• Κοινωνία

    Σεισμός στην Αλβανία: Ο Ελληνικός Στρατός στέλνει δύο κινητά μαγειρεία στο Δυρράχιο

    • NewsRoom

    Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Αλβανία


    Μεγάλες είναι οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Ο αριθμός των νεκρών ολοένα και ανεβαίνει, ενώ εκατοντάδες είναι οι πληγέντες που έχουν μείνει πίσω να θρηνούν τον χαμό των δικών τους ανθρώπων, αλλά και να προσπαθούν να ορθοποδήσουν, αφού πολλοί από αυτούς έχασαν και τα σπίτια τους, με τον σεισμό να κατεδαφίζει πλήθος οικοδομημάτων. Παράλληλα, η αγωνία για τους αγνοούμενους εντείνεται, καθώς, όσο περνούν οι μέρες, οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί λιγοστεύουν.

    Αισιόδοξη νότα σε όλη αυτή την καταστροφή που έχει σημειωθεί στη γειτονική χώρα είναι το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που υπάρχει από την πρώτη στιγμή από διάφορα κράτη του κόσμου και σε πολλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ήδη από την δεύτερη ημέρα του σεισμού γίνεται διανομή συσσιτίων στους πληγέντες, ενώ μαζεύονται και χρήματα για την αποκατάστασή τους. Παντού μοιράζονται ρούχα, ενώ κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και προσφέρουν φαγητό.

    Η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Αλβανίας, αφού, με εντολή του πρωθυπουργού, εστάλησαν στην περιοχή του σεισμού δύο κλιμάκια της ΕΜΑΚ, τα οποία επιχειρούν μέχρι και αυτή την ώρα στις εργασίες διάσωσης των αγνοουμένων και όσων ενδεχομένως βρίσκονται στα συντρίμμια. Οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις, μάλιστα, κατάφεραν να διασώσουν μερικούς ανθρώπους, αλλά και να εντοπίσουν τα άψυχα σώματα κάποιων θυμάτων, δίνοντας τέλος στην αγωνία των συγγενών τους.

    Οι διασώστες κάνουν τιτάνιο έργο για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους

    Η ελληνική βοήθεια δεν σταμάτησε εκεί, αφού έστειλε στο Δυρράχιο δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού, με στόχο να συμβάλλουν στην βοήθεια προς τους πληγέντες. Τα δύο κινητά μαγειρεία έφτασαν χθες το απόγευμα με C-130 και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από σήμερα, προσφέροντας 300 μερίδες φαγητού μεσημέρι και βράδυ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλβανική πλευρά δεν παραλείπει να ευχαριστεί την Ελλάδα για τη βοήθειά της σε κάθε ευκαιρία.

    Σημειώνεται ότι ο φόβος για έναν επαναληπτικό σεισμό παραμένει, καθώς από το βράδυ της Κυριακής έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα περί τις 500 σεισμικές δονήσεις. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε σαθρά εδάφη. Στην έκτακτη συνάντηση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε πως οι άστεγοι από την περιοχή του Δυρραχίου θα φύγουν από τις σκηνές και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς. Εκεί υπάρχουν 625 ξενοδοχεία. Παράλληλα για τις περιοχές, όπου δεν υπάρχει αυτή η λύση, ζήτησε από τον στρατό να εγγυηθεί την ποιότητα των σκηνών.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Δυρράχιο σοβαρές ζημίες έχουν υποστεί 701 κτίρια, εκ των οποίων τα 12 καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα 176 κρίθηκαν ακατοίκητα. Ζημίες υπάρχουν και στην περιφέρεια των Τιράνων. 15 σπίτια καταστράφηκαν και 239, ανάμεσα τους και παλιά αρχοντικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.



    ΣΧΟΛΙΑ