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, κάνοντας λόγο για τη μεταχείριση που έχουν οι κρατούμενοι στην Αμερική όπου σε κάποιες πολιτείες επιβάλλεται ακόμα και η θανατική ποινή.

    Από την πλευρά της, η νομική παραστάτης του ελληνικού δημοσίου τόνισε πως τα ζητήματα έκδοσης ρυθμίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία συρροή αιτημάτων έκδοσης επισήμανε η σύμβουλος του ΝΣΚ, επισημαίνοντας πως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

    Η απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται το προσεχές διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ