• Κοινωνία

  Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ιατρικής: Τα… ευτράπελα στην μακρά ιστορία του

  • NewsRoom


  Ξεκινά σήμερα η διαδικασία απονομής των φετινών βραβείων Νόμπελ, με την αρχή να κάνει το Νόμπελ Ιατρικής / Φυσικής

  Υπενθυμίζεται ότι, έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 110 Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, αρχής γενομένης από το 1901. Έκτοτε, μόνο 9 χρονιές δεν απονεμήθηκε το Νόμπελ, κυρίως λόγω του πρώτου και του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

  Από τα 110 Νόμπελ, τα 39 έχουν απονεμηθεί σε έναν επιστήμονα, τα 33 σε δύο μαζί, ενώ τα 38 σε τρεις. Συνολικά, έχουν τιμηθεί 219 επιστήμονες, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 32 ετών (το 1923) και ο γηραιότερος 87 ετών (το 1966). Από τους 219, μόνο 12 ήταν γυναίκες και από αυτές μόνο μία ήταν αυτή που δεν το μοιράστηκε με άλλους συναδέλφους της.

  Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έως σήμερα, κανένας δεν έχει πάρει Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας πάνω από μία φορά, ενώ δύο φορές το έχουν μοιραστεί παντρεμένα ζευγάρια επιστημόνων (το 1947 και το 2014). Μία και μοναδική φορά, μάλιστα, ένας Νομπελίστας Ιατρικής, το 1939, υποχρεώθηκε από τον Χίτλερ να αρνηθεί το βραβείο.

  Η πιο διάσημη περίπτωση επιφανούς επιστήμονα που δεν πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, είναι του Αυστριακού «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος προτάθηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 32 φορές! Ωστόσο, σε κάθε μία από τις 32 περιπτώσεις, προτιμήθηκε κάποιος άλλος. Τελικά, η επιτροπή απονομής των Νόμπελ αποφάσισε ότι πλέον δεν θα εξέταζε άλλη υποψηφιότητα του Φρόιντ, με το σκεπτικό ότι το έργο του δεν είχε αποδεδειγμένη επιστημονική αξία. Το 1936, ο Ρομέν Ρολάν πρότεινε τον Φρόιντ για το Νόμπελ Λογοτεχνίας (μιας και ο τελευταίος έγραφε πολύ ωραία), αλλά και πάλι εις μάτην.

  Ιδιαίτερο στοιχείο της απονομής αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες για τα Νόμπελ κρατιούνται μυστικές για 50 χρόνια.

  Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το βραβείο συνοδεύεται από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9 εκατ. σουηδικών κορωνών.

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση  ΣΧΟΛΙΑ