• Κοινωνία

    Συναγερμός στη Νορβηγία: Εκκενώνεται κρουαζιερόπλοιο της Viking Ocean Cruises

    • NewsRoom


    Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το μεσημέρι του Σαββάτου το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Viking Ocean Cruises. Όπως αναφέρει ο ξένος Τύπος, το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν 1.300 άτομα υπέστη βλάβη ανοικτά των νορβηγικών ακτών και πλέει ακυβέρνητο.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες λίγο αργότερα κατάφερε να βάλει πάλι μπρος τη μια του μηχανή και με χαμηλή ταχύτητα να κατευθυνθεί προς την ακτή όπου και αγκυροβόλησε στα ανοικτά. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα ρυμουλκά έχουν κινητοποιηθεί για να τραβήξουν το πλοίο σε πιο ήσυχα νερά.

    Ειδικότερα, το Viking Sky βρίσκεται ανοικτά της Hustadvika, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια (4,6 χλμ.) από την ακτή. Επικρατεί έντονη θαλασσοταραχή, ενώ δυνάμεις του λιμενικού, αλλά και ελικόπτερα έχουν σπεύσει στο σημείο.

    Σύμφωνα με το νορβηγικό λιμενικό, το πλοίο κινούνταν ανεξέλεγκτο και κατευθυνόταν προς τη στεριά, όταν έστειλε το σήμα κινδύνου, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι το πλοίο έχει ήδη πάρει κλίση, με τα κύματα να το χτυπούν στα πλαϊνά του.

    Στην περιοχή επικρατεί θαλασσοταραχή και έντονη κακοκαιρία, με τα κύματα να φθάνουν τα 4 μέτρα. Νεώτερες πληροφορίες από καπετάνιους μικρών πλοίων που έσπευσαν σε βοήθεια αλλά δεν κατάφεραν να προσφέρουν κάτι, ανέφεραν ότι τα κύματα φθάνουν τα 10 με 15 μέτρα. Λόγω της θαλασσοταραχής αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

    Οι επιβαίνοντες του Viking Sky μεταφέρονται ανά ομάδες 20 με 30 ατόμων στη στεριά με ελικόπτερα σε πρόχειρο κέντρο που στήθηκε από τις Αρχές. Ασθενοφόρα και γιατροί βρίσκονται ήδη στο σημείο προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Ακόμη 60 εθελοντές κατευθύνονται στο σημείο.

    Η εκκένωση γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς οι επιβάτες πρέπει να ανεβαίνουν ένας ένας στο ελικόπτερο και οι περισσότεροι φοβούνται να δεθούν για να τους τραβήξουν. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με νορβηγικά ΜΜΕ, έχουν εγκαταλείψει το πλοίο 100 επιβάτες.

    Οι Αρχές κάνουν λόγο για έναν ελαφρά τραυματία.

    «Το πλοίο διαθέτει μια μηχανή που λειτουργεί και οι άνεμοι είναι ιδιαίτερης σφοδρότητας. Προτιμάμε, επομένως, ο κόσμος να βρίσκεται στη στεριά παρά πάνω στο πλοίο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της αστυνομίας Τορ Άντρε Φρανκ.

    «Είναι επικίνδυνο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηχανικά προβλήματα σε αυτά τα νερά που κρύβουν πολλούς υφάλους», εξήγησε ο αξιωματικός της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι τα κύματα έφθαναν σε ύψος έως και τα 8 μέτρα σήμερα. «Προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς» σημείωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του Κέντρου Διάσωσης, ο Έιναρ Κνούτσεν.

    Οι υπεύθυνοι έχουν παραλάβει ήδη τη λίστα επιβατών προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση.

    Το πλοίο ανήκει στην Viking Ocean Cruises, του ομίλου Viking Cruises που ιδρύθηκε από τον Νορβηγό δισεκατομμυριούχο Torstein Hagen.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η χωρητικότητα των επιβατών του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου είναι 930 άτομα, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1.300 επιβάτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φυλακές Κορυδαλλού: Σάλος με το βίντεο και τις εικόνες χλιδής – Τι απαντά το υπ. Δικαιοσύνης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Αεροσκάφος έπεσε σε ακατοίκητο σπίτι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανείπωτη θλίψη στα Τρίκαλα για το χαμό βρέφους



    ΣΧΟΛΙΑ