ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ωνάσεια Σχολεία: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την απόσπαση εκπαιδευτικών – Ανοιχτή η πλατφόρμα μέχρι τις 22/7
Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, η νέα σχολική χρονιά για μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, βρέθηκε στην Ξάνθη, όπου επισκέφθηκε πέντε σχολεία, μεταξύ των οποίων και δύο Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και μειονοτικά σχολεία της περιοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στον αγιασμό του 8ου δημοτικού σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας, που έχει ανακαινιστεί με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου».
Προσωπικό και προσλήψεις
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 8.223 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών (5.627 στη Γενική Εκπαίδευση και 3.196 στην Ειδική Αγωγή), καθώς και 993 διορισμοί μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ – ΕΒΠ).
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση πρόσληψης 18.566 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ προσλήφθηκαν και 6.225 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ για την κάλυψη επιπλέον αναγκών.
Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση της πολιτικής ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών, με τη λειτουργία 600 νέων θέσεων ψυχολόγων και 600 κοινωνικών λειτουργών σε 3.000 σχολικές μονάδες.
Αλλαγές στη διδακτέα ύλη και νέο μοντέλο μάθησης
Από τη φετινή χρονιά τίθεται σε εφαρμογή νέο πλαίσιο για τη διδακτέα ύλη σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου. Η ύλη πλέον διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
-Βασικοί/υποχρεωτικοί στόχοι, που εξασφαλίζουν τη θεμελιώδη γνώση για όλους τους μαθητές.
-Προαιρετικοί-πρόσθετοι στόχοι, που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στους εκπαιδευτικούς ως προς το περιεχόμενο και τις ανάγκες της κάθε τάξης.
Ο νέος σχεδιασμός ευθυγραμμίζεται με τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών και την προετοιμασία για την εφαρμογή του θεσμού του πολλαπλού βιβλίου, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το σχολικό έτος 2026-27.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2025, τα νέα βιβλία θα είναι διαθέσιμα στους εκπαιδευτικούς μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, ώστε να μπορούν να επιλέξουν το υλικό που θα χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου. Η τελική επιλογή βιβλίων ανά μάθημα θα γίνει την άνοιξη του 2026, ενώ η έντυπη διάθεσή τους στα σχολεία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2026.
Εξαίρεση για φέτος αποτελεί το μάθημα των Οικονομικών, που εισάγεται από τη φετινή χρονιά στη Γ’ Γυμνασίου.
Νέες σχολικές υποδομές και σχολεία
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις σχολικές υποδομές. Μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», 431 σχολικές μονάδες υποδέχθηκαν φέτος τους μαθητές τους με ανακαινισμένες εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε χρωματισμούς, χώρους υγιεινής, εγκαταστάσεις για ΑμεΑ, και αθλητικούς χώρους.
Ταυτόχρονα, πρεμιέρα κάνουν φέτος τα 12 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία σε Αττική, Μακεδονία και Θράκη.
Ενδεικτικά:
-Το δημοτικό σχολείο της Ψερίμου λειτουργεί ξανά έπειτα από 27 χρόνια.
-Ιδρύθηκε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δράμας στην Πετρούσα και το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Μηλεών στα Καλά Νερά Μαγνησίας.
-Ξεκινά η λειτουργία του πρώτου Επαγγελματικού Λυκείου εντός σωφρονιστικού καταστήματος στις φυλακές Λάρισας.
Προγράμματα και ψηφιακά εργαλεία
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής για βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία:
-Εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα «Λαχανόκηποι στα σχολεία» σε επιλεγμένα νηπιαγωγεία και δημοτικά.
-Συνεχίζεται η λειτουργία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, που προσφέρει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στους μαθητές.
Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας eVivlio (https://evivlio.gov.gr/), διατίθενται εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα ανάγνωσης και ακρόασης.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Profile: Ενσωματώνει σημαντική αναβάθμιση στη λύση Διαχείρισης Επενδύσεων Axia
- Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ στο Μαξίμου
- Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων: Νέα Πρόεδρος η Ζαφείρα Καστρινάκη
- ΟΟΣΑ: Κοινωνικές εισφορές, φορολογία σε ακίνητα, περιβάλλον και τουρισμό, τα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας
