• Κοινωνία

    Ρωσία: Περισσότεροι από 100 γιατροί και νοσηλευτές έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

    Ρωσία


    Πεισσότεροι από 100 γιατροί έχασαν τη μάχη με τη ζωή λόγω του κορονοϊού, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta σε άρθρο της με τίτλο «Πέθαναν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος».

    Μάλιστα, περίπου πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύθηκε ένας κατάλογος με τίτλο «Κατάλογος εις μνήμην», στον οποίο υπήρχαν ονόματα Λευκορώσων και Ρώσων γιατρών, νοσηλευτών, υγειονομικών και άλλων ειδικοτήτων του ιατρικού κλάδου που πέθαναν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

    Ο καρδιολόγος Αλεξέι Έρλιχ δήλωσε ότι δε γνωρίζει κατά πόσο τα δεδομένα είναι αληθή, σε κάθε περίπτωση όμως ο θάνατος ενός γιατρού γνωστοποιείται από τα συγγενικά του πρόσωπα.

    «Μπορεί να συζητάει κανείς με τις ώρες για το αν ο θάνατός τους προήλθε ή όχι από τον κορονοϊό», λέει ο Έρλιχ και προσθέτει ότι «αυτός που μπαίνει στον κατάλογο, μπαίνει ως ‘άτομο που πέθανε σε σχέση με τον κορονοϊό’».

    Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Νικολάι Μπρικό στις 29 Απριλίου είχε αναφερθεί στον “κατάλογο εις μνήμην” επισημαίνοντας τότε, ότι στον κατάλογο αυτό υπάρχουν περισσότερα από 70 ονόματα, όπως και ότι “στην χώρα μας σε πολλές περιφέρειες έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή πολυάριθμες εστίες μετάδοσης της νόσου και πρωτίστως σε ιατρικά ιδρύματα”.

    Όμως, στην Αγία Πετρούπολη όπου ανέφεραν τον θάνατο τεσσάρων νοσηλευτριών.

    Η εφημερίδα πάντως επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές αν υπάρχει αυτή τη στιγμή επίσημος κατάλογος για τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πέθαναν από τον κορονοϊό και καταλήγει γράφοντας ότι, σε σχετικό ερώτημα της Novaya Gazeta προς το υπουργείο Υγείας για το αν συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία για θανάτους ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν πήρε απάντηση.



    ΣΧΟΛΙΑ