• Κοινωνία

    Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Προς Πάρνηθα η φωτιά στη Φυλή – Η εικόνα σε Αλεξανδρούπολη, Ασπρόπυργο, Βοιωτία (συνεχής ενημέρωση)

    • NewsRoom
    Φωτιά στην Υλίκη

    Φωτιά στην Υλίκη


    Σε πύρινο κλοιό συνεχίζεται να βρίσκεται η χώρα, καθώς δεκάδες νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Τρίτη, ενώ συνεχίζουν να μαίνονται τα μέτωπα στις μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

    Η Δυτική Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο τη Δευτέρα, με πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο και τη Φυλή να εκδηλώνονται δίπλα από οικισμούς και να παίρνουν άμεσα μεγάλες διαστάσεις. Την ίδια ώρα, στον Έβρο οι Αρχές εντόπιζαν μεγάλο αριθμό πτωμάτων στο δάσος της Δαδιάς, από παράνομους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν μέσα σε  αυτό μετά την έναρξη της χθεσινής πυρκαγιάς.

    Φυλή

    Στην πυρκαγιά της Φυλής, η οποία ξέσπασε στους πρόποδες της Πάρνηθας σε οικόπεδο κοντά στη Μονή Κλειστών, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου. Σπίτια και καταστήματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες στη Φυλή και τη Χασιά.

    Πλέον η φωτιά ανεβαίνει προς την πλευρά της Πάρνηθας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο

    Λίγο πριν της τέσσερις το μεσημέρι το πύρινο μέτωπο μεγάλωσε, ενώ νέο μήνυμα έστειλε το 112 για εκκένωση στην περιοχή Πανόραμα. Στις 16:09 εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα. Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια.

    Λίγο πριν τις 20:00 νέο μήνυμα από το 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρώσος – Ντάρδιζα να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή.

    Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα

    Ασπρόπυργος

    Την ίδια ώρα, σε τρεις διαφορετικές εστίες μαίνονται οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην περιοχή του Ασπροπύργου.

    Οι τρεις διαφορετικές πυρκαγιές  ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά σε επαγγελματικούς χώρους,  στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Αργότερα, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο. Για την κατάσβεση του επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα και τρία ελικόπτερα.

    Πλέον δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες.

    Από τις πυρκαγιές προκλήθηκαν ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

    Οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των καπνών που κατευθύνονταν στην περιοχή τους.

    Στις 17:10 στάλθηκε νέο μήνυμα προς όσους βρίσκονται στον λόφο Κυρίλλου, να κατευθυνθούν προς Μάνδρα.

    Για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι είναι κοντά στο σημείο που ξέσπασε και χθες φωτιά και ότι σχεδόν καθημερινά η Πυροσβεστική καλείται στην περιοχή για φωτιές που ξεκινούν από καύση ελαστικών ή άλλων υλικών και από καύση ξερών χόρτων σε οικόπεδα.

    Αλεξανδρούπολη – Δαδιά

    Στον Έβρο, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα  μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη.

    Σύσταση για εκκενώσεις έχει δοθεί για τους οικισμούς Δικελλα, Κομμαρος, Μεστη, Πλάκα, Αταρνη, Μακρη, Αύρα, Μεσημβρια, Συκκοραχη και Περαμος. Οι κάτοικοι που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης καλούνται από το δήμο να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών όπου θα περάσει λεωφορείο του δήμου με επικεφαλής τον αντίστοιχο πρόεδρο του κάθε οικισμού.

    Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, δόθηκε εντολή στους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς να μετακινηθούν προς τις Σάππες.

    Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκαν μέσω θαλάσσης πάνω από 50 άτομα από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής και των Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, με πλοία του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη.  Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

    Διάσπαρτες είναι οι εστίες κοντά στον οικισμό της Μεσημβρίας και συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Το χωριό έχει κυκλωθεί από τις φλόγες και έχουν σταματήσει τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

    Στην περιοχή επχιειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνέδραμαν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

    Την ίδια ώρα, τραγικές ήταν οι εικόνες στο δάσος της Δαδιάς, στο οποίο ξεκίνησαν νέες πυρκαγιές τη Δευτέρα. Πυροσβέστες ανακάλυψαν τα πτώματα τουλάχιστο 18 μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο δάσος όταν ξεκίνησε η φωτιά. Οι μετανάστες είχαν δημιουργήσει ένα πρόχειρο παράπηγμα. Υπενθυμίζεται πως η φωτιά στη Δαδιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Η φωτιά στη Δαδιά δεν σχετίζεται με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, ενώ αμέσως μετά την εκδήλωσή της είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί στην περιοχή που ξεκίνησε μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών.

    Ροδόπη

    Στη Ροδόπη, μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα.

    Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους σε Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιος Χαράλαμπος Μαρωνίας, Ασκητές, Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη  για να παραμείνουν σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

    Αργά το βράδυ της Τρίτης, οι φλόγες της φωτιάς της Αλεξανδρούπολης πλησίασαν σε χωριά της Ροδόπης, με την  Πολιτική Προστασία με μήνυμα 112 να καλεί τους κατοίκους από Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή.

    Βοιωτία

    Δύσκολη εξακολουθεί να είναι και η κατάσταση με τις πυρκαγιές στη Βοιωτία, με τέσσερα διαφορετικά μέτωπα.

    Όλα τα μέτωπα είναι εκτός ελέγχου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα.

    Οι δύο φωτιές που έρχονται από τη χθεσινή μέρα που ξεκίνησαν από τη Χώστια χθες το πρωί και τον Ταρσό χθες το απόγευμα πλέον καίνε ανεξέλεγκτα και βρίσκονται σε μία πορεία να ενωθούν σε μία.

    Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι, που φυσούσαν μέχρι το μεσημέρι, δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν τις φωτιές, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

    Οι δύο φωτιές βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους κινήθηκαν και νότια προς το κανάλι του Μόρνου κοντά στο Κυριάκι που ήταν μία γραμμή άμυνας για τα πυροσβεστικά οχήματα και τις επίγειες δυνάμεις.

    Όταν οι φλόγες πέρασαν και εκείνο το σημείο, άρχισαν τα δύσκολα για να συγκρατηθούν από τις επίγειες δυνάμεις, καθώς κινήθηκαν προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 παραλιακοί οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από μηνύματα που έστειλε το 112, καθώς οι φλόγες απείλησαν ότι θα κινηθούν προς τα εκεί και δεν αποκλείεται να εκκενωθεί συνολικά όλο το παραλιακό μέτωπο.

    Μέχρι αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ισχυροί και η νύχτα που ξεκινά, θα είναι περισσότερο πολύ δύσκολη.

    Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η φωτιά που στη 1:30 το μεσημέρι ξεκίνησε στο 96ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης κοντά στην Υλίκη χωρίς οι παρεμβάσεις τόσο των επίγειων δυνάμεων όσο και των εναέριων δεν την περιόρισαν.

    Αυτή την ώρα έχει αναπτύξει ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα στο βουνό δεξιά της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Λαμία. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους καίει ότι βρίσκει μπροστά της.

    Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα προκλήθηκε νέα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση δίπλα σε αποθήκες βιομηχανιών στο Μοσχοπόδι της Θήβας.

    Στην περιοχή βρέθηκαν 7 οχήματα της πυροσβεστικής και 18 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συμμετείχαν 3 αεροσκάφη.

    Η φωτιά πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις έχοντας μπροστά της μία δασική περιοχή, αλλά και στη συνέχεια μία πευκόφυτη, του δάσους του Μοσχοποδίου και εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι το στρατόπεδο.

    Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις τόσο από το Δήμαρχο όσο και τους βουλευτές της περιοχής για εναέρια μέσα, ενώ στη συνέχεια 4 αεροσκάφη που έκαναν συνεχώς βολές ανέκοψαν την πορεία της φωτιάς.

    Στην περιοχή επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια, ενώ οι άνεμοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως και στις υπόλοιπες περιοχές στο νομό Βοιωτίας είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

    Καβάλα

    Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους φορέων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες το μεσημέρι να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

    Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστο ανατολικά της Καβάλας καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

    Η βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς τις πρωινές ώρες σήμερα σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από αέρος προς στιγμής γέμισε αισιοδοξία πυροσβέστες και εθελοντές αλλά δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα.

    Μάλιστα η εικόνα ακόμα και μέσα στην Καβάλα αργά το μεσημέρι ήταν σχεδόν απόκοσμη. Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στο Νέστο λόγω των ανέμων έφτασαν μέχρι μέσα στην πόλη και σκέπασαν τον ουρανό, ενώ η μυρωδιά ήταν ιδιαίτερα έντονη και στάχτες αιωρούνταν παντού στην ατμόσφαιρα.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου.

    Στην περιοχή επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα. Από αέρος μέχρι τώρα συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στις μέχρι τώρα προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δυο πυροσβέστες οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

    Η πυρκαγιά στο Νέστο βρίσκεται στο δεύτερο 24ωρο και μέχρι τώρα έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

    Φθιώτιδα

    Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης και στην περιοχή της Μακρακώμης Φθιώτιδας, ένα χλμ έξω από το χωριό, σε αγροτοδασική έκταση.

    Το μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χλμ και κινείται προς δύο κατευθύνσεις: από τη μία ΒΔ της Μακρακώμης προς το χωριό Τσούκα και από την άλλη Δυτικά προς το χωριό Βίτωλη.

    Δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να ελέγξουν τα μέτωπα που απειλούν αγροικίες.

    Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς παίρνουν μέρος και τα δύο αεροσκάφη Pzl από το αεροδρόμιο της Λαμίας ενώ στην περιοχή έχουν μεταφερθεί βυτιοφόρα και μηχανήματα του Δήμου Μακρακώμης και της Περιφέρειας Στερεάς.

    Λίγο μετά τις 19.00, μήνυμα από το 112 στάλθηκε στο χωριό Βίτωλη, με εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν.

    Λίγο πριν οι φλόγες έκαψαν ένα ποιμνιοστάσιο στην είσοδο της Βίτωλης κατά μήκος του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά αποθήκες που είναι γεμάτες με ζωοτροφές και μία αγροικία

    Πριν από λίγο, ένα αεροσκάφος canadair έκανε μία ρίψη νερού και αποχώρησε για την Ελευσίνα, ενώ από τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας το ένα κάνει βολές, καθώς το δεύτερο είναι καθηλωμένο στο αεροδρόμιο.

    Εύβοια

    Πολύ καλύτερη η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Εύβοια συγκριτικά με τη χθεσινή μέρα. Η μάχη που δόθηκε από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα τόσο από τις επίγειες όσο και τις εναέριες δυνάμεις διαμόρφωσε μία θετική εικόνα, καθώς τα μεγάλα μέτωπα πάνω από την Αρτάκη περιορίστηκαν.

    Την ίδια στιγμή εκείνο που φοβούνται οι πυροσβέστες είναι οι αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες εστίες στα Ψαχνά και στην Ν. Αρτάκη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο πονοκέφαλο.

    Την ίδια στιγμή και οι ασταθείς άνεμοι είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Τα πεζοπόρα τμήματα και οι επίγειες δυνάμεις συνεπικουρούμενα με 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη για να περιορίσουν της αναζωπυρώσεις.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 5.000 στρέμματα έχουν θυσιαστεί αυτό το διήμερο στις φλόγες, ενώ δεν έχει γίνει αποτύπωση των καταστροφών. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και επιχειρήσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

    Το σύνολο των δυνάμεων που βρίσκεται στην περιοχή παραμένει σε επιφυλακή και μέσα στη νύχτα θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αναζωπυρώσεις σε κρίσιμα σημεία.

    Χαλκιδική

    Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που  ξέσπασε στην περιοχή  Πλατάνια Πολυγύρου λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, καίγοντας ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση.

    Στην περιοχή επιχειρούν 30 Πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρων, μηχανήματα του Δήμου, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.

    Η φωτιά έχει μέτωπο προς την Πατελίδα, το οποίο ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους, έχοντας φτάσει τα τρία χλμ.

    Αρκαδία

    Πυρκαγιά ξέσπασε και στην Αγία Σοφία της Βόρεια Κυνουρίας, στον δρόμο Τρίπολης – Άστρους.

    Στο σημείο επιχειρούν 8 οχήματα της πυροσβεστικής και 25 πυροσβέστες ς από Βόρεια Κυνουρία, Τρίπολη και Μεγαλόπολη, 15 άτομα πεζοπόρο, ρίψεις κάνουν τρία αεροσκάφη.

    Στο οικισμό Αγία Σοφία κάηκαν ακατοίκητα σπίτια.

    Αιτωλοακαρνανία

    Επικίνδυνη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, στο Κρυονέρι Ναυπακτίας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, κοντά μάλιστα σε σπίτια.

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο ενώ κλήθηκαν και συνδράμουν και εναέρια μέσα.

     

    Λέσβος

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12.15 το μεσημέρι στην περιοχή της Αχλαδερής Λέσβου.

    Επί τόπου έσπευσαν 14 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ρίψεις νερού για την πλήρη κατάσβεσή της πραγματοποιούν τρία εναέρια μέσα.

    Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης.

    Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά μικρές εστίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωτιά σε τουριστικό σκάφος με 15 επιβαίνοντες ανάμεσα σε Παξούς και Κέρκυρα

    Μητσοτάκης: Μετέβη εσπευσμένα στην Πολιτική Προστασία

    Φυλή – Νέο μήνυμα του 112: Εκκενώνονται Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα



    ΣΧΟΛΙΑ