• Σεισμοί

    Εφιάλτης δίχως τέλος σε Τουρκία και Συρία: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 9.500 (upd)

    • NewsRoom
    Τουρκία σεισμός

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

    Σώζουν ζωές οι Έλληνες διασώστες στην Τουρκία

    Ένα ακόμα παιδί, περίπου 15 ετών, ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι της Τουρκίας τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασώσει μέχρι στιγμής στους τέσσερις, ενώ και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχωρεί αυτή την ώρα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

    Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.

    Έτσι ο απολογισμός της τρομερής προσπάθειας που καταβάλλουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής μέχρις στιγμής είναι τέσσερις ζωντανοί και τρεις νεκροί.

    Αναχωρεί και δεύτερη ΕΜΑΚ

    Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία, αναχωρεί με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από 15 μέλη της Β’ ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

    Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

    Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

    Οι ΗΠΑ λένε πως βοηθούν τον «λαό της Συρίας», αλλά όχι τη Δαμασκό

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες Τρίτη πως συνεργάζεται με ΜΚΟ στη Συρία για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.

    «Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», είπε στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει» τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει, συνέχισε επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Προηγουμένως, στέλεχος αρμόδιο για τη διεύθυνση επιχειρήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID), ο Στίβεν Άλεν, διαβεβαίωνε από την Άγκυρα ότι «όλες μας οι ανθρωπιστικές προσπάθειες κατευθύνονται επί του παρόντος στη βορειοδυτική Συρία».

    Η αμερικανική βοήθεια συνίσταται στην υποστήριξη των ομάδων που εκτελούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στην προσφορά λύσεων ως προς τη στέγη και τροφίμων, συμπλήρωσε ο κ. Άλεν, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομάσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις-εταίρους των ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών στη Συρία εντοπίζονται σε τομείς που δεν ελέγχονται από τις αρχές της χώρας όπου μαίνεται πόλεμος για δώδεκα χρόνια.

    Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό, απορρίπτουν κάθε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αρνούνται να της διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

    Στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον έστειλε δυο ομάδες διασωστών. Αναμένονται στη χώρα σήμερα και θα επιχειρήσουν στην πόλη Αντιγιαμάν, όπου οι έρευνες για επιζώντες είναι μέχρι τώρα περιορισμένες, σύμφωνα με τον κ. Άλεν.

    Οι ομάδες αυτές, που θα φθάσουν με δυο μεταγωγικά C-130, αποτελούνται από 158 μέλη, έχουν μαζί τους 12 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μεταφέρουν επίσης 77 τόνους ειδικού εξοπλισμού, διευκρίνισε το στέλεχος της USAID.

    «Αυτό στο οποίο είμαστε επικεντρωμένοι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι να αναπτύξουμε τις ομάδες μας και να σώσουμε ζωές, για να μιλήσουμε ειλικρινά», είπε ο κ. Άλεν σε δημοσιογράφους.

    «Αν χρειάζονται επιπλέον αρωγή για πληθυσμούς που έμειναν άστεγοι ή χρειάζονται άμεση βοήθεια, είμαστε βεβαίως έτοιμοι να τους την προσφέρουμε».

    Πάνω από 8.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων των τουρκικών αρχών, των συριακών αρχών και οργανισμού πολιτικής προστασίας που δρα σε συριακά εδάφη ελεγχόμενα από αντικαθεστωτικούς.

    Διασώστες από την Κίνα έφτασαν στην Τουρκία

    Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.

    Η Ιταλία στέλνει υλικό για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας στην Τουρκία

    Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία. Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

    «Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι. Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συλλυπητήριά Κιμ Γιονγκ Ουν στη Συρία για τα θύματα

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με μήνυμά του στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα, μετέδωσαν βορειοκορεατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap.

    Το Γιονάπ επισημαίνει πως δεν έχει υπάρξει καμιά αναφορά στην Πιονγκγιάνγκ για το εάν ο κ. Κιμ εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στην Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης:

    Σεισμός στην Τουρκία: Η ελληνική αποστολή ανέσυρε ζωντανούς έναν άνδρα και δύο κορίτσια

    Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Νέο κύμα χιονοπτώσεων – Πότε ανοίγουν καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες- Πού είναι κλειστά τα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ