• Κοινωνία

    «Σαφάρι» της Τροχαίας για οδηγούς που χρησιμοποιούν το κινητό – Αυστηρότατες οι ποινές για τους παραβάτες

    • NewsRoom


    Σαφάρι ελέγχων ξεκινούν τα μέλη της Τροχαίας, προκειμένου να εντοπίζουν τους οδηγούς εκείνους, οι οποίοι κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, η γραμμή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί της Τροχαίας είναι να είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τους παραβάτες, ακολουθώντας τη λογική του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο οποίος αντιμετωπίζει με ξεχωριστή αυστηρότητα όσους προβαίνουν στην παραβίαση αυτή, που αποτελεί μια από τις συχνότερες που διαπράττουν οι οδηγοί.

    Τι επιτρέπεται και τι όχι στους οδηγούς

    Για το λόγο αυτό, η Τροχαία έχει εκδώσει αυστηρές οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες ως οδηγοί. Συγκεκριμένα, γνωστοποιείται ότι η ομιλία στο κινητό επιτρέπεται με τη χρήση ασύρματου ακουστικού (bluetooth) ή με ανοιχτή ακρόαση και μόνο όταν το τηλέφωνο είναι τοποθετημένο στην ειδική θήκη στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Οποιαδήποτε άλλη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό τιμωρείται με πρόστιμο.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο με τη χρήση ασύρματων ακουστικών (handsfree) απαγορεύεται. Το ίδιο ισχύει και για την ανοιχτή ακρόαση, αν το κινητό είναι τοποθετημένο στα πόδια του οδηγού ή σε άλλο σημείο που μπορεί να του αποσπά την προσοχή από τον δρόμο.

    Επιπροσθέτως, όπως είναι προφανές, η χρήση του κινητού για αποστολή ή ανάγνωση sms ή άλλων ειδοποιήσεων απαγορεύεται ρητά από τον ΚΟΚ.

    Οι οδηγοί που θέλουν να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλέφωνο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

    – Θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει το bluetooth του κινητού τηλεφώνου πριν ξεκινήσει η οδήγηση,

    – Η συνομιλία που θα πραγματοποιήσουν θα πρέπει να είναι σύντομη και να αποφεύγονται οι πολύπλοκες και συναισθηματικά φορτισμένες συνομιλίες,

    – Θα πρέπει να ενημερώσουν τον συνομιλητή τους ότι οδηγεί,

    – Σε περίπτωση που ο οδηγός αντιληφθεί ότι αποσπάται η προσοχή του από την οδήγηση εξαιτίας της συνομιλίας, τότε αυτή θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως.

    Αυστηρότατες οι συνέπειες για τους παραβάτες

    Σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 στοιχ. α. του Ν. 4530/2018, που περιλαμβάνει τις διατάξεις του νέου ΚΟΚ, οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες. Επίσης, το πρόστιμο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό, ενώ το όχημα βρίσκεται εν κινήσει, είναι 100 ευρώ.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης οδηγεί συχνά σε πολύ σοβαρά σφάλματα εκ μέρους των οδηγών, με πιθανότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του κινητού από τον οδηγό μπορεί να προκαλέσει απόσπαση της προσοχής του οδηγού και είναι τέσσερις φορές πιθανότερο οι οδηγοί να προκαλέσουν ατύχημα.

    Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομίων (ΕΕΤΤ ), οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

    -Δεν έχουν καλή αντίληψη του τι συμβαίνει στο δρόμο,
    -Δεν προσέχουν τις πινακίδες,
    -Δεν διατηρούν την κατάλληλη θέση στη λωρίδα κυκλοφορίας και σταθερή ταχύτητα,
    -Είναι πιθανό να μη διατηρούν την απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα,
    -Δεν έχουν καλά αντανακλαστικά,
    -Αισθάνονται περισσότερο άγχος.



    ΣΧΟΛΙΑ