• Κοινωνία

    Self tests: Από σήμερα στα φαρμακεία για μαθητές – Πότε γίνεται η δήλωση στο selftesting.gov.gr


    Με υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα, που αναμένεται να είναι διαθέσιμα από σήμερα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Μαίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι θα διατίθενται:

    – Από σήμερα Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

    Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.

    – Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναμένεται να είναι μόνιμη, ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αφού τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου για γυμνάσια –λύκεια και στις 25 του ίδιου μήνα για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

    Σε ό,τι αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επαναλειτουργία τους, καθώς η επιστημονική επιτροπή θεωρεί ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις μάσκες , υγιεινή χεριών κ.λ.π. και όχι τα self test για τα οποία θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον χειρισμό τους.

    Για ποιους είναι υποχρεωτικό το self-test στα σχολεία;

    To self-test είναι υποχρεωτικό στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια, στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις για:

    τους μαθητές/τριες

    τους εκπαιδευτικούς

    τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)

    τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού

    Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων που είναι επίσης ανοιχτές, το self-test είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το self-test συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατό με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.

    Πώς λειτουργεί η υπηρεσία δήλωσης self-testing.gov.gr;

    Με την είσοδό τους στην υπηρεσία αυτή, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις κατηγορίες:

    1. Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος για το γενικό πληθυσμό και εκπαιδευτικούς, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων.

    2. Σχολική κάρτα για COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος για την έκδοση σχολικής κάρτας για γονείς/κηδεμόνες μαθητών και ενήλικες μαθητές.

    Μετά από την είσοδο σε κάποια από τις επιλογές, γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων και στη συνέχεια οι πολίτες δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test το οποίο διενήργησαν, προκειμένου να εκδώσουν το αντίστοιχο παραστατικό.

    Τι γίνεται επί θετικού αποτελέσματος self-test;

    Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να εκδώσουν σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος (μαθητές) ή δήλωση θετικού αποτελέσματος (εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων) και να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

    Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στη σχολική μονάδα, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

    Διαβάστε επίσης

    Φαρμακεία: Κλειδώνει η πλατφόρμα των self tests σε διανυκτερεύσεις και σαββατοκύριακα



    ΣΧΟΛΙΑ