• Κοινωνία

    Σακκάς και Δημητράκης οι δύο ληστές στο ΑΧΕΠΑ

    • NewsRoom

    Κώστας Σακκάς – Γιάννης Δημητράκης


     «Παλαιοί γνωστοί» ήταν οι δύο ληστές της χρηματαποστολής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Πρόκειται για τον Κώστα Σακκά, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», και τον Γιάννη Δημητράκη, γνωστό και ως «ληστή με τα μαύρα».

    Ο Κώστας Σακκάς είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός από την  απεργία πείνας που είχε πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2013 όταν είχε συμπληρωθεί το 18μηνο της κράτησής του.

    Μετά από 14 ημέρες απεργίας πείνας, και ύστερα από προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, και ενώ οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Μάλιστα, κατά της «παράνομης επέκτασης της προφυλάκισής του» είχαν ταχθεί τότε,  με ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η νεολαία Συνασπισμού, ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής με τοποθέτησή του στο ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν. Παράλληλα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει την απελευθέρωσή του από τον τότε υπουργό δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Τελικά στις 11 Ιουλίου 2013 το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκιση του Σακκά επιβάλλοντάς του αυστηρούς περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής κ.α. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ το 2015 καταδικάστηκε ερήμην από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς». Τελικά συνελήφθη τον Αύγουστο του 2016 στη Σπάρτη.

    Το 2018, το Εφετείο μείωσε σε  10 χρόνια κάθειρξη τη ποινή του, δικαιώνοντας τον ως προς τη θέση του ότι δεν άνηκε στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και σε συνδυασμό με τον νόμο Παρασκευόπουλου, αφέθηκε ελεύθερος.

    Όσο για τον δεύτερο συλληφθέντα, πρόκειται για τον Γιάννη Δημητράκη, ο οποίος είχε γίνει γνωστός ως ο «ληστής με τα μαύρα» και είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή με αστυνομικούς που ακολούθησε μετά από ληστεία τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ