• Κοινωνία

    Σεισμός στο Μαρόκο: Τους 2.500 έφτασαν οι νεκροί – Χιλιάδες και οι τραυματίες

    • NewsRoom
    Δύο παιδιά ανάμεσα στα χαλάσματα κτηρίων στο Μαρακές του Μαρόκου, μετά τον σεισμό που χτύπησε τη χώρα

    Μαρακές, Μαρόκο (EPA/JALAL MORCHIDI)


    Ο προσωρινός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την περιοχή του Μαρόκου νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές αυξάνει σε 2.497 τους νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στον προηγούμενο απολογισμό που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες οι νεκροί ανέρχονταν σε 2.122.

    Στην τελευταία του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 2.497 νεκρούς και 2.476 τραυματίες.

    Μαροκινοί διασώστες, που έχουν πλέον την υποστήριξη ομάδων από το εξωτερικό, συνεχίζουν σήμερα την ολοένα πιο αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια και να προσφέρουν βοήθεια στους εκατοντάδες άστεγους, τα σπίτια των οποίων μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια, 48 ώρες και πλέον μετά τον φονικό σεισμό.

    Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης». Πρόκειται για την Ισπανία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Οι ομάδες αυτές θα έρθουν σε επαφή με τις ομόλογές τους στο Μαρόκο για να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών, εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ήδη έστειλε στο Μαρόκο 86 διασώστες, συνοδευόμενους από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ ανθρωπιστική πτήση απογειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ από την αεροπορική βάση Αλ Ουντάιντ του Κατάρ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Και άλλες προσφορές ενδέχεται να γίνουν δεκτές, ανάλογα με το πώς «θα εξελιχθούν οι ανάγκες», πρόσθεσε το υπουργείο.

    Σωστικά συνεργία, εθελοντές και μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια, κυρίως σε χωριά στην επαρχία Αλ Χάουζ, επίκεντρο του σεισμού, νότια της τουριστικής πόλης Μαρακές, στο κεντρικό τμήμα του βασιλείου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ