ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρόκο: Ο βασιλιάς έδωσε χάρη σε σχεδόν 5.000 καταδικασμένους ή καταζητούμενους για καλλιέργεια κάνναβης
Ο προσωρινός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την περιοχή του Μαρόκου νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές αυξάνει σε 2.497 τους νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Στον προηγούμενο απολογισμό που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες οι νεκροί ανέρχονταν σε 2.122.
Στην τελευταία του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 2.497 νεκρούς και 2.476 τραυματίες.
Μαροκινοί διασώστες, που έχουν πλέον την υποστήριξη ομάδων από το εξωτερικό, συνεχίζουν σήμερα την ολοένα πιο αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια και να προσφέρουν βοήθεια στους εκατοντάδες άστεγους, τα σπίτια των οποίων μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια, 48 ώρες και πλέον μετά τον φονικό σεισμό.
Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης». Πρόκειται για την Ισπανία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι ομάδες αυτές θα έρθουν σε επαφή με τις ομόλογές τους στο Μαρόκο για να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών, εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ήδη έστειλε στο Μαρόκο 86 διασώστες, συνοδευόμενους από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ ανθρωπιστική πτήση απογειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ από την αεροπορική βάση Αλ Ουντάιντ του Κατάρ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Και άλλες προσφορές ενδέχεται να γίνουν δεκτές, ανάλογα με το πώς «θα εξελιχθούν οι ανάγκες», πρόσθεσε το υπουργείο.
Σωστικά συνεργία, εθελοντές και μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια, κυρίως σε χωριά στην επαρχία Αλ Χάουζ, επίκεντρο του σεισμού, νότια της τουριστικής πόλης Μαρακές, στο κεντρικό τμήμα του βασιλείου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΝΔ για αμφισβήτηση γνησιότητας των βίντεο της τραγωδίας των Τεμπών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτογελοιοποιείται»
- Φάμελλος: «Η Ομάδα Αλήθειας αποτελεί παρακρατική ομάδα και παραμάγαζο της ΝΔ των Μητσοτάκη – Γεωργιάδη»
- ΕΛΑΣ: Προσοχή σε πλαστό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Τουρκία: Πέθανε ο Κούρδος πολιτικός Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, διαμεσολαβητής στην έκκληση Οτσαλάν για αφοπλισμό του ΡΚΚ
