• Κοινωνία

    Σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα την Πέμπτη – Πώς θα κινηθούν ΜΜΜ

    • NewsRoom


    Σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα αύριο, Πέμπτη 16 Μαρτίου

    ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία με συλλογικό αίτημα να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη.

    Παρότι χθες, Τρίτη 14/3, διακινήθηκε η πληροφορία ότι η απεργία της Πέμπτης είχε κριθεί παράνομη, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορούσε μια απεργία -αποχή για την αξιολόγηση, που δεν έχει καμία σχέση με την κινητοποίηση της 16ης Μαρτίου.

    Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ διευκρινίζει πως η 24ωρη απεργία την Πέμπτη θα γίνει κανονικά.

    «Με αφορμή την παραπληροφόρηση του Υπουργού Εσωτερικών, που αναπαράγουν και διάφορα sites ότι δήθεν η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 του Μάρτη βγήκε παράνομη, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές.

    Αυτές τις φήμες τις διέδωσε με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η απεργία θα γίνει κανονικά.

    Παράνομη βγήκε σήμερα η απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, που δεν έχει καμιά σχέση με την 24ωρη απεργία της 16ης του Μάρτη.

    Καλούμε τον υπουργό να ανασκευάσει ΑΜΕΣΑ.

    Καλούμε όσα ΜΜΕ γράφουν ανακρίβειες να ανασκευάσουν και να μην παραπληροφορούν τους πολίτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

    Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

    Στην αυριανή κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

    Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

    Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία στην πανελλαδική απεργία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09:00 κι από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας.

    Η έξοδος των οχημάτων από τα αμαξοστάσια θα γίνει στις 08:30. Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

    «Χειρόφρενο» στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

    Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία γνωστοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Κατά την ημέρα της 24ωρης απεργίας, θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

    Ακυρώσεις πτήσεων

    Σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου της προχωρούν η AEGEAN και η Olympic Air την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος στην 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

    Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

    Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

    Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

    Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

    Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

    Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

    «Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας και τα πρωτοβάθμια Σωματεία – Μέλη της, συμμετέχουν στην Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 16 Μαρτίου με κεντρικό αίτημα:

    Οι Υπηρεσίες Μεταφοράς ανθρώπων που είναι ΖΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με ασφάλεια, με σεβασμό της ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων τους.

    Επίσης, απαιτούν και διεκδικούν:

    Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών

    Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

    Συνευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων Ασφαλείας.

    Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών

    Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου

    Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές

    Άμεση εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προτύπων Ασφαλείας.

    Για τον χώρο των Λιμανιών που αποτελεί κομβικό σημείο των μεταφορών και στο οποίο ακολουθείται ένας παράλληλος δρόμος με τον ΟΣΕ ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, η ΟΜΥΛΕ ζητά:

    Να τηρούνται αταλάντευτα τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας με βασικό στόχο την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και των ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΩΝ.

    Να είναι ΣΕΒΑΣΤΟ το ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με προσήλωση στις ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με προσωπικό με ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    Με Αμοιβές που προκύπτουν μέσω ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και τήρηση των κανόνων της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.

    Με εργαζόμενους ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών με ασφάλεια για το κοινωνικό σύνολο. ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ στον βωμό του κέρδους και των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

    Kλειστά τα σχολεία

    Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία την Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει «συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

    Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

    «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.

    Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

    Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία. Όλες και Όλοι στον αγώνα», αναφέρει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της για την απεργίας της Πέμπτης 16 Μαρτίου.

    Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και η ΔΟΕ συνεπώς, και καθηγητές και δάσκαλοι θα πάρουν μέρος στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για μεθαύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου».

    Απεργούν και οι δικηγόροι

    «Νεκρώνουν» την Πέμπτη και τα δικαστήρια της Αθήνας αφού οι δικηγόροι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, ζητώντας και εκείνοι ταχεία και πλήρη έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη.

    Οι Αθηναίοι δικηγόροι αποφάσισαν να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην ανάκριση στη Λάρισα, κάνοντας λόγο «για ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος».

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

    «Το Δ.Σ. του ΔΣΑ αφού έλαβε υπόψιν του την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής αναφορικά με τη στάση του σώματος για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών αποφάσισε δια περιφοράς τα εξής:

    1. Τη συμμετοχή των μελών του στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς την Πέμπτη 16.3.2023.

    2. Τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των Προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.

    3. Την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 16.3.2023.

    4. Τη διοργάνωση σιωπηρής διαμαρτυρίας μελών του την ίδια ημέρα (Πέμπτη 16.3.2023) και ώρα 20:30 σε Δικαστήριο της Αθήνας (το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο 14 Μαρτίου)

    Το δικηγορικό σώμα (με τις αποφάσεις της Ολομέλειας από 5.3.2023 και της Συντονιστικής Επιτροπής από 13.3.2023) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο.

    Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους.

    Κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

    Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μία νέα τραγωδία».

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΔΕΔΥ: Κανονικά η απεργία της Πέμπτης, παράνομη βγήκε η απεργία για την αξιολόγηση

    Δίκη Μάτι – Λιότσιος: Η Πυροσβεστική δεν μερίμνησε για συνεχή εναέρια επιτήρηση της φωτιάς



    ΣΧΟΛΙΑ