• Κοινωνία

    Σύψας: Δύσκολοι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος – Φοβόμαστε τεράστια διασπορά του κορονοϊού στις γιορτές

    • NewsRoom

    Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας


    Δύσκολο χαρακτήρισε το πρώτο δίμηνο του έτους ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ.

    Ειδικότερα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό έκανε σαφές ότι «Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως», ενώ σχολιάζοντας τα εμβόλια τόνισε ότι «δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός».

    «Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο», υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής ειδικών. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

    «Η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό, γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Σύψας και πρόσθεσε: «Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου, αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού», επισήμανε.

    «Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι, μπορούμε να ανοίξουμε τώρα, αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Εστίες επικίνδυνες στην Αττική, τεράστια ανησυχία» τόνισε.

    «Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα, δεν μας προειδοποιούν».

    Αναφερθείς στους φόβους των ειδικών, που εξετάζουν τα δεδομένα, ο κ. Σύψας σχολίασε: «Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι ένας διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε, λοιπόν, τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά, υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

    «Δεν ξεκινάμε πλέον όπως τον Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες πάνω από το 70 με 80%, αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας , γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα lockdown, χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή», ανέφερε.

    Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις άλλων κρατών, λέγοντας συγκεκριμένα: «Στην Βρετάνια και στις ΗΠΑ έχουμε ήδη επιδημικές εκρήξεις. Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή, ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία, την κοινωνία, την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα, αλλά με συντριβή».

    Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά, επομένως μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. «Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία. Τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα κι είναι μια προληπτική κίνηση σωστή, κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση».

    Ο ίδιος πρόσθεσε: «Για τη γρίπη ή το AIDS δεν έχουμε σοβαρό φάρμακο, δεν μπορούμε να τον σκοτώσουμε τον ιό, στην θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων υστερούμε πολύ, έχουμε μόνο βοηθητικά φάρμακα».

    Τέλος, αναφερθείς στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, ο κ Σύψας ανέφερε ότι: «Την Δευτέρα θα συνεδριάσουμε, για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική, πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά, που είναι χαμηλότερου κινδύνου».

    Καταλήγοντας, ο λοιμωξιολόγος είπε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ