• Κοινωνία

    Σεισμός 5,2R στην Ύδρα: Τι δήλωσαν ο Ευθ. Λέκκας και ο δήμαρχος του νησιού 

    • NewsRoom

    Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας


    Ισχυρός σεισμός των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «ταρακούνησε» το πρωί της Δευτέρας, την Ύδρα, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για μετασεισμική ακολουθία.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής δήλωσε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 10:27 το πρωί, έγινε ιδιαιτέρως αισθητός σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και σε νησιά, όπως τη Μήλο.

    «Είχε μεγάλο βάθος για αυτό το λόγο δεν μας ανησυχεί. Συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία, θεωρώ πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας», δήλωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Ο.Α.Σ.Π.

    Διευκρίνισε, δε, πως οι σεισμοί βάθους, όπως ο σημερινός, δεν πρέπει να σχετίζονται με την επιφανειακή σεισμικότητα. «Δεν έχουν γεωγραφικό εντοπισμό», είπε.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης ενημέρωσε πως δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο νησί, ενώ όλοι οι κάτοικοι και οι τουρίστες είναι καλά στην υγεία τους.

    Όπως ενημέρωσε, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο νησί με κλιμάκιο ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση. «Για την ώρα δεν έχουμε αναφορές για ζημιές ή κάτι σοβαρό».

    Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός έγινε στις 10:27 και το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 53 χλμ. ΝΝΑ της Ύδρας και 119 νότια της Αθήνας.

    Το εστιακό βάθος είναι μεγάλο, στα 90 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι η πρώτη εκτίμησή του ήταν 5,1R, ενώ η αναθεωρημένη λύση εκτιμά ότι ο σεισμός ήταν 5,2R.

    Από την άλλη, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κάνει λόγο για σεισμική δόνηση εντάσεως των 5R.



    ΣΧΟΛΙΑ