• Κοινωνία

    Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Έξι ακόμα περιοχές στο «στόχαστρο»-Μια νεκρή στη Ροδόπη

    • NewsRoom
    ιός δυτικού νείλου


    Στους 39 ανέρχονται οι δήμοι όπου έχει παρουσιαστεί τουλάχιστον ένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, σημαίνοντας συναγερμό στους ιθύνοντες. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν έξι ακόμα δήμοι μεταξύ των οποίων η Καλλιθέα, το Αιγάλεω και ο Πειραιάς.

    Η περιοχή στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, παραμένει αυτή της Δυτικής Αττικής ενώ σύμφωνα με τον «χάρτη» που συνέταξε η ειδική ομάδα εργασίας της επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροπικών κρουσμάτων του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται:

    – από το Λεκανοπέδιο οι δήμοι Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ηλιουπόλεως, 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, Καλλιθέας, Ηρακλείου, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ωρωπού, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Περάματος και Πειραιώς

    – από τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης οι δήμοι Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Παύλου Μελά.

    Κρούσματα έχουν δηλωθεί επίσης και και στους δήμους Λουτρακίου, Χαλκίδας, Τανάγρας, Θηβαίων, Αλίαρτου, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Πέλλας, Σκύδρας, Παιονίας, Κομοτηνής, Κασσάνδρας και Μυλοποτάμου.

    Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το τέλος του περασμένου Μαϊου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 77 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.

    Μία νεκρή από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη

    Μία 79χρονη γυναίκα είναι το πρώτο θύμα του ιού του δυτικού Νείλου στο νομό Ροδόπης. Η γυναίκα απεβίωσε το περασμένο Σάββατο 18 Αυγούστου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα.

    Στην περίπτωση της 79χρονης, όπως αναφέρει ο Χρόνος, η εμφάνιση εγκεφαλίτιδας σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Έγιναν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι και επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 17 Αυγούστου ότι η ηλικιωμένη έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μία μέρα μετά η ηλικιωμένη, που αντιμετώπιζε κι άλλα προβλήματα υγείας, απεβίωσε στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

    Η θανούσα ήταν κάτοικος Κοσμίου του Δήμου Κομοτηνής. Στον ίδιο οικισμό εμφανίστηκε κρούσμα εγκεφαλίτιδας και σε 86χρονο κάτοικο του Κοσμίου αλλά δεν επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι ο άνδρας έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εμφάνιση του ιού, ο οικισμός του Κοσμίου τέθηκε σε στενή επιτήρηση. Εκεί διενεργούνται ήδη απολυμαντικές ακμαιοκτονίες για τα κουνούπια. Ενημερώθηκε ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναμένεται να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες.



    ΣΧΟΛΙΑ